Ko je novi pomoćnik šefa NATO-a: Ekspert za krizna područja, od Kosmeta do Bliskog istoka

 
Novoizabrani pomoćnik generalnog sekretara NATO-a, iskusni nemački diplomata Boris Ruge, važi za osobu koju šalju direktno u “krizna područja”- od Bliskog istoka, preko BiH, do Kosova i Metohije. Ruge je imenovan na funkciju pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za pitanja vezana za politiku i bezbednost, što je u utorak potvrdio portparol Alijanse.
 

Sudeći prema njegovoj dostupnoj biografiji – sa problematkom južne srpske pokrajine dobro je upoznat, jer je u dva navrata bio na visokim funkcijama u NATO-u, gde mu je zaduženje bilo Kosovo i Metohija.

Kako saznaje RT Balkan, Ruge je 1999. godine radio u sedištu NATO-a u Briselu tokom, kako cinično navode, “vazdušne kampanje” na Kosovu (neobičan način da se nazove nezakonito bombardovanje suverene države).

Dve godine pauze od KiM iskoristio je, prema navodima iz biografije, da radi u sektoru za ljudske resurse u Saveznom ministarstva spoljnih poslova na visokoj poziciji. 

Od 2001. do 2002. postaje glavni politički savetnik dva komandanta Kfora u Prištini, a upravo ta pozicija mu je utrla put ka mnogo značajnijim funkcijama. Koliko je Kfor misija tokom njegovog mandata bila “uspešna” najbolje će ilustrovati podatak da se za te dve godine desilo “samo 725” terorističkih napada UČK na srpski narod. 

Nakon “uspešnog” rada u Prištini, postaje zamenik šefa Odeljenja za evropsku bezbednosnu i odbrambenu politiku u Federalnom ministarstvu inostranih poslova i na toj poziciji ostaje tri godine.

Nekoliko ozbiljnih obuka dovelo je do toga da novi Stoltenbergov pomoćnik od 2006. do 2008. godine postane šef političkog odeljenja pri Kancelariji visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Savetovao je  visoke predstavnike Kristijana Švarca Šilinga i Miroslava Lajčaka, čija su dela dobro poznata srpskom narodu. 

Ostalo je istorija. Njegove zasluge u obezbeđivanju mira i političke stabilnosti bile su toliko “uspešne” da su ga angažovali da iz Berlina bude na čelu odeljenja za Bliski istok do 2011. godine, a zatim je bio predstavnik za Bliski i Srednji istok i severnu Afriku.

Koincidencija ili ne – baš u to vreme kreću protesti u brojnim zemljama Bliskog istoka kao i pokušaji nasilnog svrgavanja vlasti, od kojih su najpoznatiji oni u Siriji, usmereni protiv Bašara Al Asada.

Ruge je 2014. godine postao ambasador Savezne Republike Nemačke u Kraljevini Saudijskoj Arabiji, na toj poziciji ostaje dve godine, nakon čega odlazi u Vašington kao izaslanik ambasadora u nemačkoj ambasadi.

U junu 2019. objavljeno je njegovo imenovanje za zamenika predsedavajućeg Minhenske bezbednosne konferencije (MSC), a sledeće godine bio je član Istaknute grupe za razmatranje politike transatlantske Kine sa Instituta Aspen, Merics i MSC.

I zaista, novoizabrani pomoćnik Jensa Stoltenberga može se pohvaliti impresivnom biografijom.

Međutim postavlja se pitanje da li u ovom osetljivom momentu, znajući geopolitički diskurs NATO-a, svet treba da brine zbog dolaska “stručnjaka za upravljanje krizama”, odnosno kriznim područjima, na tako odgovornu poziciju.

(RT)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *