IZLOG KNJIGE

Aleksandar S. Nedok
ŠVAJCARSKI LEKARI U SRBIJI U VREME BALKANSKIH I VELIKOG RATA 1912–1915
Prometej

Danas u već prilično obilnoj tekovini, usled probuđene zainteresovanosti poslednjih decenija da se osvetli sanitetska prošlost srpskog naroda u burnim vremenima XX veka i strano učešće u njima, vidno je izostalo osvrtanje na udeo švajcarskih lekara u pomoći ranjenicima i bolesnicima tokom balkanskih ratova (srpsko-turski 1912/13. i srpsko-bugarski 1913) i prvoga dela Velikog rata 1914/15, i sa druge strane činjenica da i danas od njih imamo sačuvana vrlo vredna i živa svedočenja u vidu objavljenih i sačuvanih radova po časopisima i monografijama, što nije bio slučaj sa učesnicima iz drugih neutralnih i savezničkih država. Čitalac će prema rečima autora u delovima ovoga „kolaža“ imati prilike da se upozna i sa delatnostima humanitaraca lekara, medicinskih sestara i bolničara poteklih iz te i takve Švajcarske i da iz njihovih pisanih radova sazna pojedinosti o tome, a na kraju i sa njihovim ličnim biografijama koje je pisac ove knjige uspeo da složi „uz žal što su nam neki od njih ostali personalno nepoznati uprkos trudu da se do njih dođe blisko ličnim kontaktom sa kolegama iz Švajcarske ili uvidom u švajcarske leksikone“.

Milomir Đukanović
Album iščezlih slika
Dereta

Uz ljubav, kao dominantnu temu romana Album iščezlih slika, nenametljivo se provlače posttraumatske storije nastale posle građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji. Milomir Đukanović, koji je još u svom bestseleru Američki eksperiment prvi put uveo dve paralelne pripovedačke linije koje se sreću u poslednjem poglavlju, u ovom romanu inovatorski odlazi i korak dalje, spajajući naizgled nespojivo i stvarajući poseban književni svet u kojem je sve moguće. Narator se opsesivno bavi svojom porodičnom biografijom i pisanjem, uzdižući se na položaj sveznajućeg pripovedača, dok su junaci ove knjige blago psihološki izmešteni iz svog vremena i prostora. To izmeštanje je posledica rata, sankcija i rigidnog izopštavanja iz familije „prosvećenih“ zapadnoevropskih naroda – istih onih koji su radi nakaradnih predstava o „humanosti“ novog svetskog poretka po Bosni i Srbiji sejali osiromašeni uranijum. Od njega su, osim istine, postradali i mnogi junaci ovog romana. Piščeva ljubav prema igri, neobičan postupak i lucidno pripovedanje vode nas u veliku književnu pustolovinu za literarne sladokusce i sve one koji u knjizi, uz njen visoki umetnički domet, traže i preko potrebno uzbuđenje… Roman Album iščezlih slika može da se čita i kao zbirka dužih, pretežno ljubavnih priča. Ovo vredno književno delo predstavlja nostalgičnu sliku jedne spisateljske generacije koja nestaje i države koja je već nestala. To je uzbudljiv literarni vodič kroz vreme u kojem se više volelo, ali ta ljubav – nažalost – nije uspela da zaustavi pogubnu ljudsku mržnju.

Zoran Čvorović
PRAVO I PRAVOSLAVLJE
Katena Mundi

Knjiga Zorana Čvorovića Pravo i pravoslavlje bavi se izuzetno bitnom temom hrišćanskog nasleđa u pravu, možda i namerno skrajnutom da bi se zaboravilo koliko savremeni svet duguje ovoj religiji. Ovo je pionirski pokušaj u srpskoj pravnoistorijskoj nauci da se rasvetli značajno pitanje odnosa hrišćanstva i prava u državama pravoslavnog Istoka.

Čarls Simić
IZABRANE PESME 1962–2022
Arhipelag

Najcelovitije i najreprezentativnije predstavljanje poezije Čarlsa Simića na srpskom jeziku. Osnov srpskog izdanja knjige Izabrane pesme: 1962–2022. jeste knjiga Čarlsa Simića New and Selected Poems: 1962–2012. Ovom reprezentativnom izboru Simićeve poezije, objavljenom u SAD 2012. godine, dodat je izbor iz tri Simićeve knjige pesama objavljene u proteklih deset godina (Ludak, 2015; Zapisano u mraku, 2017; Priđi bliže i slušaj, 2020).
Izbor pesama u ovoj knjizi dao je sam autor. Sastavni deo ove knjige jesu izabrani autopoetički tekstovi Čarlsa Simića. Poezija Čarlsa Simića prevodi elemente velikih priča, prethodno destruisanih, ironično razloženih na sastojke manipulacije i otuđenosti od stvarnog ljudskog smisla, na relacije privatnog života. U tome se otkrivaju najuzbudljiviji trenuci ove poezije, časovi kada ona tiho i postepeno, pa možda zato i s većom snagom, razlistava slojeve nesumnjivo privatnog života i sadržaje spoljne, pa samim tim i nametnutne egzistencije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *