ИЗЛОГ КЊИГЕ

Александар С. Недок
ШВАЈЦАРСКИ ЛЕКАРИ У СРБИЈИ У ВРЕМЕ БАЛКАНСКИХ И ВЕЛИКОГ РАТА 1912–1915
Прометеј

Данас у већ прилично обилној тековини, услед пробуђене заинтересованости последњих деценија да се осветли санитетска прошлост српског народа у бурним временима XX века и страно учешће у њима, видно је изостало освртање на удео швајцарских лекара у помоћи рањеницима и болесницима током балканских ратова (српско-турски 1912/13. и српско-бугарски 1913) и првога дела Великог рата 1914/15, и са друге стране чињеница да и данас од њих имамо сачувана врло вредна и жива сведочења у виду објављених и сачуваних радова по часописима и монографијама, што није био случај са учесницима из других неутралних и савезничких држава. Читалац ће према речима аутора у деловима овога „колажа“ имати прилике да се упозна и са делатностима хуманитараца лекара, медицинских сестара и болничара потеклих из те и такве Швајцарске и да из њихових писаних радова сазна појединости о томе, а на крају и са њиховим личним биографијама које је писац ове књиге успео да сложи „уз жал што су нам неки од њих остали персонално непознати упркос труду да се до њих дође блиско личним контактом са колегама из Швајцарске или увидом у швајцарске лексиконе“.

Миломир Ђукановић
Албум ишчезлих слика
Дерета

Уз љубав, као доминантну тему романа Албум ишчезлих слика, ненаметљиво се провлаче посттрауматске сторије настале после грађанског рата у бившој Југославији. Миломир Ђукановић, који је још у свом бестселеру Амерички експеримент први пут увео две паралелне приповедачке линије које се срећу у последњем поглављу, у овом роману иноваторски одлази и корак даље, спајајући наизглед неспојиво и стварајући посебан књижевни свет у којем је све могуће. Наратор се опсесивно бави својом породичном биографијом и писањем, уздижући се на положај свезнајућег приповедача, док су јунаци ове књиге благо психолошки измештени из свог времена и простора. То измештање је последица рата, санкција и ригидног изопштавања из фамилије „просвећених“ западноевропских народа – истих оних који су ради накарадних представа о „хуманости“ новог светског поретка по Босни и Србији сејали осиромашени уранијум. Од њега су, осим истине, пострадали и многи јунаци овог романа. Пишчева љубав према игри, необичан поступак и луцидно приповедање воде нас у велику књижевну пустоловину за литерарне сладокусце и све оне који у књизи, уз њен високи уметнички домет, траже и преко потребно узбуђење… Роман Албум ишчезлих слика може да се чита и као збирка дужих, претежно љубавних прича. Ово вредно књижевно дело представља носталгичну слику једне списатељске генерације која нестаје и државе која је већ нестала. То је узбудљив литерарни водич кроз време у којем се више волело, али та љубав – нажалост – није успела да заустави погубну људску мржњу.

Зоран Чворовић
ПРАВО И ПРАВОСЛАВЉЕ
Катена Мунди

Књига Зорана Чворовића Право и православље бави се изузетно битном темом хришћанског наслеђа у праву, можда и намерно скрајнутом да би се заборавило колико савремени свет дугује овој религији. Ово је пионирски покушај у српској правноисторијској науци да се расветли значајно питање односа хришћанства и права у државама православног Истока.

Чарлс Симић
ИЗАБРАНЕ ПЕСМЕ 1962–2022
Архипелаг

Најцеловитије и најрепрезентативније представљање поезије Чарлса Симића на српском језику. Основ српског издања књиге Изабране песме: 1962–2022. јесте књига Чарлса Симића New and Selected Poems: 1962–2012. Овом репрезентативном избору Симићеве поезије, објављеном у САД 2012. године, додат је избор из три Симићеве књиге песама објављене у протеклих десет година (Лудак, 2015; Записано у мраку, 2017; Приђи ближе и слушај, 2020).
Избор песама у овој књизи дао је сам аутор. Саставни део ове књиге јесу изабрани аутопоетички текстови Чарлса Симића. Поезија Чарлса Симића преводи елементе великих прича, претходно деструисаних, иронично разложених на састојке манипулације и отуђености од стварног људског смисла, на релације приватног живота. У томе се откривају најузбудљивији тренуци ове поезије, часови када она тихо и постепено, па можда зато и с већом снагом, разлистава слојеве несумњиво приватног живота и садржаје спољне, па самим тим и наметнутне егзистенције.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *