Кинеска војска спрема “план Z” за случај тоталног рата

Кинеска војска је недавно додала “тотални рат” као један од сценарија који се користе за тестирање спремности савременог наоружања, услед повећаног ризика од сукоба између Кине и САД, пише “Саут Чајна морнинг пост”.

Тотални рат” означава сукоб у ком државе користе све расположиве ресурсе како би покушале да у њему однесу победу. Они не укључују само војску, већ и цивиле и привреду, као што се догодило током Другог светског рата.

Током последње евалуације ратних бродова, кинеска морнарица је сценарио судњег дана означила словом Z.

У Кини, процена перформанси конвенционалног наоружања укључује компјутерске симулације ратних игара и тестове на терену. Оне се превасходно фокусирају на процену способности наоружања у контексту регионалних сукоба, попут директне интервенције два или више страних носача авиона у околини Тајвана или у Јужном кинеском мору.

Али у плану Z “долази до судара стратешке снаге ума. Регионални сукоб ескалира и постаје тотални рат”, навео је тим при Кинеској народноослободилачкој армији који предводи истраживач Фанг Каншин.

Фангова јединица је, према јавно доступним информацијама, задужена за тестирање најсавременијег и најмоћнијег поморског оружја.

Фанг и његове колеге нису именовали ни једну конкретну државу као противника, али се из њиховог чланка који су написали за један стручни часопис може закључити да је реч о САД. Они су именовани само као “плава алијанса”.

Постоји повећан ризик од војног сукоба између Кине и САД, наводи хонгконшки лист.

“Ако би потенцијални рат морао да ставим на скалу од један до 10, рекао бих да је тренутна ситуација око седмице”, рекао је некадашњи филипински председник Родриго Дутерте.

За време администрације америчког председника Доналда Трампа, неки званичници Стејт департмента су сукоб између САД и Кине дефинисали као “судар цивилизација”, док су 2019. рекли да је Кина “прва не-бела велика сила изазивач“.

Такви коментари, које су многи назвали расистичким, као и недавне санкције против кинеских технолошких компанија у Кини се перципирају као намерни покушај ограничавања будућег кинеског развоја, наводи “Саут Чајна морнинг пост”.

Све више кинеских војних стручњака предлаже да се потенцијални рат “донесе у америчко двориште”, ако не буде могуће да се он избегне.

Пекинг тренутно развија нека од најсавременијих оружја на свету, попут суперсоничних ракета и нуклеарних торпеда који могу да пробију америчке одбрамбене системе, показују јавно доступне информације.

Ипак, идеја припреме за тотални рат не преставља стандардни начин размишљања у кинеској влади, наводи тај хонгконшки лист.

Ху Шинжин, некадашњи уредник кинеског “Глобал тајмса” и утицајна фигура на друштвеним мрежама, рекао је да већина званичника у кинеској влади верује да би држава требало да остане сталожена и да не би требало да буде “застрашена у рат уништења против САД-а”.

“Уколико би дошло до рата између Кине и САД у ком би стратешки интереси обе стране били једнако значајни, САД би у случају да то буде питање живота и смрти лако могле да мобилишу своје ресурсе”, написао је Ху у објави на друштвеној мрежи Веибо.

У таквом сценарију, не верујем да Кина има шансе да победи“, додао је он.

Ху је прошле године тврдио да би Кина требало да обори авион којим је тадашња председница Представничког дома САД Ненси Пелоси долазила на Тајван, тако да је његова изненадна промена мишљења изазвала оштре реакције на друштвеним мрежама.

Још један утицајни представник “националистичког кампа” на Веибу, Сима Нан није се сложио са Хуовим предвиђањем. “Оно није засновано на ратној симулацији или детаљним проценама”, рекао је он.

Тотални рат две нуклеарне суперсиле имао би катастрофалне последице по читаву људску цивилизацију широм света, наводи “Саут Чајна морнинг пост”. 

У свом чланку, група кинеских научника коју предводи Фанг Каншин процењује последице по кинеску морнарицу у случају “сценарија Z”. Према њиховим предвиђањима, они би били позамашни и драстично би угрозили могућност кинеских бродова да наставе са борбама.

Фангов тим је рекао да су кинески поморски стручњаци испитали резултате њиховог истраживања и да “верују да су бројке реалистичне”, наводи хонгконшки лист.

Судбина ратне морнарице била би занемарљива у односу на укупне трошкове тоталног рата који би могао укључити губитак милиона, или чак милијарди живота и велику штету на инфраструктури као што су градови, транспортни системи, комуникационе мреже и индустријски објекти.

Ако се употреби нуклеарно оружје, рат би такође могао да изазове трајне и штетне ефекте на екосистеме, пољопривреду и целокупну животну средину што би могло да доведе до несташице хране, генетских мутација и веће стопе рака и других болести.

Али детаљна, техничка процена је и даље неопходна, кажу  стручњаци из Пекинга. Није неуобичајено да војни истраживачи разматрају најгоре сценарије и процењују могућности своје опреме у таквим сценаријима.

То може помоћи војним снагама да боље разумеју своју снагу, слабост и ограничења, рекао је истраживач који је тражио да не буде именован због осетљивости овог питања, преноси “Саут Чајна морнинг пост”.

((РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *