STRAH OD REFERENDUMA

Zbog čega se proevropska opozicija toliko plaši referenduma, kada je to najdemokratskiji mogući način izražavanja naroda o nekom pitanju?

Brisel i države članice „demokratske porodice“, opšte je poznato, već decenijama imaju ozbiljan problem s referendumima, a vala i s poštovanjem volje građana iskazane na tim izjašnjavanjima.
Tako su, na primer, Francuzi i Holanđani na referendumima u maju i junu 2005. glasali protiv takozvanog Evropskog ustava, posle čega su sve ostale članice Evropske unije (osim Luksemburga) odustale od održavanja istih. Umesto toga, evropski lideri su „povukli ručnu“ i uzeli vreme za razmišljanje o tome kako da prevaziđu ovu prepreku na putu za ostvarivanje čvršćeg unijskog jedinstva. Formirana je „grupa mudraca“ sačinjena od visokih evropskih političara, bivših premijera, ministara i članova Evropske komisije koja se prvi put sastala 30. septembra 2006. u Rimu. Rezultat je bio svojevrsni dogovor tipa „nije šija nego vrat“ predstavljen kao „Lisabonski sporazum“, kojim su na mala vrata uvedene ranije odbačene promene. Referendum o „Lisabonskom sporazumu“ održan je 2008. u Irskoj i – odbačen, ali su „mudri političari“ zatražili od naroda da „razmisli ponovo“ i na glasanju 2009. dobijen je traženi rezultat.
Interesantan primer referenduma problematičnih za Brisel je i onaj grčki o merama štednje iz jula 2015. godine, kada je narod jasno odbacio zahteve EU, ali je vlast Aleksisa Ciprasa odlučila da se o ovu volju ogluši i uvela još strože zatezanje kaiša. Treći primer je svakako bregzit, koji je, za razliku od ovog grčkog, morao biti ispoštovan, ali je zadao ozbiljne probleme političkim i poslovnim elitama i u Briselu, i u Londonu.
Posle ovako gorkih iskustava kako da proevropski političari ne upadnu u psihozu kada su u pitanju referendumi, jer koga zmija ujede i guštera se plaši? Koga, onda, može da čudi gotovo panična reakcija naših evropejaca na pomen referenduma o takozvanom francusko-nemačkom, to jest evropskom planu za Kosovo i Metohiju? Može li ikome čudno delovati pisanje lista „Danas“ da su „predstavnici proevropske opozicije saglasni da je inicijativa Narodne stranke za raspisivanje referenduma o prihvatanju međunarodnog sporazuma o Kosovu, koju su nedavno u Ohridu prihvatili i Srbija i ’Kosovo’ besmislena, nepotrebna kao i da izražava antievropsko raspoloženje političke opcije na čijem je čelu Vuk Jeremić“.
Kada ne bismo imali u vidu primere s početka teksta, morali bismo da se zapitamo kako to zahtev za referendumom o pitanju najvišeg mogućeg nacionalnog interesa može biti „besmislen“, „nepotreban“ i, u krajnjoj liniji, „antievropski“. Ali ako ih uzmemo u obzir, postaje nam jasno zašto jednoj „ultrademokratskoj“ političarki, kakva je Marinika Tepić, ideja o narodnom izjašnjavanju o ovom planu zvuči kao „referendum o prestanku pristupnih pregovora sa EU“.
U stvari, Marinika Tepić je sasvim u pravu kada to kaže, ali je pitanje zašto bi besmislen i nepotreban bio referendum o nastavku „evropske integracije“ Srbije po cenu odricanja od Kosova i Metohije? Ideja o neophodnosti učlanjenja Srbije u Evropsku uniju bez jasnog narodnog izjašnjavanja o tome, odnosno uprkos jasnom narodnom izjašnjavanju o tome, ima isto onoliko demokratskog kapaciteta koliko je imala i odluka upravo poraženog „gospodara“ Crne Gore Mila Đukanovića o pristupanju njegove republike NATO-u bez svenarodnog demokratskog izjašnjavanja o tom pitanju. Uostalom, istu količinu demokratskog kapaciteta ima i ponašanje Brisela spram njegovim interesima suprotstavljenim referendumima. Nema razlike.
Izvanredan demokratski kapacitet pokazao je s ovim u vezi i jedan od lidera koalicije „Moramo“, odnosno inicijative „Ne davimo Beograd“ Radomir Lazović. Čovek koji predvodi grupu ljudi što se nominalno zalažu za to da se najveći deo odluka donosi na najnižem mogućem nivou, i koji nas udaviše (ironije li) pričama o tome da građani treba da odlučuju o ovome i o onome, u ovom slučaju ima sasvim suprotno mišljenje, pa kaže da je „predlog za referendum prebacivanje odgovornosti na građane i izbegavanje da se stvarno bavimo poboljšanjem odnosa dva naroda bez čijeg suživota ne može biti budućnosti na Kosovu“. Građani treba da odlučuju o eksploataciji litijuma, ali ne i o planu za rešavanje sudbine Kosova i Metohije? Uostalom, nije li aksiom da veća prava podrazumevaju i veću odgovornost? Nije li šizofreno onda biti protiv „prebacivanja odgovornosti“, ili davanja prava građanima da se izjasne?
Zadivljujući (ili zastrašujući) je i demokratski kapacitet lidera Pokreta slobodnih građana Pavla Grbovića, koji kaže da je „normalizacija odnosa apsolutni imperativ“, te da je „naša politička obaveza da implementiramo evropski plan za Kosovo ukoliko želimo da postanemo članica EU“, pa „iz tog razloga neće učestvovati u procesu prikupljanja potpisa“ za referendum. Pokret slobodnih građana čini se previše olako barata rečima kao što su „imperativ“ i „obaveza“ da bi opravdao takav naziv. Pri tome, ti „imperativi“ i „obaveze“ ne proizlaze iz narodne volje nego iz Brisela. Štaviše, čini se da su direktno suprotstavljeni narodnoj volji, pa zbog toga neće učestvovati u prikupljanju potpisa zarad izražavanja narodne volje. Koliko je samo zamršeno sve to s demokratskim kapacitetima i njihovom suprotstavljanju demosu…

11 komentara

  1. referendum protiv diktature

    STRAH OD REFERENDUMA / Ili referendumi po potrebi, za razliku od oficijelnih referenduma koji su nužni za zaštitu nacionalnih interesa Srbije

    U članku nije pomenut protekli referendum za nezavisnost VS Sudstva i VS Tužilaštva – odvajanja od Narodne skupštine. Zašto je bio toliko važan taj referendum – a nije važan i nije raspisan referendum o Briselskom sporazumu (radi se o otimanju-predaji dela srpske teritorije) kojim su Kosovu dati svi statusni-državni elementi za nezavisnost Kosova (nove albanske muslimanske države Kosovo: Srbija predaje 17% svoje teritorije).

    Predsednik Aleksandar Vučić osam godina briselskih pregovora nije spominjao niti nameravao da raspiše referendum o Kosovu. Zadnjih nekoliko godina više puta nagoveštavao da će narod na referendumu da da zadnju reč – da se izjasni o statusu Kosova (nametnut Briselskim sporazumom).
    NAKON Predlogom-ultimatumom EU i Ohridskim sporazumom – nema nikakve naznake za raspisivanje referenduma u Srbiji da li narod prihvata ultimatume za predaju teritorije KiM – iako je očigledno da EU preuzima nametnut francusko-nemački Predlog-ultimatum od 11 tačaka – da se reši Kosovo pristajanjem Srbije da se Kosovo učlani u sve medjunarodne organizacije i UN kao nezavisna država, a da će briselski dijalog biti nastavljen da se definišu nesporazumi za normaalizaciju odnosa za potpisivanja “sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normaalizaciji”, zadnji uslov poglavlje 35 pristupnih pregovora za članstvo Srbije u Evropskou uniju.
    Mora da se konstantuje, očigledno je, da EU preuzima rešavanje konačnog rešenja statusa Kosova – da zaštiti srpskog predsednika od oštrih kritika za gubitak-predaju teritorije Briselskim sporazumom.

    Zadnje rešenje da se zaustavi otimanje teritorije je – Narodni referendum – sa adekvatnim pitanjem: Da li ste za to da se Južna srpska pokrajina KiM preda Alnncima Briselskim sporazumom: DA – NE. Uz obrazloženje da će nametnutim Predlpg-ultimatumom EU i Ohrisdskim sporazumom “nezavisno Kosovo” biti učlanjeno u UN i svim medjunarodnim organizacijama (za navodnu normalizaciju odnosa Srbije i Kosova, pomirenja i mira na Balkanu(!)).

    5
    1
    • Kakav referendum o predaji Kosova, pobogu, pa Kosovo je Ustavom sastavni deo Republike Srbije! Sta je tu nejasno? Niko ne sme ni da pomisli da ga otudji od Srbije!

    • referendum protiv diktature

      @VeMi. Od tolikog članka našao si jednu rečenicu pogrešno da tumačiš. Pročitaj Briselski sporazum (kojim je Kosovo dobilo sve statusne državne atribute sa instaliranom granicom za Kosovo, a za Srbiju je administrativna linija, kako piše u sporazumu). – Šta je to nego predaja teritorije!, Predlog-ultimatum EU od 11 tačaka, Ohridski sporazum? Zapadu se žuri da iskoriste Vučića dok je još na vlasti da Srbija pristane da se tzv. nezavisno Kosovo registrira u UN i svim medjunarodnim organizacijama.
      Dobro, korigovaću bolje referendumsko pitanje: Da li ste za to da se odbaci Predlog EU i Ohridski sporazum (proizvod Briselskog sporazuma) kojim se omogućava članstvo tzv. nezavisnog Kosova u UN i ostlim medjunarodnim organizacijama: DA – NE ?

  2. Jelena Jovičić

    Jakako! Država se plaši referenduma o Kosmetu! – svesna kakav bi bio rezultat. Zato je, s njene tačke gledišta, dobro rešenje da referenduma ne bude, sve dok proces otimanja , tj. srpske predaje, ne odmakne toliko da više ničim ne može da se ni zaustavi, niti ikad više povrati.
    A kad je toj istoj Državi pritrebao referendum o promenama u sudstvu (s razlozima u čije objašnjenje neću sad da ulazim) s nemuštim pitanjem koje je navelo narod da glasa “za”- to je hitro organizovano i sprovedeno (mada zbog apstinencije NAROD i nije izašao; dovoljno je bilo, zbog nakaradnog cenzusa, da izađu samo drugovi po partijskom zadatku). A sudbinski važno pitanje nije vredno izjašnjavanja na referendumu, možda baš zato, jer bi narod, većinom izglasao “ne”, pod uslovom da je pitanje jasno definisano, onako kako je prethodni komentaror naveo (tj. ukoliko ne bi bilo zakukuljeno formulacijom koja bi mogla da se tumači na suprotne načine – a znamo ko je sposoban za takvu podmetačinu).
    U vezi s tim sve je strašno da strašnije ne može da bude!

  3. Jelena Jovičić

    Naravno da je KiM, prema važećem Ustavu, sastavni deo Republike Srbije!
    Ali Ustav u tom delu mogao bi hitro i da se promeni (po potrebi!). Pa zar “slavni” referendum upravo to ne omogućava? Promene u sudstvu smatram tek početkom…
    A kvalifikacija dela imenom “veleizdaja” više i ne postoji; to je sad tek “pogrešna politička procena”…

    • @ Jelena Jovičić
      Obraćam se Vama poštovana znakomaя sa stranica Pečata, a zapravo, pročitao sam sve komentare i ovim odgovaram svima.
      Naravno da bi u ovakvom jednom, skoro neponovljivom ćorsokaku, bremenitom opasnostima, najbolje bilo obratiti se narodu za konačno opredeljenje. No da li iko od nas, ne ovde nego u državi, može da pretpostavi kuda to može da nas odvede ? Može li iko garantovati da bi referendum prošao regularno ? Značaj bi mu bio takav da bi se za njega “zainteresovali” svetski maheri koji nas evo desetlećima žedne preko vode prevode ! Zar ne budi podozrenje činjenica da ga pokreće onaj bivši ministar koji je svojevremeno onako sročio ono pitanje međunarodnom sudu, nakon čega smo dobili šamarčinu samo onakvu ?! otkud Vam svima vera da njegova stranka sa svojim kadrovima može da sakupi potreban broj potpisnika peticije ? A tek sam referendum; kako sprečiti manipulacije, čak i u slučaju da se u kontrolu uključimo svi kojima je domovina na srcu ? Evo, uporedite sve glasačke liste tokom zadnje decenije i zadnji popis stanovništva. Pa ovo bi bila idealna prilika Vučiću da sa svojih leđa skine grozni teret koji će ga žuljati i na onom svetu. Molim Vas razmislite malo !

      • unutrašnji dijalog o Kosovu

        @Toplica. Imaš pravo za referendum, kada bi se održao o Predlog-ultimatumu EU o Kosovu bio bi perfidnim Vučićevim manipulacijama namešten kao što se do sada mnogo puta dešavalo. Na to upućuju i neke izjave zvaničnika EU upućene srpskoj javnosti radi smirivanja – da se radi o Predlogu za Normalizaciju odnosa a ne o statusu Kosova (u tom kontekstu bi verovatno namestili referendumsko pitanje).
        Ne zna se šta je gore: Da li da prodje Predlog-ultimatum EU da se otme-preda Kosovo KiM) sa učlanjenjem u UN, ili da se referendumskom prevarom i manipulacijama Kosovo preda Šiptarima?
        Ipak smatram da je najbolje jedino referendumsko pitanje: DA LI STE ZA “DA SE ODBACI PREDLOG-ULTIMATUM EU O KOSOVU, KOJI LEGALIZUJE SECESIJU SRPSKE POKRAJINE SA UČLANJENJEM KOSOVA U UJEDINJENE NACIJE: DA – NE ? Nikakvo drugo pitanje kojim se Kosovo učlanjuje u UN i svim medjunarodnim organizacijama – ne dolazi u Obzir!!!

        BRISELSKI SPORAZUM je tako prošao na perfidnim prevarama i manipulacijama – da se preda KiM Šiptarima-Albancima:
        1). Tekst Briselskog sporazuma nije prošao parlamentarnu skupštinsu debatu-raspravu;
        2). Tačkama-odredbama Briselskog sporazuma sa tehničkim dokumentima (posebno instaliranom granicom) Kosovu su dati svi elementi albanske muslimanske države (Srbi integrisani u kosovske institucije) – a u naslovu sporazuma piše kontradiktorno-cinično: za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova(!). Zašto Vučić nikada nije stavio na agendi briselskog dijaloga na stoliu za sva otvorena pitanja: Povratak na Kosovo 250.000 hiljada prognanih Srba – za normalizaciju odnosa???
        3) Briselski sporazum je dugo prikrivan od javnosti kojoj je onemogućen uvid u tekst sporazuma – predstavljan usmenim tumačenjem, veličanjem sporazuma. Na taj način je narod perfidno izmanipulisan da podržava Bris. sporazum do finalizacije-otimanja KiM. Da skratim. Hvala na razumevanju!

        • @ unutrašnji dijalog o Kosovu
          Lepo razmišljate u svemu, i dobili ste od mene pozitivnu ocenu i tamo gde smo se sporili o opasnostima koje nosi sa sobom referendum.
          U našem biću postoji jedna crta zblanutosti, neodlučnosti i u situacijama kada je sve više nego jasno. Recimo taj Briselski sporazum oko koga se do danas sporimo. a posebno što i našim akterime te brljotine dokazujemo nekakvu grešku. Nikako da shvatimo da niko nije toliko lud da pravi onakve omaške ; nespominjanje rezolucije UN, prihvatanje bilo kakvih pregovora dok se naš narod ne vrati svojim kućama,, odricanje od Severa Kosova, sam potpis i dr., a tek, naknadno odricanje od Gazivoda, elektroenergije, davanje pasoša itd., sve u vreme kad druga strana ne daje ni ono što je pristala ! Naivnost to nije, a pitanje je da li je i iznuđivanje jer je prekomerno kako god se pogleda. I šta ? Mi ćutimo ! Sve nam je potaman ! Nije se moglo više ! Vajni pregovarač ide dalje ! Čak je i ordenje dobio ! Ne, ne mi zaslužujemo da ostanemo i bez Šumadije ! Ima nečega od kontuzije u nama. Da je drukčije rukovodstvo, mi bismo bili isto ovakvi, inertni, ali to bi tada delovalo junački, smireno, samouvereno. Ovako. . . jedina zasluga ovih vlasti je u tome što su nam u razmeri 1:1 pokazali celu našu sliku danas.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *