IZLOG KNJIGE

Peter Handke
SPORI POVRATAK KUĆI
Laguna

U prvom delu četvoroknjižja geolog Valentin Zorger, koji se na Aljasci, daleko od doma i porodice, izgubio u poslu, sada se sprema na povratak kući. Put za Evropu je dug, on vodi kroz velike gradove Amerike, sve do grada svih gradova, gde će Zorger konačno formulisati zakon svojih postupaka koji čini njegov povratak u Evropu neminovnim.
„Po povratku u Evropu bila mi je potrebna dnevna doza napisanog; i ponovo sam čitao mnogo toga.“ Prva rečenica Pouke Sent Viktoara, drugog dela četvoroknjižja, identifikuje Zorgera kao projekciju autora, pisca koji poput geologa, ali sada u potrazi za redefinisanjem sebe i svoje umetnosti, kreće u istraživanje planine koju je Sezan – „učitelj čovečanstva današnjice“ – uvek iznova slikao. U Detinjoj povesti Handke piše o periodu kada ga je supruga napustila i ostavila s malim detetom. Daleko od bilo kakve patetike, ali i svake pedagoške namere, pripovedač usvaja neutralni stav istoričara. Detinja povest je, tako, istorija deteta o kojem brine „odrasli“. Ali detinjstvo kod Handkea nije čist, iskonski početak – ne odabire se priča o detinjstvu da bi nova nevina usta potvrdila staru istinu.
Detinjstvo, pre svega, znači slabost, a slabost je biti u otporu, rastrzan, rasredišten, biti uvek tamo gde nismo. „Vraćaj se kući u tuđinu. Samo si tamo ovde…“, uzvikuje Gregoru (autorovom alter egu) starica u dramskoj poemi Kroz sela.
Spori povratak kući predstavlja prekretnicu u Handkeovoj književnosti: okretanje prirodi i materijalnosti sveta, gde je put mesto za „epski korak“, koji se odvaja od duge tradicije ratne i osvajačke epike (od Homera) i mir čini privlačnim.

Biljana Aranđelović
SAVREMENA ARHITEKTURA I NJEN RAZVOJ OD KRAJA 19. VEKA DO DANAS
Službeni glasnik

Celovit prikaz razvoja savremene arhitekture kroz opis života i dela više od 90 vodećih arhitekata koji su u okviru glavnih arhitektonskih pravaca i grupa oblikovali i menjali svetsku arhitekturu i savremene gradove. Prateći razvoj savremene arhitekture, principa i sistema, prikazana su ključna dela koja svedoče o inovativnim projektima i idejama koje su se nizale i realizovale.

Žaneta Đukić Perišić
NAJLEPŠA LJUBAVNA PISMA SVETSKIH PISACA
Vulkan izdavaštvo

Kako su voleli i o ljubavi pisali oni koji su iza sebe ostavili tomove knjiga koje i danas čitamo? Ivo Andrić, Isidora Sekulić, Fjodor Dostojevski, Marina Cvetajeva, Lav Tolstoj, Džejms Džojs, Virdžinija Vulf, Franc Kafka, Pol Elijar samo su neki od onih čija ćete pisma pronaći u ovoj knjizi. Ta pisma su potpuno autentična – pronađena su posle smrti svih ovih velikana i sačuvana su do danas. Dragocena su jer nam otkrivaju da je ljubav jedina konstanta u svim vremenima.
Naš vek je doneo brojne tehničke mogućnosti koje su promenile život savremenog čoveka, ali istovremeno su sve te promene dovele do zanemarivanja i zaboravljanja lepote malih stvari, između ostalih – pisanja, slanja i iščekivanja ljubavnih pisama. Ipak, komuniciranje pisanom rečju opstalo je do danas, samo je dobilo druge oblike i forme. To nam kazuje da čovekove suštinske potrebe nikada ne mogu sasvim iščeznuti.
Knjiga koja je pred vama oslikava ljubavne priče svetskih pisaca onakvima kakve su zaista bile – sa njihovim čežnjama, patnjama, nadanjima, nemirima, strahovima… Nit koja prožima sva njihova pisma uverava nas u to da su inspirisana najsnažnijom silom koja pokreće svet – ljubavlju.

Nikol Mason i Jan Kodal
MALA ZBIRKA MISLI UMETNIKA
Službeni glasnik

Bogata riznica misli iz ove kolekcije na raspolaganju je čitaocu kako bi usmeravala lutanja njegovog duha. Autori su nastojali da pomoću 365 sabranih misli najrazličitijih umetnika predstave njihov senzibilitet, ali i načine sagledavanja umetnosti i života koji nas mogu podstaći na drugačije rasuđivanje i promišljanje o lepoti i smislu postojanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *