“ЈЕВГЕНИЈЕ, ЗГАЗИЋЕ ТЕ КАО СТЕНИЦУ!” Како је председник Белорусије убедио шефа “Вагнера” да прекине своју војну “авантуру”

ПРЕДСЕДНИК Белорусије Александар Лукашенко који је одиграо једну од кључних улога у наговарању шефа бунтовника војне компаније “Вагнер” да заустави колоне упућене ка Москви, испричао је како су били тешки преговори са Јевгенијем Пригожином, који је био у великој еуфорији.

– Назвао сам Пригожина у 11 сати, преко руског генерала Јевкурова. Чуо сам како Пригожин каже да хоће да разговара са председником Белорусије. Првих пола сата разговора били су углавном псовачки. Пригожин је био у еуфорији. Извинио се што псује, али је и даље наставио да разговара на исти начин – прича Лукашенко.

Убеђивао је, каже, Пригожина да заустави марш на Москву: – Казао сам му: “Нико ти неће дати ни Шојгуа ни Герасимова, поготово не у оваквој ситуацији. Ти знаш Путина, ништа мање добро него ја. Он с тобом не само да неће да се сретне, него ни телефоном неће да разговара.” Пригожин је ћутао и слушао. Затим је прокоментарисао: “Али, ми хоћемо праведност, нас хоће да задаве, зато идемо на Москву”, испричао је Лукашенко.

Упозорио је, додаје, да ће Жењу, како познаници зову Јевгенија Пригожина, на пола пута “просто уништити као стеницу”, и да размисли о томе. – Дуго сам убеђивао Пригожина, и на крају му рекао: “Не љути се на мене, ми ћемо, као 1941, штитити Москву. Јер, ако буна крене по целој Русији, на ред ћемо доћи и ми у Белорусији – казао је Лукашенко.

Председник Белорусије је предложио да помогне, ако “вагнеровци” желе да се престроје. Наравно, трошкове боравка у Белорусији морају платити “вагнеровци” сами.

И Пригожин је пристао.

У уторак, 27. јуна, на војном аеродрому Мачулишчи код Минска спустио се бизнис-џет “ембраер 600” бројем РА-02795, који користи Пригожин. Лукашенко је рекао да ће Пригожин и његови људи бити у Белорусији неко време, а можда остану заувек. Лукашенко тврди да му је министар одбране Белорусије генерал Виктор Хренин казао да би му таква јединица у белоруској армији добро дошла. “Вагнеровци” ће у Белорусију доћи без оружја и припремаће се за одлазак у Африку, где имају уговоре са неколико земаља, што је потврдио и министар спољних послова Русије Сергеј Лавров. У Минску кажу да неће правити посебне објекте за смештај “вагнероваца”, већ ће им се препустити касарне које не користи белоруска војска.

Лукашенко одлично познаје два главна актера сукоба Сергеја Шојгуа, министра одбране Русије, и оснивача “Вагнера” Јевгенија Пригожина.

– Карактери Шојгуа и Пригожина су исти, врло су импулсивни. Мислим да неки незаслужено критикују Шојгуа, он је урадио много и са њим сам добро сарађивао. Пригожин има велики ауторитет међу војницима и способан је човек, ма шта ко о њему мислио. Али, дошло је до нездраве конкуренције између “Вагнера” и армије и то је довело до кризне ситуације – закључио је Лукашенко. Иначе, руску приватну војну компанију “Вагнер” финансирала је држава и она се развила захваљујући помоћи Министарства одбране и руске војне обавештајне службе ГРУ. Без њихове помоћи “Вагнер” не би могао да има тенкове и другу тешку војну опрему, све до ПВО система. Уосталом то је потврдио и председник Русије. –

Од маја 2022. до маја 2023. године приватна војна компанија “Вагнер” добила је из буџета руске државе више од 86 милијарди рубаља (један евро је 90 рубаља). Осим тога, на продаји хране руској армији компанија “Конкорд”, чији је власник такође Пригожин, 80 милијарди рубаља – казао је Путин.

Сада се у Русији расправља о будућности приватних војних компанија. Један број генерала сматра да је “Вагнер” најобученија јединица руске војске и да би било штета да се расформира. Пензионисани генерал-лајтнант Јуриј Неткачев сматра да су сада јединице “Вагнера” врло потребне због великог ратног искуства. Њих треба укључити у елитне јединице руске армије, а треба их користити у иностранству за одбрану геополитичких интереса Русије.

На другој страни, међу политичарима је много и оних који кажу да никакве приватне војне компаније Русији нису потребне.

Лидер Либерално демократске партије Русије Леонид Слуцки, који је заменио сада већ покојног Владимира Жириновског, категорички каже да Русији нису потребне никакве приватне војне компаније.

(Бранко Влаховић, “Вечерње новости”)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *