АКО НЕ НАЂЕМО САГОВОРНИКЕ, ИДЕМО НА ИЗБОРЕ Вучић: Имаћемо превремене парламентарне изборе

Председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић обраћају се јавности из Председништва

– Ми ћемо наставити да чекамо неке људе да дођу да разговарамо, али нам је јасно да се они надају другим стварима које се неће догодити – да на улици неко преузима власт. Са тим временима је давно завршено. Очекујемо да се појаве неки који ће показати довољно одговорности за цело друштво, а не само за своје ситне страначке потребе. Верујемо да ћемо пронаћи саговорнике, ако не идемо на изборе – убрзо на распуштање скупштине, јер постоје рокови. Она подноси оставку, ја имам рок 30 дана да понудим мандат, ако не постоји већина у Скупштини, ако то није могуће јер СНС неће желети нови мандат јер смо ми Аниним радом задовољни, остају нам уставни рокови од 45 до 60 дана до одржавања избора – рекао је Вучић и додао:

– Јасно је да ћемо имати превремене парламентарне изборе, само је питање месеца када ће се они догодити.

Како каже тензије у друштву се решавају само разговорима. 

– Ту не постоји ниједан захтев који се тиче деце права и положаја, наставника, било које друштвене групе, само њих политичара и тајкуна. Дошли смо до захтева да буде смењен Братислав Гашић, председница владе то не жели да ради на силу, сматра да нема ниједан оправдан разлог за то, јер је човек марљиво обављао свој посао. 

– Као председник републике чекаћу их на разговорима. Прелазне владе неће бити јер је за то потребна моја одлука, а такву одлуку никада нећу донети, по том питању нема преговора. Неће бити, не зато што је то мој политички хир, био би још популарнији да то предложим, а то ми не пада напамет, јер би то значило разарање Србије и да њоме управљају у том тренутку један тајкун и неколико страних центара моћи, а не грађани Србије преко својих изабраних представника. 

 
 

Како каже за ово обраћање су се припремали месецима. 

Како каже, наша највећи проблем је стопа раста, због увезених и наших проблема. 

– Ми успевамо да увећаним приходима и смањеним расходима обезбедимо више новца за грађане. 

– Имамо једну област у којој зараде нису једна платама, већ су ниске. Донели смо одлуку да посебно увећамо зараде у просвети. 

Председник је исписао детаљне податке.

 – У основном образовању 75162 запослена, у средњем 35957, ученички стандард 1514, студентски домови 2416. За њих од првог септембра идемо на повећање плата 5,5 посто, плус од првог децембра још 10 посто. Бићемо близу 90 хиљада динара, без дежурстава разредних и тако даље. Долази до великог повећања плата у просвети. Имали смо 12,5 посто повећања у јануру, са овим из септембра и децембра идемо кумулативно на 30,6%. 

– Желимо да покажемо да бринемо о њима. 

– Слично овоме имамо укупно медицинских сестара и техничара 59.128. Ту је заједно са људима из происвете 202.990. Они ће имати по истом правилу, од 1. септембвра 5,5 посто и у јануару 10 посто. што је кумулативно 16% ново повећање. Желимо да покажемо да бригу према онима који обављају најтеже послове у нашем здравсту. 

– Надамо се да ћемо имати снаге за повећање око 11% за лекаре, војску и све остале у јавном сектору. 

 
 

Како каже, наведене категорије ће имати највеће повећање. 

Важна вест за пензионере

– За пензионере идемо од 1. октобра на повећање од 5,5%, а онда од 1, јануара са додатних 14,6%, кумулативно готово 21% повећање, на оних 21 који смо већ имали, кумулативно од почетка године 44% повећање пензија. Пензија 2012. – 204 евра, пензија 2024 – 390 евра, приближавамо се зацртаном циљу да буде преко 450 евра до краја 2025. Веома сам срећан што ово могу да најавим пензионерима. Они знају да ми не каснимо ни дана. Пензионери ће просечно за само 6 месеци имати пензију просечну од 390 евра, што је највеће повећање у историји Србије у апсолзтним бројевима. 

Суочавамо се са великом инфлацијом и имамо проблем са месом, рекао је Вучић. 

– Хлеб ће бити још јефтинији, иако нам је најјефтинији. За хлеб Сава узећемо и спустити цену са 57 на 54 динара. То нам је важно због заустављања инфлације. Хлеб ће већ од петка бити јефтинији за 3 динара.  

Како каже, разговараће са ММФ-ом да се одложи повећање цена струје. 

Како каже сви у јавном сектору ће имати значајно повећање. 

– Имамо једну нову меру. Ми смо доносили одлуке и мислимо да смо то добро радили. Сада смо донели одлуку да дамо по 10000 динара за свако тек рођено дете од једног дана старо до 16 година. И то дајемо мајкама, оне примају тај новац на рачун. Ако имају двоје деце, добиће 20 хиљада. Пријављивање иде од 20. августа до 15. септембра, испалата иде око 25. септембра. Ако се о деци стара самохрани отац, он ће добити новац, или старатељи, ако нема мајке и оца. 

Очекујемо да ова мера да резултата посебно због помоћи мајкама пред септембар и полазак у школу. 

– Још сто хиљада ваучера на по 5000 је спремно, јер су претходни разграбљени и бићемо спремни на још 100 хиљада. Желимо да замолимо људе, да и лето и зиму проведу у Србији. 

Позивам људе да радимо и да се боримо, навео је Вучић. 

– Око КиМ смо имали јако сложене разговоре синоћ, данас настављене. Наставићемо разговоре са Србима са КиМ петка до недеље, рекао је Вучић и истакао колоко је важна посета председнице Индије. 

– Желим да кажем нашем народу на КиМ да је Србија увек уз њих. 

– Они мене виде као свог противника, они који протестују. Ја мислим да је најбољи одговор онима који не желе добро Србији, као господин Веља, наш мир и сталоженост. 

– Ја нисам желео да учествујем и нећу у гоњењу Савковића, познајем га из неких ранијих времена. Мени је важно да видите како изгледа то лицемерје. Први дан након што је Ана показала “обешен Вучића” којем су се толико радовали и правили се да га не виде, јер постоје и онуи људи који једва чекају да дође до насиља. Алексић прво каже да очекује да полиција ухапси онога што је носио лутку са Вучићем. Онда мере сате и кажу прошло је 12 сати, јер је то “лаж”. Броје сате колико нисмо ухапсили никога. Онда када приведемо човека за кога су рекли да не постоји и када виде да је реч о истакнутом опозиционом представмнику, онда кажу да то није кривично дело, и позивају на протест јер смо испунили све што су желели – рекао је Вучић. 

– То је када се неко изгуби у својој мржњи. Она је веома гласна, али никада није могла да победи ни љубав, ни праву подршку. Оне су тише, али увек побеђују. 

Истакао је да је физично насиље нешто што држава никада и ни по коју цену неће дозволити. 

Говорио је и о предаји нелегалног оружја. 

Један човек је ставио митраљез на приколицу и донео га. Срећан сам што смо се у неко м тренутку досетили да ово уирадимо. Хвала човеку који је био одговоран човек и растеретио своју породицу и себе. 15 хиљада ручних бомби су људи донели, знате ли колико је то мртвих и рањених. Србија је пуна оружја. Нико никада није помислио да у Србији могу да се десе такви злочини који су се догодили. Нико не може родитељима да врати децу, али можемо да радимо на превентиви да се то више никада не догоди. 

– На свакој утакмици када се пева против мене, у оним медијима који су данас осудили певање против Бранкице Станковић кажу да је то дивно. Ја мислим да је то срамота. да се певају песме против Бранкице Станковић, реч је о жени која има дете и која ништа није скривила, и бесмислено је и срамота да се било шта говори против ње и ја их молим да то престану да чине- Само говорим о лицемерју одређених медија, како се исте ствари различито протумач. 

Обраћање премијерке

– Ово је мој трећи мандат као председница Владе Србије. Свој посао сам се трудила да обављам на најбољи начин, давала све од себе, и поносна сам на оно што смо урадили и што сам један од најближих сарадника Вучића. Неке одлуке смо морали да доносимо брзо, али су резултати неупитни и јасни. Србија никада није на овај начин напредовала – рекла је премијерка. 

– Мислим да је један од мојих највећих легата електронска управа. Када сам ушла у политику, чак и матичне књиге смо имали у папирном облику. И свакако дигитализација у коју је тада веровао само Александар Вучић. Није било све савршено, али смо дали све од себе, борили се, и имамо резултате са којима свако од нас може да се поноси. 

– Трагедија и злочини који су се догодили пре нешто више од месец дана су нас људски погодили, померили и заиста дубоко променили. Ова земља и свако од нас појединачно никада више неће бити исти као 3. маја – рекла је премијерка и још једном изјавила најдубље саучешће породицама свих жртава злочина. 

Истиче да је Влада, у сарадњи са председником одмах усвојила важне мере за безбедније друштво. Премијерка је говорила о усвојеним и спроведенин мерама. 

Разоружавање Србије

– Припремљен је закон којим је предвиђен мораторијум за држање оружја, он ће бити послат у Скупштину, па даље на разматрање и дебату. До данас је извршено 32.584 ревизије издатих дозвола за поседовање оружја. 

Како каже, извшено је и више од 5 хиљада провера како власници држе оружје. 

– Кренули смо у контролу рада стрељана, навела је премијерка. 

Како каже, разматрано је да ли да се продужи рок за добровољну предају нелегалног оружја, али ће коначна одлука бити донета сутра до редовне седнице Владе. 

До 19 часова данас предато је 62.801 комад оружја, 2 880 019 комада муниције, 22,119 комада минско-експлозивних средстава, рекла је премијерка и захвалила се свима који су овај позив схватили озбиљно. 

Запошљавање полицајаца

Премијерка је истакла да ће бити запошљено 1200 школских полицајаца. 

Измена кривичног закона

Како каже, измене су припремљене и биће пуштене даље у скупштинску процедуру. 

Радна група за ментално здравље 

Истакла је и да је формирана радна група и како ће она функционисати. 

Борба против вршњачког насиља

Премијерка је говорила и о протестима који се дешавају у Београду. 

У тренутку када је требало да разговарамо како да заједно као друштво идемо даље, на тим протестима смо чули готово искључиво политичке захтеве: смена министарам, смена у РЕМ-у, укидање ријалити програма. 

– Од 4 захтева један је готово потпуно испуњен, и то је укидање ријалити програма, штпо је усвојила само једна телевизија, Пинк. Ружић је сам поднео оставку, Гашић не знам какве везе има са овим трагедијама. Председник је позвао на разговоре пре 12 дана, нико се није одазвао. Још су и рекли да ће сматрати за издају онога ко се одазове на позив за разговор легитимног изабраног председника. Ја сам спремна да у сваком моменту поднесем оставку. Највећа ми је част што сам имала прилику да радим за своју земљу. Једини начин у демократским земљама да се превазиђе оваква криза је разговор. Ја сматрам да је излаз из ове кризе парламентарни избори до краја године, и остављам председнику да размотри ту одлуку. Избори су једини начин како се на власт долази у демократским друштвима, какво је Србија. Насиљем никако и никада. 

2 коментара

 1. neadekvatne mere protiv bele kuge kod Srba

  Predsednik Vučić kaže: Imamo jednu novu meru (za natalitet). Mi spo donosili odluke i mislim da smo to dobro radili (odnosi se na period 2018. godine kada je formiran Demografski Savet za finansijski podsticaj radjanja protiv bele kuge (predsednik Saveta Vučić po zvaničnim i medijskim izveštajima). Doneto je rešenje-mere za podsticaj radjanja: … za treće dete 12.000- dinara, za četvrto 18.000- dinara i za peto dete 18.000- dinara. Takve mere nisu adekvatno rešenje, po logici neramnopravne jer još više će podsticati natalitet kod nacionalnih manjina sa dvostrukim-trostrukim natalitetom od Srba – a kod Srba-srpskog naroda izrazito vlada BELA KUGA ? Vidimo na Kosovu i Metohiji (sada Kosovo) šta je uradio nagradjivan visoki-enormni natalitet Šiptara na Kosovu, promenio je demografsku sliku, pregazio Srbe, okupirao-oteo srpsku teritoriju KiM. Takvo demografsko rešenje za Srbiju nije dobro i iz drugog ugla – takmičarskog je karaktera, a Srbi ne mogu (pod uticaj zapadne kulture i standarda), niti hoće da se takmiče u natalitetu sa Šiptarima, Romima, Bošnjacima…). Velika je greška da se bela kuga kod Srba generalizuje na sve gradjane Srbije i na osnovu toga donose demografska rešenje koja NE REŠAVAJU belu kugu kod Srba.
  Zašto je Vučić prihvatio Ruski-Putinov demogrfski model rešavanja demografije kada postoje zvanični izveštaji od istaknutih službenih ruskih demografa da je kod muslimana dvostruko veći natalitet, a u jednoj državi i trostriko veći od nataliteta pravoslavnih Rusa, a nije se opredelio za model NR Kine: Imali su tri drcenije politiku jednog deteta po porodici – ko je imao više dece taj je plaćao porez državi (od pre tri godine kinezi su povećali cenzus na dvoje dece po porodici – ko ima više dece plaća porez državi. Ovo nije zaokružen uvid za primenu dodatnih mera za belu kugu kod Srba.
  Sada, kaže Vučić, doneli smo odluku da damo po 10.000- dinara za svako tek rodjeno dete od jednog dana staro do 16 godina. Isto je rešenje, principi su takmičarskog karaktera u čemu Srbi, makedonci, pravoslavci mnogo zaostaju, što će stvarati razlike a ne ramnopravnost-demografsku ramnotežu. Sledi nastavak… Hvala na razumevanju.

 2. neadekvatne mere protiv bele kuge kod Srba

  Konkretno ukratko da kažem, predložim najbolje demografsko rešenje protiv bele kuge kod Srba, u srpskom narodu:

  1). Da se formira SISTEMSKO REŠENJE ZA CELU SRBIJU na osnovama ramnopravnosti i jednakvosti svih bračnih parova bez obzira na nacionalnu, manjinsku pripadnost, a to znači: “Da se odredi dečji dodatak u istom iznosu za svaki bračni par za jedno-dvoje dece (peincip po bračnom paru isto, a ne po broju dece), ništa više ništa manje, bez obzira na nacionalnu i manjinsku pripadnost.

  2. Srbi – srpski narod da formira INTERNI SRPSKI FOND za podsticaj radjanja proriv bele kuge – da se svakom rodjenom srpskom detetu dodeli “dodatni stimulativni dečji dodatak”, da bi srbi dostigli demografsku ramnotežu. Manjinske zajednice sa enormnim natalitetom neka formiraju svoj interni FOND niko im ne brani. Zašro Srbi da ih finansiraju u tome.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *