Рашид Хасанпур, амбасадор Ирана у Београду – СЈЕДИЊЕНЕ АМЕРИЧКЕ ДРЖАВЕ ВИШЕ НЕ МОГУ ДА НАРЕЂУЈУ

Никада нисмо мислили да признамо косовску независност. Од првог дана смо осудили агресију на СРЈ. Истовремено, поздрављамо сваки покушај да две стране дођу до договора који ће их задовољити

Тренд промена на Блиском истоку је учестао и када бисмо хтели да будемо актуелни, требало би свакодневно, или барем једном месечно, да разговарамо због промена… Не постоји ниједна санкција а да није уведена нашој земљи… Техеран развија сва конвенционална оружја за одбрану своје земље – изузев оружја за масовно уништење, јер се његово постојање противи свим принципима на којима је заснована Исламска Република и противи се верским и политичким убеђењима свих Иранаца… Војнотехничка сарадња с Русијом датира од пре много година и нема никакве везе с ратом у Украјини, како нас оптужују… Споразум Техерана и Ријада, посредством Кине, није промена сам по себи него велика прилика за значајне промене… Дете „мултиполаризима“ ће се родити за седам, осам, девет месеци, а на нама је да се то догоди са што мањим трошковима… Ово су делови неких одговора из интервјуа Његове екселенције Рашида Хасанпура, амбасадора Исламске Републике Иран у Београду за „Печат“. Дипломата из Техерана био је отворен за српску јавност максимално, колико дипломата може да буде, и није избегао ниједно питање.

Ваша земља не силази са ударних вести светских мејнстрим медија.
Исламска Република Иран је држава која у светским оквирима, а и регионалним, ствара највише вести. За сваку земљу то може бити различито схваћено и коментарисано јер дешавања у Ирану имају једно значење за САД, друго за Србију, треће за трећу земљу. Гледишта САД и њених савезника на догађања у Ирану су негативна. Јер од самог оснивања Исламске Републике, она је представљена као опасност за интересе САД и савезника у нашем региону и то је за њих постало изазов. Просто речено, формирањем Исламске Републике Иран, пореметио се дотадашњи поредак, с обзиром на то да је пословна и свака друга политика Техерана одбацивање жеље за хегемонијом, а такође и независност у одлучивању у погледу међународних питања. Тако да је природно да реакције на такав циљ једне државе могу бити различите, оштре, чак агресивне. Иран је увек био у фокусу пажње.
Да ли је само Исламска револуција у Ирану разлог за нетрпељивост Колективног запада?
Иран размишља о својој независности, али и о независности целог региона. Ако погледате вести о било којим дешавањима у нашој земљи, имате талас негативне западне пропаганде. И зато је баш сваки догађај у Ирану предмет негативног зумирања и негативне пропаганде. То је зато јер су западни интереси угрожени независном политиком Исламске Републике Иран. Размислите о иранским мирољубивим нуклеарним активностима. Настоји се да се то питање увелича и да се легалним и легитимним привредним и научним напорима наше земље да војна димензија. Али чињеница је и истина да ми на основу иранске доктрине и принципа једино желимо да имамо мирољубиву корист од те енергије, што нам се упорно ускраћује, и сваки пут указују на наводну војну компоненту нашег програма.
Протести на улицама иранских градова не силазе с телевизијских екрана?
У свакој земљи где постоји слободна политичка воља природно је да настају протестни покрети. И у Исламској Републици повремено настају протести и „право на протест“ је признато у нашем уставу. Али под условом да не излази ван оквира протеста и да се не претвори у покушаје насилне промене власти. Нажалост, неке земље покушавају да јашу на „таласима тих протеста“ и да их преокрену у побуну и покушај свргавања система.

ПРАВАЦ ТЕХЕРАНА И БЕОГРАДА

Наши билатерални односи?

Што се тиче билатералних односа, задовољан сам. Иако многи наши капацитети и потенцијали нису реализовани. Битан је правац који смо одабрали и он је добар. Лидери две земље су одлучни да развијају односе. Постоји заједничка политичка воља у обе земље. Имамо заједничка и политичка и културолошка гледишта, а наши људи имају слична размишљања. И то је јака и снажна атмосфера да у великој мери ограничава простор онима који су евентуално против.

Економија?

Економска размена се повећава. Године 2020. она је била само 20 милиона долара, 2021. већ 50 милиона, а 2022. више од 60 милиона долара. Нисмо задовољни, јер може далеко боље. Перспектива је одлична.

Како оцењујете протесте, оправданим или неоправданим?
И ми имамо недостатке. Никад нисмо тврдили да смо перфектни. Али не постоји ниједна земља на свету која ће толерисати побуну и промену власти с „улице“. Сви пропагандни инструменти Запада су се удружили да Иранце скрену с пута чистог протеста против неправди. Својим мешањем они мењају суштину протеста. То не значи да су веома забринути због кршења права оних који протестују, него им је једина намера да злоупотребе то стање тако да користи њиховим интересима. Или, да створе проблеме Ирану, односно да скрену земљу с пута који је одабрала. Чини се да су до сада увек имали погрешне калкулације.
Ви сте, уз Кубу, земља коју тзв. међународна заједница најдуже држи под санкцијама?
Историја санкција према Ирану је таква да можемо рећи да не постоји баш ниједна политичка или војна санкција која нам није уведена.
Упркос свему успели сте да развијате све области живота. Од науке до културе, филма нарочито?
То заправо брине велике силе. Када говоримо о силама, то не значи да су сви подједнако забринути. Напротив, Кина и Русија поздрављају иранска достигнућа. Сами знате шта је корен свих тензија у нашем региону – Израелово избегавање сарадње са УН и с Резолуцијама Савета безбедности. Израел не признаје одлуке Уједињених нација, а Палестинце су окупирали, протерали, раштркали их по целом свету. Сада кад једна земља хоће да спречи угњетавање тог народа, она мора да буде кажњена.
Чиме се поноси просечни Иранац?
Поносимо се подједнако и својом историјом и својом садашњошћу, а и својом будућношћу, јер није довољно бити поносан само на прошлост. Та цивилизација мора да остане жива и да настави живот. Веома добро сте приметили да смо, без обзира на огромне препреке и паралишуће санкције, успели да се развијемо у свим областима, а у некима да постигнемо максимум.
Која су то области?
Наука, одбрамбена индустрија, образовање, здравство. Рецимо, у нанотехнолошким истраживањима смо међу првих десет земаља у свету. Такође и у области одбрамбене индустрије. Ако је неко раније мислио да може да нас нападне, то сада сигурно не мисли! Својевремено смо свима пружали руке ради куповине војних средства, а сада је обрнуто.
Мислите ли на развој хиперсоничног оружја?
Сем развоја оружја за масовно уништење, немамо ограничења у развоју других војних технологија за одбрану. Свако оружје које има одбрамбени циљ је добродошло. Када је у питању оружје за масовно уништење, њега Иран не развија, јер се његово постојање противи свим принципима на којима је заснована Исламска Република и противи се верским и политичким убеђењима свих Иранаца.
А слабости?
Морамо да признамо да нисмо успели да се развијемо у свим областима како смо намеравали. У некима заостајемо, пре свега у економији. Да су Американцима, као нама, уведене санкције, сигуран сам да би одавно пропали.
Упркос санкцијама ирански политичари су све чешћи гости у метрополама широм света?
Малобројне су државе које не желе сарадњу с нашом земљом. Исламска Република Иран жели сарадњу и кооперацију са осталим државама у складу с билатералним интересима. Иран није земља која се може занемарити.
Утисак је да је ваш председник Ебрахим Раиси свуда драг гост, а нарочито је изненадио споразум Саудијске Арабије и Ирана. Помиње се да је Кина посредовала шест година.
Успеси једне државе не зависе од једне личности. То је резултат моћи и снаге Исламске Републике Иран. Претворили смо Иран у једног од главних актера и сила у нашем региону. Питање Јемена се неће решити без Ирана. Исто важи и за Сирију, Либан, Авганистан, Ирак. Сада смо у позицији да странци, желели то или не, морају да сарађују с нама. Такав је био став Ирана од самог оснивања Исламске Републике: наш регион мора да буде свој, независан и земље региона морају саме да одлучују о својој судбини. Ми смо против мешања и хегемоније било које стране силе у нашем региону.
Иранско-саудијски споразум је дакле архитектура будућег мира на Блиском истоку?
То јесте шанса за тако нешто. Споразум није промена сама по себи него прилика за значајне промене. Јер Иран и Саудијска Арабија су два главна актера у Персијском заливу. Чињеница је да морају да сарађују и да је то неизбежно!
Када се очекује поновно успостављање дипломатских односа?
Пре неколико дана два министра су разговарала телефоном и договорила да се у наредним недељама стручне делегације сретну и договоре обнављање узајамних односа. У овоме постоји „главни променљиви фактор“ а то је улога Кине. Могу слободно да кажем да колико год Иран и Саудијска Арабија имају интерес за успостављање хармоничнијих односа у региону, такав интерес има и Кина.
Говоримо о 500 милијарди долара кинеских инвестиција у регион. Укључени су Судан и Сирија?
Чини ми се да је један од аспеката овог договора окончање рата у Јемену. Јер међу питањима које смо имали са Саудијском Арабијом била су и она регионалног типа. Зато сам рекао да је то шанса за промене. Имате силе које подмећу клипове под точкове, а неки „играчи“ у региону нису одушевљени. Две земље су свесне да ако треба да учврсте билатералне договоре, онда морају да решавају регионална питања. Последице споразума наше две земље треба да буду „добро“ и Ирану и Сирији и Либану и Ираку. Зато мора да се користи свака пружена прилика за мир и стабилизацију наших земаља.
Успостављени су специфични односи Русије и Ирана, земаља које су спасле интегритет Сирије.
Хвала вам што сте приметили и знате да је Иран, уз Русију, спасао Сирију. Победа има много очева и мајки а пораз је увек сироче. Американци кажу да су они поразили ИСИС, као и земље ЕУ. Али је истина и чињеница да су Иран и Русија поразили ИСИС. Због заједничких ставова с Русијом око неких тема (а не свих), Москва и Техеран су развили снажне билатералне односе. Сада нас оптужују да испоручујемо дронове Русији. Увек смо сарађивали с Русијом у одбрамбеној сфери. Сарадња две земље није прављена због рата у Украјини. То су постале тачке западне политике преко којих хоће да притискају Иран и да још више распламсају иранофобију.

ОТКЛОН ОД ЕКСТРЕМИЗМА

Утисак је да је Саудијска Арабија направила отклон од вехабизма и екстремизма. Ову земљу Иран је кривио да је центар антииранске пропаганде?

Тачно је. У збиру питања у горепоменутом споразуму решаван је и тај проблем. Подсећам, ми смо пре неколико година, за време председника Хатамија, потписали безбедносни споразум с Ријадом, а нови договор подразумева још два важећа уговора, од којих је најважнији безбедносни. Ту се наглашава да се две земље неће мешати у унутрашња питања једна другој, подразумева признање територијалног интегритета… И тачно је. Саудијска Арабија се удаљава од радикалних ставова. Јер тај радикализам постаје опасан и бреме по њих саме. Има питања која морају да се решавају као што су права жена, али то је ствар те земље.

Генерал Касим Сулејмани је био легенда региона, а Иранци га нарочито цене.
Генерал Сулејмани је био представник једне земље, једне силе. Представљао је снагу Исламске Републике и зато је био популаран. Да није било активности снага под командом нашег генерала Сулејманија, не само да би ИСИС окупирао Сирију него би можда „пао“ и Ирак, али и још неке земље. Генерал је био човек који је добро мислио, који је познавао регион и инструменте снага којима је располагао. Имао је харизму у командовању. Успео је да регион очисти од екстремизма. И то је једна страна медаље, то да је америчко присуство у региону избледело, али не и до краја. Америке још има на нашим теренима.
Какви су односи с Ираком? Тамо две трећине становништва чине шиити, а трећину сунити.
Због различитих разлога морамо да имамо добре односе. То су верски, културолошки и религијски разлози. Многобројни муслимански лидери су тамо сахрањени, два народа су толико испреплетена да не можете да их одвојите. То се примећује у свим сферама живота. Безбедност Ирака има директан утицај на безбедност Ирана. И не можемо бити индиферентни.

ИСИС је, кажете, поражен?
Важно је да више немају организовану силу и снагу. Нажалост, та идеологија још постоји и зато је ИСИС сада пребачен у Авганистан.
Сирија је највише пропатила. Колико је код њих стање стабилно?
Стабилност Сирије је и даље крхка. На део ове земље Турска, наводно, полаже право. Део је под контролом САД. Израел је сваки дан бомбардује, а мањи део територије држи опозиција. Не може се рећи да ова земља има потребну стабилност. Успостављање пуне стабилности изискује време. Башар ел Асад прави добре потезе. Недавно је посетио Руску Федерацију, био је у Уједињеним Арапским Емиратима. Вратио је Сирију у арапски свет и арапски свет га је прихватио. То се види на хоризонту.
Курди на Блиском истоку немају државу. Има ли у кинеском плану места за Курде?
Курди су распоређени у четири земље: Турска, Ирак, Иран, Сирија. Често су предмет политичких игара и играча у региону. Ако се обратите „иранским“ Курдима, они не траже дезинтеграцију Ирана јер себе сматрају Иранцима, али траже своја специфична права, што је логично. У Ираку, на срећу, после свргавања Садама Хусеина имају бољу позицију. Увек је председник државе из редова Курда и донекле су њихови захтеви у Ираку испуњени. Проблеми постоје у Сирији и Турској. Не можемо да говоримо о уједињеној курдској заједници у региону. Они, нажалост, имају проблема и у својим редовима.
Последице рата у Украјини су видљиве и у деполаризацији и јачању регионалних организација – БРИКС, ШОС, ОПЕК, БРИ – Иран је у свима обавезни део једначине.
Постоје ствари које сада могу ауторитативно да кажем. Као резултат јачања регионалних организацији и држава у свим деловима света, бледи утицај САД. Сједињене Државе више не могу да наређују. Оне остају у игри, али тај унилатерализам више не пролази. Не делује. САД морају да део управљања света уступе другима. То није избор САД, то им је наметнуто. Сведоци смо јачања Кине. Сада је Кина стигла до нивоа да улази у политичко-безбедносна питања на светском нивоу. Кина је била политички патуљак, а сада постаје политички џин. Један од доказа за ове тврдње је кинеско посредовање између наше земље и Саудијске Арабије, затим Мировни план за крај рата у Украјини у 12 тачака… Добро сте приметили, БРИКС и друге организације развијају свет у правцу мултиполарности.
Говори се о новом новцу, „брикскоину“, валути будуће међународне трговине која би у темељу имала 40 одсто златну подлогу?
Иран је апсолутно привржен тој идеји. Иран је увек био присталица и пионир идеје о трговини у независним валутама. Некад је то био долар па евро, а сад је удео америчке валуте у светској трговини са 80 одсто пао на око 50 одсто. Нема сумња да је свет у фази промена. То нам даје наговештаје о формирању новог поретка. Заправо, свет је још у ишчекивању новог мултиполарног поретка.
На лето 2023. иду велики састанци формата ШОС, БРИКС, БРИ?
Да. Шангајска организација за сарадњу и БРИКС могу да буду прекретница и да промене правац историје. Највећу улогу има Кина кроз Један појас – један пут, те Иницијативу за светску безбедност, и та грмљавина се већ чује. Успавани змај се пробудио и спреман је да полети.
Како оцењујете развој нове ситуације на Блиском истоку?
Оптимиста сам за догађања у региону, али не претерани јер постоји много изазова с којима се суочавамо. Промене у економско-политичком смислу могу да изазову велике трошкове. Њима се мора приступити опрезно. То „дете“ ће се родити за седам, осам, девет месеци, и то „дете“ мора да се роди с најмање трошкова. Нова економска будућност захтева да независне земље међусобно сарађују и да се формира снажан фронт промена да оне буде незаустављиве. Овде апсолутно не мислим на неку блоковску поделу. Ако се ове земље уједине у међународним организацијама, имају сасвим довољно капацитета да сарађују и онда промене могу да прођу с најмањим финансијским и другим трошковима. То ће бити транзиција после које ће земље имати много више избора, где ће моћи да се оствари мноштво мањих циљева, биће мање притиска за доминацијом, а насупрот свега владаће већа безбедност и биће више мира и више „људских права“ за која, иронично је, сви тврде да су „заштитници“.

МУСЛИМАНИМА У СРБИЈИ ДОБРО

Како гледате на односе Срба и муслимана у нашој земљи?

На вашу срећу у вашем региону нема радикалних и екстремистичких покрета. Мање-више ми смо са свим муслиманским заједницама у контакту и све муслиманске групације су против сваког екстремистичког наступа. Наравно, сарадња Саудијске Арабије и Ирана може и ту користити, али чињеница је да ниједна од ових земаља не жели да потпали пожар. Дакако, не можемо порећи могућност да неке силе желе да подстичу и мотивишу муслиманске групације због притиска на Србију. Ипак, мислим да су муслимани овде далеко паметнији од тога, и видим да покушавају и успевају да живе и раде у постојећим друштвима. Видите их и у свим владама, парламентима, свугде су присутни. То је зато што лидери Србије подржавају њихова верска права. Када поштујете права људи, не дајете им повода за бунт.

Пре 24 године су напали Србију да отцепе наше Косово и Метохију. Која је позиција Ирана с тим у вези?
Једно од основних темељних уверења Ирана увек је било да се придржава међународно признатих принципа и повеља, и да се противи примени силе за решавање проблема. Ми Косово видимо у том оквиру. Управо зато никада нисмо мислили да признамо косовску независност. Од првог дана смо осудили агресију на СРЈ. Истовремено поздрављамо сваки покушај да две стране дођу до договора који ће их задовољити. Подржаћемо сваки договор који обе стране признају. Наша позиција је увек била чврста и стабилна. На срећу, и Србија подржава исте принципе у међународним оквирима и зато није признала Крим, иако има одличне односе с Русијом, али није ни Русији увела санкције. То су ствари које могу да функционишу једне поред других.
Последња ствар због које Запад окривљује Иран је тровање деце. Шта је показала истрага?
Она је у току. Најбитније је да су лидери Ирана то осудили и сврстали у категорију масовног криминала, а то је криминал највећег ранга чији организатори и виновници морају да буду максимално кажњени. Неке информације говоре да су и ту корени из иностранства, као што је чињеница да се то десило унутар наших граница. Дужност наших лидера је да то реше.
Колико деце је било угрожено?
Око 30-40 хиљада. Срећом, нико није изгубио живот. Сви су оздравили.
То је биолошко-хемијски рат?
Та врста ратовања је лака. Штету може да направи свако коме су доступне супстанце.
Када се очекује сусрет лидера Србије и Ирана?
То питање је на дневном реду, али не може се говорити тачно. Надамо се и очекујемо да ће посета председника Вучића ускоро бити реализована и то ће бити историјска посета која ће наше односе подићи на највиши могући ниво. Србија се увек противила санкцијама против Ирана и није подржала ниједну санкцију против наше земље. Једина сте европска земља која то није урадила, и за Иран је то веома значајно. Имамо одличну динамику за развој односа, и то нам даје наду да ће нам односи бити дугорочни и стабилни.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *