“JEVGENIJE, ZGAZIĆE TE KAO STENICU!” Kako je predsednik Belorusije ubedio šefa “Vagnera” da prekine svoju vojnu “avanturu”

PREDSEDNIK Belorusije Aleksandar Lukašenko koji je odigrao jednu od ključnih uloga u nagovaranju šefa buntovnika vojne kompanije “Vagner” da zaustavi kolone upućene ka Moskvi, ispričao je kako su bili teški pregovori sa Jevgenijem Prigožinom, koji je bio u velikoj euforiji.

– Nazvao sam Prigožina u 11 sati, preko ruskog generala Jevkurova. Čuo sam kako Prigožin kaže da hoće da razgovara sa predsednikom Belorusije. Prvih pola sata razgovora bili su uglavnom psovački. Prigožin je bio u euforiji. Izvinio se što psuje, ali je i dalje nastavio da razgovara na isti način – priča Lukašenko.

Ubeđivao je, kaže, Prigožina da zaustavi marš na Moskvu: – Kazao sam mu: “Niko ti neće dati ni Šojgua ni Gerasimova, pogotovo ne u ovakvoj situaciji. Ti znaš Putina, ništa manje dobro nego ja. On s tobom ne samo da neće da se sretne, nego ni telefonom neće da razgovara.” Prigožin je ćutao i slušao. Zatim je prokomentarisao: “Ali, mi hoćemo pravednost, nas hoće da zadave, zato idemo na Moskvu”, ispričao je Lukašenko.

Upozorio je, dodaje, da će Ženju, kako poznanici zovu Jevgenija Prigožina, na pola puta “prosto uništiti kao stenicu”, i da razmisli o tome. – Dugo sam ubeđivao Prigožina, i na kraju mu rekao: “Ne ljuti se na mene, mi ćemo, kao 1941, štititi Moskvu. Jer, ako buna krene po celoj Rusiji, na red ćemo doći i mi u Belorusiji – kazao je Lukašenko.

Predsednik Belorusije je predložio da pomogne, ako “vagnerovci” žele da se prestroje. Naravno, troškove boravka u Belorusiji moraju platiti “vagnerovci” sami.

I Prigožin je pristao.

U utorak, 27. juna, na vojnom aerodromu Mačulišči kod Minska spustio se biznis-džet “embraer 600” brojem RA-02795, koji koristi Prigožin. Lukašenko je rekao da će Prigožin i njegovi ljudi biti u Belorusiji neko vreme, a možda ostanu zauvek. Lukašenko tvrdi da mu je ministar odbrane Belorusije general Viktor Hrenin kazao da bi mu takva jedinica u beloruskoj armiji dobro došla. “Vagnerovci” će u Belorusiju doći bez oružja i pripremaće se za odlazak u Afriku, gde imaju ugovore sa nekoliko zemalja, što je potvrdio i ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov. U Minsku kažu da neće praviti posebne objekte za smeštaj “vagnerovaca”, već će im se prepustiti kasarne koje ne koristi beloruska vojska.

Lukašenko odlično poznaje dva glavna aktera sukoba Sergeja Šojgua, ministra odbrane Rusije, i osnivača “Vagnera” Jevgenija Prigožina.

– Karakteri Šojgua i Prigožina su isti, vrlo su impulsivni. Mislim da neki nezasluženo kritikuju Šojgua, on je uradio mnogo i sa njim sam dobro sarađivao. Prigožin ima veliki autoritet među vojnicima i sposoban je čovek, ma šta ko o njemu mislio. Ali, došlo je do nezdrave konkurencije između “Vagnera” i armije i to je dovelo do krizne situacije – zaključio je Lukašenko. Inače, rusku privatnu vojnu kompaniju “Vagner” finansirala je država i ona se razvila zahvaljujući pomoći Ministarstva odbrane i ruske vojne obaveštajne službe GRU. Bez njihove pomoći “Vagner” ne bi mogao da ima tenkove i drugu tešku vojnu opremu, sve do PVO sistema. Uostalom to je potvrdio i predsednik Rusije. –

Od maja 2022. do maja 2023. godine privatna vojna kompanija “Vagner” dobila je iz budžeta ruske države više od 86 milijardi rubalja (jedan evro je 90 rubalja). Osim toga, na prodaji hrane ruskoj armiji kompanija “Konkord”, čiji je vlasnik takođe Prigožin, 80 milijardi rubalja – kazao je Putin.

Sada se u Rusiji raspravlja o budućnosti privatnih vojnih kompanija. Jedan broj generala smatra da je “Vagner” najobučenija jedinica ruske vojske i da bi bilo šteta da se rasformira. Penzionisani general-lajtnant Jurij Netkačev smatra da su sada jedinice “Vagnera” vrlo potrebne zbog velikog ratnog iskustva. Njih treba uključiti u elitne jedinice ruske armije, a treba ih koristiti u inostranstvu za odbranu geopolitičkih interesa Rusije.

Na drugoj strani, među političarima je mnogo i onih koji kažu da nikakve privatne vojne kompanije Rusiji nisu potrebne.

Lider Liberalno demokratske partije Rusije Leonid Slucki, koji je zamenio sada već pokojnog Vladimira Žirinovskog, kategorički kaže da Rusiji nisu potrebne nikakve privatne vojne kompanije.

(Branko Vlahović, “Večernje novosti”)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *