Kineska vojska sprema “plan Z” za slučaj totalnog rata

Kineska vojska je nedavno dodala “totalni rat” kao jedan od scenarija koji se koriste za testiranje spremnosti savremenog naoružanja, usled povećanog rizika od sukoba između Kine i SAD, piše “Saut Čajna morning post”.

Totalni rat” označava sukob u kom države koriste sve raspoložive resurse kako bi pokušale da u njemu odnesu pobedu. Oni ne uključuju samo vojsku, već i civile i privredu, kao što se dogodilo tokom Drugog svetskog rata.

Tokom poslednje evaluacije ratnih brodova, kineska mornarica je scenario sudnjeg dana označila slovom Z.

U Kini, procena performansi konvencionalnog naoružanja uključuje kompjuterske simulacije ratnih igara i testove na terenu. One se prevashodno fokusiraju na procenu sposobnosti naoružanja u kontekstu regionalnih sukoba, poput direktne intervencije dva ili više stranih nosača aviona u okolini Tajvana ili u Južnom kineskom moru.

Ali u planu Z “dolazi do sudara strateške snage uma. Regionalni sukob eskalira i postaje totalni rat”, naveo je tim pri Kineskoj narodnooslobodilačkoj armiji koji predvodi istraživač Fang Kanšin.

Fangova jedinica je, prema javno dostupnim informacijama, zadužena za testiranje najsavremenijeg i najmoćnijeg pomorskog oružja.

Fang i njegove kolege nisu imenovali ni jednu konkretnu državu kao protivnika, ali se iz njihovog članka koji su napisali za jedan stručni časopis može zaključiti da je reč o SAD. Oni su imenovani samo kao “plava alijansa”.

Postoji povećan rizik od vojnog sukoba između Kine i SAD, navodi hongkonški list.

“Ako bi potencijalni rat morao da stavim na skalu od jedan do 10, rekao bih da je trenutna situacija oko sedmice”, rekao je nekadašnji filipinski predsednik Rodrigo Duterte.

Za vreme administracije američkog predsednika Donalda Trampa, neki zvaničnici Stejt departmenta su sukob između SAD i Kine definisali kao “sudar civilizacija”, dok su 2019. rekli da je Kina “prva ne-bela velika sila izazivač“.

Takvi komentari, koje su mnogi nazvali rasističkim, kao i nedavne sankcije protiv kineskih tehnoloških kompanija u Kini se percipiraju kao namerni pokušaj ograničavanja budućeg kineskog razvoja, navodi “Saut Čajna morning post”.

Sve više kineskih vojnih stručnjaka predlaže da se potencijalni rat “donese u američko dvorište”, ako ne bude moguće da se on izbegne.

Peking trenutno razvija neka od najsavremenijih oružja na svetu, poput supersoničnih raketa i nuklearnih torpeda koji mogu da probiju američke odbrambene sisteme, pokazuju javno dostupne informacije.

Ipak, ideja pripreme za totalni rat ne prestavlja standardni način razmišljanja u kineskoj vladi, navodi taj hongkonški list.

Hu Šinžin, nekadašnji urednik kineskog “Global tajmsa” i uticajna figura na društvenim mrežama, rekao je da većina zvaničnika u kineskoj vladi veruje da bi država trebalo da ostane staložena i da ne bi trebalo da bude “zastrašena u rat uništenja protiv SAD-a”.

“Ukoliko bi došlo do rata između Kine i SAD u kom bi strateški interesi obe strane bili jednako značajni, SAD bi u slučaju da to bude pitanje života i smrti lako mogle da mobilišu svoje resurse”, napisao je Hu u objavi na društvenoj mreži Veibo.

U takvom scenariju, ne verujem da Kina ima šanse da pobedi“, dodao je on.

Hu je prošle godine tvrdio da bi Kina trebalo da obori avion kojim je tadašnja predsednica Predstavničkog doma SAD Nensi Pelosi dolazila na Tajvan, tako da je njegova iznenadna promena mišljenja izazvala oštre reakcije na društvenim mrežama.

Još jedan uticajni predstavnik “nacionalističkog kampa” na Veibu, Sima Nan nije se složio sa Huovim predviđanjem. “Ono nije zasnovano na ratnoj simulaciji ili detaljnim procenama”, rekao je on.

Totalni rat dve nuklearne supersile imao bi katastrofalne posledice po čitavu ljudsku civilizaciju širom sveta, navodi “Saut Čajna morning post”. 

U svom članku, grupa kineskih naučnika koju predvodi Fang Kanšin procenjuje posledice po kinesku mornaricu u slučaju “scenarija Z”. Prema njihovim predviđanjima, oni bi bili pozamašni i drastično bi ugrozili mogućnost kineskih brodova da nastave sa borbama.

Fangov tim je rekao da su kineski pomorski stručnjaci ispitali rezultate njihovog istraživanja i da “veruju da su brojke realistične”, navodi hongkonški list.

Sudbina ratne mornarice bila bi zanemarljiva u odnosu na ukupne troškove totalnog rata koji bi mogao uključiti gubitak miliona, ili čak milijardi života i veliku štetu na infrastrukturi kao što su gradovi, transportni sistemi, komunikacione mreže i industrijski objekti.

Ako se upotrebi nuklearno oružje, rat bi takođe mogao da izazove trajne i štetne efekte na ekosisteme, poljoprivredu i celokupnu životnu sredinu što bi moglo da dovede do nestašice hrane, genetskih mutacija i veće stope raka i drugih bolesti.

Ali detaljna, tehnička procena je i dalje neophodna, kažu  stručnjaci iz Pekinga. Nije neuobičajeno da vojni istraživači razmatraju najgore scenarije i procenjuju mogućnosti svoje opreme u takvim scenarijima.

To može pomoći vojnim snagama da bolje razumeju svoju snagu, slabost i ograničenja, rekao je istraživač koji je tražio da ne bude imenovan zbog osetljivosti ovog pitanja, prenosi “Saut Čajna morning post”.

((RT)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *