ИЗЛОГ КЊИГЕ

Петер Хандке
СПОРИ ПОВРАТАК КУЋИ
Лагуна

У првом делу четворокњижја геолог Валентин Зоргер, који се на Аљасци, далеко од дома и породице, изгубио у послу, сада се спрема на повратак кући. Пут за Европу је дуг, он води кроз велике градове Америке, све до града свих градова, где ће Зоргер коначно формулисати закон својих поступака који чини његов повратак у Европу неминовним.
„По повратку у Европу била ми је потребна дневна доза написаног; и поново сам читао много тога.“ Прва реченица Поуке Сент Виктоара, другог дела четворокњижја, идентификује Зоргера као пројекцију аутора, писца који попут геолога, али сада у потрази за редефинисањем себе и своје уметности, креће у истраживање планине коју је Сезан – „учитељ човечанства данашњице“ – увек изнова сликао. У Детињој повести Хандке пише о периоду када га је супруга напустила и оставила с малим дететом. Далеко од било какве патетике, али и сваке педагошке намере, приповедач усваја неутрални став историчара. Детиња повест је, тако, историја детета о којем брине „одрасли“. Али детињство код Хандкеа није чист, исконски почетак – не одабире се прича о детињству да би нова невина уста потврдила стару истину.
Детињство, пре свега, значи слабост, а слабост је бити у отпору, растрзан, расредиштен, бити увек тамо где нисмо. „Враћај се кући у туђину. Само си тамо овде…“, узвикује Грегору (ауторовом алтер егу) старица у драмској поеми Кроз села.
Спори повратак кући представља прекретницу у Хандкеовој књижевности: окретање природи и материјалности света, где је пут место за „епски корак“, који се одваја од дуге традиције ратне и освајачке епике (од Хомера) и мир чини привлачним.

Биљана Аранђеловић
САВРЕМЕНА АРХИТЕКТУРА И ЊЕН РАЗВОЈ ОД КРАЈА 19. ВЕКА ДО ДАНАС
Службени гласник

Целовит приказ развоја савремене архитектуре кроз опис живота и дела више од 90 водећих архитеката који су у оквиру главних архитектонских праваца и група обликовали и мењали светску архитектуру и савремене градове. Пратећи развој савремене архитектуре, принципа и система, приказана су кључна дела која сведоче о иновативним пројектима и идејама које су се низале и реализовале.

Жанета Ђукић Перишић
НАЈЛЕПША ЉУБАВНА ПИСМА СВЕТСКИХ ПИСАЦА
Вулкан издаваштво

Како су волели и о љубави писали они који су иза себе оставили томове књига које и данас читамо? Иво Андрић, Исидора Секулић, Фјодор Достојевски, Марина Цветајева, Лав Толстој, Џејмс Џојс, Вирџинија Вулф, Франц Кафка, Пол Елијар само су неки од оних чија ћете писма пронаћи у овој књизи. Та писма су потпуно аутентична – пронађена су после смрти свих ових великана и сачувана су до данас. Драгоцена су јер нам откривају да је љубав једина константа у свим временима.
Наш век је донео бројне техничке могућности које су промениле живот савременог човека, али истовремено су све те промене довеле до занемаривања и заборављања лепоте малих ствари, између осталих – писања, слања и ишчекивања љубавних писама. Ипак, комуницирање писаном речју опстало је до данас, само је добило друге облике и форме. То нам казује да човекове суштинске потребе никада не могу сасвим ишчезнути.
Књига која је пред вама осликава љубавне приче светских писаца онаквима какве су заиста биле – са њиховим чежњама, патњама, надањима, немирима, страховима… Нит која прожима сва њихова писма уверава нас у то да су инспирисана најснажнијом силом која покреће свет – љубављу.

Никол Масон и Јан Кодал
МАЛА ЗБИРКА МИСЛИ УМЕТНИКА
Службени гласник

Богата ризница мисли из ове колекције на располагању је читаоцу како би усмеравала лутања његовог духа. Аутори су настојали да помоћу 365 сабраних мисли најразличитијих уметника представе њихов сензибилитет, али и начине сагледавања уметности и живота који нас могу подстаћи на другачије расуђивање и промишљање о лепоти и смислу постојања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *