ИЗЛОГ КЊИГЕ

Миомир Петровић
Кротитељи времена
Лагуна

„Кротитељи времена“ Миомира Петровића писани су у маниру најбољих романа магичног реализма, а тајне које време плете усложњаваће се и преплитати све до изненађујућег завршетка. Према речима аутора „Константин Рибићевић, богати наследник салона за продају луксузне робе у предратном Београду и конструктор астрономаријума (часовника који, поред времена, прате кретање Сунца, Месеца, Венере, Јупитера, плиме и осеке) годинама машта о изградњи механизма који би власника могао да на трен врати у прошлост или да на трен предвиди његову будућност. Константин осећа да не постоји једно јединствено временско простирање већ да човек у истом тренутку егзистира у паралелним временским ’тунелима’. У годинама пред почетак Другог светског рата, његова вештина, нарочито предвиђање политичких промена, постаје све интересантнија политичарима, фантастима и спиритистима. Поруџбина једног посебног астрономаријума који наручује богати београдски адвокат Марко Аранђеловић, упутиће Константина у неслућене тајне након чијег откривања његов, као ни живот читаве краљевине, више неће бити исти.“
 Кроз сензуалне описе атмосфере београдских ноћних клубова и истанчане наговештаје Другог светског рата, Миомир Петровић је исплео слојевиту причу о амбицији да се освоји неосвојиво, али и губитку и крхкости људског бића.

Тома Пикети
Кратка историја једнакости
Академска књига

Излажући развој догађаја који сежу далеко у прошлост, а тичу се неједнакости међу друштвеним класама у различитим друштвима, Тома Пикети на нов начин сагледава историју једнакости. Ослања се на снажно убеђење које је стекао кроз своја истраживања: поход на једнакост је одавно присутна борба која тежи да се настави и у XXI веку, под условом да се сви мало потрудимо.

Данило Трећи (Бањски)
Сабрана дела
Српска књижевна задруга

Књига којом се комплетира издање Стара српска књижевност у 24 књиге. Дела једне од најзначајнијих личности српске историје и цркве у средњем веку. Друштвене и културне прилике 14. века ‒ доба Маричке и Косовске битке. Јунаци ових дела су Свети Симеон, Свети Сава, краљ Милутин и кнез Лазар. „Свој литерарни израз са наглашено лирским односом у сликању кнеза Лазара и српских ратника Данило је исказао у Слову о Светом кнезу Лазару“, написао је рецензент, проф. др Томислав Јовановић. Предговор и пренос на савремени језик Ксенија Миловановић.

Џон Лок
Писмо о толеранцији
Службени гласник

У наше време фундаментализовања религија у свету, овај есеј је више него драгоцен. Толеранција је кључна категорија Локове политичке филозофије. Противстављајући се погледима које је Томас Хобс изнео у делу Левијатан, аутор ефикасно аргументује у прилог новим односима између религије и власти, као и између различитих религија, посебно између хришћанских цркава. Локов одговор на сукобе и расколе јесте толеранција. Само религија која укључује толеранцију може опстати. Исто важи и за државу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *