Ко је нови помоћник шефа НАТО-а: Експерт за кризна подручја, од Космета до Блиског истока

 
Новоизабрани помоћник генералног секретара НАТО-а, искусни немачки дипломата Борис Руге, важи за особу коју шаљу директно у “кризна подручја”- од Блиског истока, преко БиХ, до Косова и Метохије. Руге је именован на функцију помоћника генералног секретара НАТО-а за питања везана за политику и безбедност, што је у уторак потврдио портпарол Алијансе.
 

Судећи према његовој доступној биографији – са проблематком јужне српске покрајине добро је упознат, јер је у два наврата био на високим функцијама у НАТО-у, где му је задужење било Косово и Метохија.

Како сазнаје РТ Балкан, Руге је 1999. године радио у седишту НАТО-а у Бриселу током, како цинично наводе, “ваздушне кампање” на Косову (необичан начин да се назове незаконито бомбардовање суверене државе).

Две године паузе од КиМ искористио је, према наводима из биографије, да ради у сектору за људске ресурсе у Савезном министарства спољних послова на високој позицији. 

Од 2001. до 2002. постаје главни политички саветник два команданта Кфора у Приштини, а управо та позиција му је утрла пут ка много значајнијим функцијама. Колико је Кфор мисија током његовог мандата била “успешна” најбоље ће илустровати податак да се за те две године десило “само 725” терористичких напада УЧК на српски народ. 

Након “успешног” рада у Приштини, постаје заменик шефа Одељења за европску безбедносну и одбрамбену политику у Федералном министарству иностраних послова и на тој позицији остаје три године.

Неколико озбиљних обука довело је до тога да нови Столтенбергов помоћник од 2006. до 2008. године постане шеф политичког одељења при Канцеларији високог представника у Босни и Херцеговини. Саветовао је  високе представнике Кристијана Шварца Шилинга и Мирослава Лајчака, чија су дела добро позната српском народу. 

Остало је историја. Његове заслуге у обезбеђивању мира и политичке стабилности биле су толико “успешне” да су га ангажовали да из Берлина буде на челу одељења за Блиски исток до 2011. године, а затим је био представник за Блиски и Средњи исток и северну Африку.

Коинциденција или не – баш у то време крећу протести у бројним земљама Блиског истока као и покушаји насилног свргавања власти, од којих су најпознатији они у Сирији, усмерени против Башара Ал Асада.

Руге је 2014. године постао амбасадор Савезне Републике Немачке у Краљевини Саудијској Арабији, на тој позицији остаје две године, након чега одлази у Вашингтон као изасланик амбасадора у немачкој амбасади.

У јуну 2019. објављено је његово именовање за заменика председавајућег Минхенске безбедносне конференције (МСЦ), а следеће године био је члан Истакнуте групе за разматрање политике трансатлантске Кине са Института Аспен, Мерицс и МСЦ.

И заиста, новоизабрани помоћник Јенса Столтенберга може се похвалити импресивном биографијом.

Међутим поставља се питање да ли у овом осетљивом моменту, знајући геополитички дискурс НАТО-а, свет треба да брине због доласка “стручњака за управљање кризама”, односно кризним подручјима, на тако одговорну позицију.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *