СТРАХ ОД РЕФЕРЕНДУМА

Због чега се проевропска опозиција толико плаши референдума, када је то најдемократскији могући начин изражавања народа о неком питању?

Брисел и државе чланице „демократске породице“, опште је познато, већ деценијама имају озбиљан проблем с референдумима, а вала и с поштовањем воље грађана исказане на тим изјашњавањима.
Тако су, на пример, Французи и Холанђани на референдумима у мају и јуну 2005. гласали против такозваног Европског устава, после чега су све остале чланице Европске уније (осим Луксембурга) одустале од одржавања истих. Уместо тога, европски лидери су „повукли ручну“ и узели време за размишљање о томе како да превазиђу ову препреку на путу за остваривање чвршћег унијског јединства. Формирана је „група мудраца“ сачињена од високих европских политичара, бивших премијера, министара и чланова Европске комисије која се први пут састала 30. септембра 2006. у Риму. Резултат је био својеврсни договор типа „није шија него врат“ представљен као „Лисабонски споразум“, којим су на мала врата уведене раније одбачене промене. Референдум о „Лисабонском споразуму“ одржан је 2008. у Ирској и – одбачен, али су „мудри политичари“ затражили од народа да „размисли поново“ и на гласању 2009. добијен је тражени резултат.
Интересантан пример референдума проблематичних за Брисел је и онај грчки о мерама штедње из јула 2015. године, када је народ јасно одбацио захтеве ЕУ, али је власт Алексиса Ципраса одлучила да се о ову вољу оглуши и увела још строже затезање каиша. Трећи пример је свакако брегзит, који је, за разлику од овог грчког, морао бити испоштован, али је задао озбиљне проблеме политичким и пословним елитама и у Бриселу, и у Лондону.
После овако горких искустава како да проевропски политичари не упадну у психозу када су у питању референдуми, јер кога змија уједе и гуштера се плаши? Кога, онда, може да чуди готово панична реакција наших европејаца на помен референдума о такозваном француско-немачком, то јест европском плану за Косово и Метохију? Може ли икоме чудно деловати писање листа „Данас“ да су „представници проевропске опозиције сагласни да је иницијатива Народне странке за расписивање референдума о прихватању међународног споразума о Косову, коју су недавно у Охриду прихватили и Србија и ’Косово’ бесмислена, непотребна као и да изражава антиевропско расположење политичке опције на чијем је челу Вук Јеремић“.
Када не бисмо имали у виду примере с почетка текста, морали бисмо да се запитамо како то захтев за референдумом о питању највишег могућег националног интереса може бити „бесмислен“, „непотребан“ и, у крајњој линији, „антиевропски“. Али ако их узмемо у обзир, постаје нам јасно зашто једној „ултрадемократској“ политичарки, каква је Мариника Тепић, идеја о народном изјашњавању о овом плану звучи као „референдум о престанку приступних преговора са ЕУ“.
У ствари, Мариника Тепић је сасвим у праву када то каже, али је питање зашто би бесмислен и непотребан био референдум о наставку „европске интеграције“ Србије по цену одрицања од Косова и Метохије? Идеја о неопходности учлањења Србије у Европску унију без јасног народног изјашњавања о томе, односно упркос јасном народном изјашњавању о томе, има исто онолико демократског капацитета колико је имала и одлука управо пораженог „господара“ Црне Горе Мила Ђукановића о приступању његове републике НАТО-у без свенародног демократског изјашњавања о том питању. Уосталом, исту количину демократског капацитета има и понашање Брисела спрам његовим интересима супротстављеним референдумима. Нема разлике.
Изванредан демократски капацитет показао је с овим у вези и један од лидера коалиције „Морамо“, односно иницијативе „Не давимо Београд“ Радомир Лазовић. Човек који предводи групу људи што се номинално залажу за то да се највећи део одлука доноси на најнижем могућем нивоу, и који нас удавише (ироније ли) причама о томе да грађани треба да одлучују о овоме и о ономе, у овом случају има сасвим супротно мишљење, па каже да је „предлог за референдум пребацивање одговорности на грађане и избегавање да се стварно бавимо побољшањем односа два народа без чијег суживота не може бити будућности на Косову“. Грађани треба да одлучују о експлоатацији литијума, али не и о плану за решавање судбине Косова и Метохије? Уосталом, није ли аксиом да већа права подразумевају и већу одговорност? Није ли шизофрено онда бити против „пребацивања одговорности“, или давања права грађанима да се изјасне?
Задивљујући (или застрашујући) је и демократски капацитет лидера Покрета слободних грађана Павла Грбовића, који каже да је „нормализација односа апсолутни императив“, те да је „наша политичка обавеза да имплементирамо европски план за Косово уколико желимо да постанемо чланица ЕУ“, па „из тог разлога неће учествовати у процесу прикупљања потписа“ за референдум. Покрет слободних грађана чини се превише олако барата речима као што су „императив“ и „обавеза“ да би оправдао такав назив. При томе, ти „императиви“ и „обавезе“ не произлазе из народне воље него из Брисела. Штавише, чини се да су директно супротстављени народној вољи, па због тога неће учествовати у прикупљању потписа зарад изражавања народне воље. Колико је само замршено све то с демократским капацитетима и њиховом супротстављању демосу…

11 коментара

  1. referendum protiv diktature

    STRAH OD REFERENDUMA / Ili referendumi po potrebi, za razliku od oficijelnih referenduma koji su nužni za zaštitu nacionalnih interesa Srbije

    U članku nije pomenut protekli referendum za nezavisnost VS Sudstva i VS Tužilaštva – odvajanja od Narodne skupštine. Zašto je bio toliko važan taj referendum – a nije važan i nije raspisan referendum o Briselskom sporazumu (radi se o otimanju-predaji dela srpske teritorije) kojim su Kosovu dati svi statusni-državni elementi za nezavisnost Kosova (nove albanske muslimanske države Kosovo: Srbija predaje 17% svoje teritorije).

    Predsednik Aleksandar Vučić osam godina briselskih pregovora nije spominjao niti nameravao da raspiše referendum o Kosovu. Zadnjih nekoliko godina više puta nagoveštavao da će narod na referendumu da da zadnju reč – da se izjasni o statusu Kosova (nametnut Briselskim sporazumom).
    NAKON Predlogom-ultimatumom EU i Ohridskim sporazumom – nema nikakve naznake za raspisivanje referenduma u Srbiji da li narod prihvata ultimatume za predaju teritorije KiM – iako je očigledno da EU preuzima nametnut francusko-nemački Predlog-ultimatum od 11 tačaka – da se reši Kosovo pristajanjem Srbije da se Kosovo učlani u sve medjunarodne organizacije i UN kao nezavisna država, a da će briselski dijalog biti nastavljen da se definišu nesporazumi za normaalizaciju odnosa za potpisivanja “sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normaalizaciji”, zadnji uslov poglavlje 35 pristupnih pregovora za članstvo Srbije u Evropskou uniju.
    Mora da se konstantuje, očigledno je, da EU preuzima rešavanje konačnog rešenja statusa Kosova – da zaštiti srpskog predsednika od oštrih kritika za gubitak-predaju teritorije Briselskim sporazumom.

    Zadnje rešenje da se zaustavi otimanje teritorije je – Narodni referendum – sa adekvatnim pitanjem: Da li ste za to da se Južna srpska pokrajina KiM preda Alnncima Briselskim sporazumom: DA – NE. Uz obrazloženje da će nametnutim Predlpg-ultimatumom EU i Ohrisdskim sporazumom “nezavisno Kosovo” biti učlanjeno u UN i svim medjunarodnim organizacijama (za navodnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, pomirenja i mira na Balkanu(!)).

    5
    1
    • Kakav referendum o predaji Kosova, pobogu, pa Kosovo je Ustavom sastavni deo Republike Srbije! Sta je tu nejasno? Niko ne sme ni da pomisli da ga otudji od Srbije!

    • referendum protiv diktature

      @VeMi. Od tolikog članka našao si jednu rečenicu pogrešno da tumačiš. Pročitaj Briselski sporazum (kojim je Kosovo dobilo sve statusne državne atribute sa instaliranom granicom za Kosovo, a za Srbiju je administrativna linija, kako piše u sporazumu). – Šta je to nego predaja teritorije!, Predlog-ultimatum EU od 11 tačaka, Ohridski sporazum? Zapadu se žuri da iskoriste Vučića dok je još na vlasti da Srbija pristane da se tzv. nezavisno Kosovo registrira u UN i svim medjunarodnim organizacijama.
      Dobro, korigovaću bolje referendumsko pitanje: Da li ste za to da se odbaci Predlog EU i Ohridski sporazum (proizvod Briselskog sporazuma) kojim se omogućava članstvo tzv. nezavisnog Kosova u UN i ostlim medjunarodnim organizacijama: DA – NE ?

  2. Јелена Јовичић

    Јакако! Држава се плаши референдума о Космету! – свесна какав би био резултат. Зато је, с њене тачке гледишта, добро решење да референдума не буде, све док процес отимања , тј. српске предаје, не одмакне толико да више ничим не може да се ни заустави, нити икад више поврати.
    А кад је тој истој Држави притребао референдум о променама у судству (с разлозима у чије објашњење нећу сад да улазим) с немуштим питањем које је навело народ да гласа “за”- то је хитро организовано и спроведено (мада због апстиненције НАРОД и није изашао; довољно је било, због накарадног цензуса, да изађу само другови по партијском задатку). А судбински важно питање није вредно изјашњавања на референдуму, можда баш зато, јер би народ, већином изгласао “не”, под условом да је питање јасно дефинисано, онако како је претходни коментарор навео (тј. уколико не би било закукуљено формулацијом која би могла да се тумачи на супротне начине – а знамо ко је способан за такву подметачину).
    У вези с тим све је страшно да страшније не може да буде!

  3. Јелена Јовичић

    Наравно да је КиМ, према важећем Уставу, саставни део Републике Србије!
    Али Устав у том делу могао би хитро и да се промени (по потреби!). Па зар “славни” референдум управо то не омогућава? Промене у судству сматрам тек почетком…
    А квалификација дела именом “велеиздаја” више и не постоји; то је сад тек “погрешна политичка процена”…

    • Tоплица

      @ Jeлена Јовичић
      Обраћам се Вама поштована знакомая са страница Печата, а заправо, прочитао сам све коментаре и овим одговарам свима.
      Наравно да би у оваквом једном, скоро непоновљивом ћорсокаку, бременитом опасностима, најбоље било обратити се народу за коначно опредељење. Но да ли ико од нас, не овде него у држави, може да претпостави куда то може да нас одведе ? Може ли ико гарантовати да би референдум прошао регуларно ? Значај би му био такав да би се за њега “заинтересовали” светски махери који нас ево десетлећима жедне преко воде преводе ! Зар не буди подозрење чињеница да га покреће онај бивши министар који је својевремено онако срочио оно питање међународном суду, након чега смо добили шамарчину само онакву ?! откуд Вам свима вера да његова странка са својим кадровима може да сакупи потребан број потписника петиције ? А тек сам референдум; како спречити манипулације, чак и у случају да се у контролу укључимо сви којима је домовина на срцу ? Ево, упоредите све гласачке листе током задње деценије и задњи попис становништва. Па ово би била идеална прилика Вучићу да са својих леђа скине грозни терет који ће га жуљати и на оном свету. Молим Вас размислите мало !

      • unutrašnji dijalog o Kosovu

        @Toplica. Imaš pravo za referendum, kada bi se održao o Predlog-ultimatumu EU o Kosovu bio bi perfidnim Vučićevim manipulacijama namešten kao što se do sada mnogo puta dešavalo. Na to upućuju i neke izjave zvaničnika EU upućene srpskoj javnosti radi smirivanja – da se radi o Predlogu za Normalizaciju odnosa a ne o statusu Kosova (u tom kontekstu bi verovatno namestili referendumsko pitanje).
        Ne zna se šta je gore: Da li da prodje Predlog-ultimatum EU da se otme-preda Kosovo KiM) sa učlanjenjem u UN, ili da se referendumskom prevarom i manipulacijama Kosovo preda Šiptarima?
        Ipak smatram da je najbolje jedino referendumsko pitanje: DA LI STE ZA “DA SE ODBACI PREDLOG-ULTIMATUM EU O KOSOVU, KOJI LEGALIZUJE SECESIJU SRPSKE POKRAJINE SA UČLANJENJEM KOSOVA U UJEDINJENE NACIJE: DA – NE ? Nikakvo drugo pitanje kojim se Kosovo učlanjuje u UN i svim medjunarodnim organizacijama – ne dolazi u Obzir!!!

        BRISELSKI SPORAZUM je tako prošao na perfidnim prevarama i manipulacijama – da se preda KiM Šiptarima-Albancima:
        1). Tekst Briselskog sporazuma nije prošao parlamentarnu skupštinsu debatu-raspravu;
        2). Tačkama-odredbama Briselskog sporazuma sa tehničkim dokumentima (posebno instaliranom granicom) Kosovu su dati svi elementi albanske muslimanske države (Srbi integrisani u kosovske institucije) – a u naslovu sporazuma piše kontradiktorno-cinično: za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova(!). Zašto Vučić nikada nije stavio na agendi briselskog dijaloga na stoliu za sva otvorena pitanja: Povratak na Kosovo 250.000 hiljada prognanih Srba – za normalizaciju odnosa???
        3) Briselski sporazum je dugo prikrivan od javnosti kojoj je onemogućen uvid u tekst sporazuma – predstavljan usmenim tumačenjem, veličanjem sporazuma. Na taj način je narod perfidno izmanipulisan da podržava Bris. sporazum do finalizacije-otimanja KiM. Da skratim. Hvala na razumevanju!

        • Tоплица

          @ unutrašnji dijalog o Kosovu
          Лепо размишљате у свему, и добили сте од мене позитивну оцену и тамо где смо се спорили о опасностима које носи са собом референдум.
          У нашем бићу постоји једна црта збланутости, неодлучности и у ситуацијама када је све више него јасно. Рецимо тај Бриселски споразум око кога се до данас споримо. а посебно што и нашим актериме те брљотине доказујемо некакву грешку. Никако да схватимо да нико није толико луд да прави онакве омашке ; неспомињање резолуције УН, прихватање било каквих преговора док се наш народ не врати својим кућама,, одрицање од Севера Косова, сам потпис и др., а тек, накнадно одрицање од Газивода, електроенергије, давање пасоша итд., све у време кад друга страна не даје ни оно што је пристала ! Наивност то није, а питање је да ли је и изнуђивање јер је прекомерно како год се погледа. И шта ? Ми ћутимо ! Све нам је потаман ! Није се могло више ! Вајни преговарач иде даље ! Чак је и ордење добио ! Не, не ми заслужујемо да останемо и без Шумадије ! Има нечега од контузије у нама. Да је друкчије руководство, ми бисмо били исто овакви, инертни, али то би тада деловало јуначки, смирено, самоуверено. Овако. . . једина заслуга ових власти је у томе што су нам у размери 1:1 показали целу нашу слику данас.

          • Tоплица

            Мала допуна претходноме:
            Још увек није ми познато да ли се спроводи петиција, и где, али сматрам да, кад крене у њој је дужан да узме учешћа сваки поштени грађанин Србије ! Ако Ви о томе нешто знате, молим Вас да јавите и овде и у наредном броју !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *