KO I KAKO U SANU POMAŽE ALJBINU KURTIJU?

Otvoreno pismo generalnom sekretaru SANU akademiku Nebojši Laliću

 

Piše Časlav Ocić, akademik

Časni i kompetentni članovi SANU daju veliki doprinos očuvanju KiM u Srbiji, ali u toj instituciji postoje i oni koji taj rad miniraju, tvrdi akademik Časlav Ocić

U ovo prelomno vreme borbe za KiM, građani se s pravom pitaju zašto SANU, njeni odbori i njeni članovi, ne daju svoj veći intelektualni (pre svega, naučni) doprinos borbi za očuvanje KiM u Srbiji. A istina je da časni i kompetentni naučni istraživači u SANU na tome i te kako rade, a i radilo se u SANU tokom poslednjih 30 godina. Da pomenem samo neke naslove: Bogdanović, Dimitrije. Knjiga o Kosovu, Beograd 1986; Zbornik okruglog stola o naučnom istraživanju Kosova, Beograd 1988; Petrović, Ruža i Marina Blagojević. Seobe Srba i Crnogoraca sa Kosova i Metohije (rezultati ankete sprovedene 1985–1996 god.), Beograd 1989; Nikić, Ljubomir. Kosovo 1389–1989. (izbor iz fondova Biblioteke Srpske akademije nauka i umetnosti), Beograd 1990; Petrović, Ruža and Marina Blagojević. The Migration of Serbs and Montenegrins from Kosovo i Metohija : Results of the survey conducted in 1985–1986, Belgrade 1992; Terzić, Slavenko, ed. Response to Noel Malcolm’s Book Kosovo: A Short History, Belgrade 2000. (Milorad Ekmečić, Đorđe Janković, Mile Bjelajac, Ema Miljković-Bojanić, Đorđe Borozan, Ljubodrag Dimić); Srbi na Kosovu i u Metohiji, Beograd 2004. (ur. Stevan Karamata i Časlav Ocić); Kosovo and Metohija. Past – Present – Future, Belgrade 2006. (Kosta Mihailović, ed.); Institute for Balkanology. Kosovo and Metohija: Living in the Enclave, Belgrade 2007. (Dušan Bataković, ed.); Kosovo i Metohija, Beograd 2007. (ur. Kosta Mihailović); Serbian Artistic Heritage in Kosovo and Metohija: Identity, Significance,Vulnerability, Belgrade 2017; Umetničko nasleđe srpskog naroda na Kosovu i u Metohiji: istorija, identitet,ugroženost, zaštita, Beograd 2017, (ur. Dragan Vojvodić i Miodrag Marković); Predsedništvo. Učešće Srpske akademije nauka i umetnosti u unutrašnjem dijalogu o Kosovu i Metohiji: Prilozi članova i odeljenja SANU, Beograd 2018 (ur. Marko Anđelković); Kosovsko metohijski zbornik 1 do 8, Beograd 1990. do 2019…
U poslednje vreme u SANU se pojavio specifičan problem da se finalni proizvod istraživanja ne objavljuje. Ko i zašto sprečava objavljivanje radova pojedinih („nepoćudnih“) članova SANU i njihovih saradnika, uglavnom članova Akademijinih odbora?
Kada je pre nekoliko godina otpočeo rad Akademijskog odbora za srpsko pitanje (AOSP), prijavio sam istraživački projekt i naučni skup o kosovskometohijskom pitanju (posebno: ekonomski, svojinski i demografski aspekti). Dve i po godine predsednik AOSP-a akademik Vladimir S. Kostić (uz zdušnu asistenciju akademika Zorana Popovića, Koste Čavoškog i Stevana Pilipovića) sprečavao je da se taj projekt usvoji i naučni skup organizuje. Stvar je išla dotle da je akademik Kostić naknadno (posle osnivanja AOSP-a) imenovao (mimo Statuta) 18 novih članova Odbora (svi redom iz odeljenja prirodnih i tehničkih nauka s ukupnim brojem naučnih referenci o KiM, odnosno srpskom pitanju – ravnom nuli) kako bi „demokratskom većinom“ mogao da preglasa svaku varijantu mog predloga za održavanje naučnog skupa o KiM.
Kada su im posle 30 meseci ponestali (neretko tragikomični) „argumenti“, nevoljno su pristali da se skup održi. Skup je 25. februara 2022. održan u svečanoj sali SANU. Petnaestak istraživača (Časlav Ocić, Gojko Rikalović, Dejan Molnar, Milenko Dželetović, Bojan Dimitrijević, Dragoslav Slović, Mirčeta Vemić, Suzana Lović Obradović, Duško Čelić, Velibor Džomić, Slobodan Vujić, Milinko Radosavljević, Jovan Kršić, Siniša Ljepojević i † Miodrag Skulić) saopštili su rezultate svojih istraživanja u desetak povećih (izvanredno argumentovanih i statistički dokumentovanih) radova: Kosovskometohijska napetost – par excellence strateško pitanje tipa paradoks; Glavne demografske i ekonomske promene na Kosovu i Metohiji u prve dve decenije 21. veka; „Kosovski“ dugovi i vlasnička prava srpskih investitora; Kartografska dokumentacija dokazuje da su Kosovo i Metohija od davnina pripadali srpskim državama; Kvazipravno kreiranje stvarnosti: Registar nepokretnosti na Kosovu i Metohiji posle 1999. godine; Sedam modela pravne zaštite Eparhije raško-prizrenske Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji; Rudnički resursi Kosova i Metohije; Etnički Albanci na Kosovu i u Metohiji: Demografske promene 1948–2021; Kosovo n Metohija: Ambijent krize; Kosovskometohijsko pitanje: Nacrt predloga međunarodnog multidisciplinarnog projekta (Draft Proposal For The International Multidisciplinary Research Project) namenjenog akademijama nauka u „Regionu“), i Društvena preduzeća na Kosovu i Metohiji 1990. godine. Svi radovi (osim jednog) objavljeni su na engleskom jeziku s rezimeom na srpskom. Priložena je na 14 strana kratka bibliografija radova o KiM. Na kraju Zbornika je iscrpna statistika i dokumentacija, a na početku je (dvojezično) dat pozdravni govor predsednika SANU.
Dana 2. marta 2022. godine na skupu (sedmočlanog) Odeljenja društvenih nauka, posle uvida u prelomljeni rukopis Zbornika i čitanja recenzija koje su potpisali akademici Časlav Ocić i Danilo Basta plus četiri univerzitetska profesora (vidi dole!), jednoglasno je doneta odluka da se Zbornik objavi i da njegov urednik bude akademik Ocić. Članovi Odeljenja društvenih nauka su akademici Tibor Varadi, Kosta Čavoški, Aleksandar Đ. Kostić, Danilo Basta i Časlav Ocić; dopisni članovi su Alpar Lošonc i Pavle D. Petrović.
Istog dana akademik Čavoški uputio je ovu odluku Sektoru izdavačke delatnosti. Dana 3. marta 2022. stiže pismo od akademika Vladimira S. Kostića, koji u ime Predsedništva, čija sednica je tog dana (navodno) održana, suspenduje objavljivanje Zbornika o KiM. Na to pismo sam odgovorio, ali me predsednik nije udostojio nikakvom reakcijom. Stoga sam pismo predsedniku Kostiću obnarodovao najpre u septembru 2022, a potom 9. novembra 2022. godine. Opet – muk. Početkom 2023. ponovo sam uputio otvoreno pismo predsedniku. Ponovo – muk.
Dana 30. aprila 2023. na mestu generalnog sekretara akademika Zorana Kneževića (koji je u međuvremenu izabran za predsednika SANU) zamenio je akademik Nebojša M. Lalić. Generalni sekretar nadležan je za izdavačku delatnost, stoga sam mu se (po preporuci novog predsednika SANU) obratio s molbom da omogući štampanje Zbornika o KiM. Uprkos odluci Odeljenja društvenih nauka SANU (v. gore!), generalni sekretar SANU akademik Nebojša M. Lalić odbija da sprovede odluku ODN-a o štampanju ove publikacije sve do današnjeg dana.
Nema, dakle, nikakve sumnje, akademik Lalić objektivno radi za interese Aljbina Kurtija i za secesioniste na KiM. (Da li je i jedini, saznaće se uskoro.)
Dana 1. juna 2023. godine uputio sam akademiku Laliću sledeće pismo:

SANU
Akademik Nebojša Lalić, generalni sekretar SANU
Poštovani g. generalni sekretaru,
Dana 24. maja 2023. godine dostavio sam Vam dopis u kome sam detaljno objasnio da postoji Vaša dužnost da pristupite realizaciji štampanja zbornika Ekonomski, svojinskopravni i demografski aspekti kosovskometohijskog pitanja: zbornik radova s naučnog skupa održanog u SANU 25. februara 2022. godine. – Primljeno na 2. skupu Odeljenja društvenih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti 2. marta 2022. godine na osnovu referata akademika Danila N. Baste i Časlava Ocića i univerzitetskih profesora Gojka Rikalovića, Milenka Dželetovića, Bojana Dimitrijevića i Dejana Molnara / urednik akademik Časlav Ocić. – Beograd : Srpska akademija nauka i umetnosti, 2022. – (Naučni skupovi, Knjiga 194, Predsedništvo, Knjiga 15; Akademijski odbor za srpsko pitanje. – Beograd 2022. // Economic, Ownership and Demographic Aspects of the Kosovo-Metohia Issue. – Proceedings of the Scientific Conference held at SASA on February 25th, 2022. – Accepted for Publication at the 2nd Session of the Department of Social Sciences of the Serbian Academy of Sciences and Arts, held on March 2nd 2022 after being reviewed by academicians Danilo N. Basta and Časlav Ocić and University Professors Gojko Rikalović, Milenko Dželetović, Bojan Dimitrijević and Dejan Molnar. – Editor Academician Časlav Ocić. – Serbian Academy of Sciences and Art. – Scientific Conferences Book 194. – Presidency Book 15. – SASA Committee for Serbian Question, Belgrade 2022.
Takođe sam istim dopisom objasnio da svako Vaše odugovlačenje u realizaciji štampanja zbornika objektivno služi secesionističkoj politici Aljbina Kurtija i njegovih zapadnih sponzora. Drugim rečima, ali da ne bude da niste razumeli, upravo to je smisao onog što sam Vam dopisom rekao. U prilogu sam Vam dostavio i Odluku Odeljenja društvenih nauka od 2. marta 2022. godine. Odluka je za Vas nedvosmisleni nalog da se navedeni zbornik štampa.
Do dana slanja ovog mejla niste uopšte odgovorili na moj dopis.
Vidimo da albanski secesionisti ubrzavaju svoje aktivnosti, a Vašim nečinjenjem objektivno postajete saučesnik u njihovim namerama.
Tražim da bez odlaganja pristupite realizaciji navedene odluke Odeljenja društvenih nauka, a prema proceduri koju sam Vam podrobno u prethodna dva dopisa opisao. Ukoliko to ne učinite do 6. juna o.g. do 12 časova, i o tome me u pisanoj formi ne obavestite, potvrdićete da radite, ne samo objektivno nego i subjektivno, za albanske secesioniste i onda ću podneti krivičnu prijavu protiv Vas nadležnom tužilaštvu.
S dužnim poštovanjem,
Časlav Ocić, red. član SANU

Očekujem da će se g. akademik Lalić pravdati na sve moguće načine, ali Zbornik neće štampati. I to je ta upornost odbrane albanskih interesa u SANU koja zabrinjava. I nažalost to nije od juče. U tom smislu notorna je (nenaučno zasnovana i protivustavna) izjava tadašnjeg (sada bivšeg, tačnije odlazećeg) predsednika SANU akademika Vladimira S. Kostića data 18. oktobra 2015. u svojstvu predsednika SANU: „…u ovom trenutku jedina je politička mudrost na koji način sa nekim elementima dostojanstva napustiti Kosovo…“ koju je „overio“ na pravoslavni Božić 2021. godine. Crna hronika „kosovskog boja“ u SANU dokumentovana je u zborniku SANU i kosovsko pitanje. Sto dokumenata, urednik akademik Časlav Ocić, Glas javnosti, Beograd 2021, XXVI + 518 str.
Najšira javnost treba da zna da učeni i časni ljudi u SANU stoje nepokolebljivo uz svoj narod i da daju svoj intelektualni doprinos borbi za KiM. I svakako treba da zna ko je taj, imenom i prezimenom, ko sprečava da ta podrška i rukovodstvu i građanima i našim sunarodnicima na KiM u vidu značajnih uvida i mogućih rešenja bude delotvorna.
Odsudna vremena zahtevaju veliku odgovornost. Ličnu, pre svega (u ovom slučaju akademika Nebojše Lalića), ali i institucionalnu. Čitaoci ovog otvorenog pisma neće pogrešiti ako zaključe da je reč o odgovornosti nove-stare uprave SANU.

U Beogradu, 18. juna 2023

Jedan komentar

  1. SANU treba raspustiti, plaćamo velikim delom bandu prevaranata i prodanih duša, čast manjini koja to nije, ali ne treba zbog manjine držati ko malo vode na dlanu većinu prevaranata. Njihovi “naučni radovi” se radi serijski, prevođenjem stranih radova i njihovom kombinacijom uz navođenje referenci. To se pravilno zove stručni prevod, a ne naučni rad. Kakvi su im radovi, takvi su i ljudi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *