Мауно Сари – ФИНСКА ЈЕ ПРОДАЛА НЕЗАВИСНОСТ ЗА СОПСТВЕНЕ ПАРЕ

Легенда новинарства из Хелсинкија на послу стварања „доброг комшилука“ с Русијом у разговору за „Печат“ тврди да је улазак у НАТО штетна одлука за Финску, јер никад није била изложена руским претњама

Финска се није „одједном“ заинтересовала за НАТО, каже нам Мауно Сари, један од највећих финских новинара, на почетку разговора за наш недељник, ком је повод улазак Финске у Северноатлантску алијансу. Финска је, тврди он, деценијама градила своју војску како би била компатибилна с НАТО трупама. „Реч је о процесу који је започео већ деведесетих година, а који су војници и политичка десница сакрили иза кулиса. Да подсетим: Финска је 2014. потписала меморандум о разумевању са НАТО-ом. У њему се војном савезу дају широка права да делује на финском тлу, укључујући и ’напад’. У Финској се, у шали, питају кога ћемо нападати – зар Шведску?“, нагласио је Сари, угледно име у јавности читаве Скандинавије.
Каријеру је почео као репортер у листу Helsingin Sanomat а затим је наставио деценијски рад у новинарству као главни уредник часописа Iltaset, Suomen Kuvalehti, Iltalehti и Uude Finland, најугледнијим дневним новинама и недељницима који излазе у Хелсинкију. Последњих година бавио се писањем ТВ сценарија и филмских предложака. Новинарству се вратио недавно, па смо га упитали за разлог тог заокрета.

„Почетком 2022. године основао сам удружење Naapuriseura и њену онлајн-публикацију Naapuriseura Sanomat, јер сам као стари новинар сматрао да је ситуација у земљи скандалозна и неподношљива. Кап која је прелила чашу била је изјава наше премијерке Сане Марин, тачније њен захтев да се ’све везе са Русијом морају прекинути’. Наше Удружење добрих комшија се противи тој политици. Клуб је независан и непристрасан. Он жели да Финска има добре односе са свим својим суседима. Наравно, посебну пажњу посвећујемо збивању у Русији, јер је она истакнута када се заиста желе прекинути све везе, укључујући пошту и железнички саобраћај…“
Вратимо се на Фински меморандум о разумевању са НАТО-ом из 2014?
Одлука о потписивању тог споразума донета је када је Парламент био на летовању. Споразум није изнет у скупштини и има много чудних карактеристика. По мом мишљењу, чланство у НАТО-у је био дугорочни циљ и сан председника Саулија Нинистеа. Он ће ући у историју по томе што је то имплементирао. Другим речима, он ће ући у историју као председник који је окончао скоро 80-годишњу мирну и чак пријатељску еру између Финске и Совјетског Савеза, односно Русије. Истовремено, Нинисте је уништио рад два претходна председника Јуха Кустија Пасикивија и Урхе Кеконена и њихово животно дело, доктрину о томе како мала земља може да живи у миру и благостању као сусед велике силе. Радило се о веома успешној „политици активне неутралности“.
Премијерка Марин указује на претње из Русије?
Питање руске претње је суштинско. Ништа сличног није било, чак ни најмање. Медији годинама развијају слику претње, али без икаквих чињеница. У стварности, председник Нинисте је ту претњу дочарао 24. фебруара 2022. попут мађионичара, извукао је претњу као зеца из шешира да би добио разлог за пријаву НАТО-а.
Зар Финска не учи из историје?
Мој пријатељ, академик Паво Хавико, који је преминуо пре неколико година, написао је: „Финска не може да учи из своје историје јер никада није погрешила.“ Прикладна иронија. Финска је изгубила сваки сукоб у који је била укључена током скоро 300 година. Историја Другог светског рата је заборављена, или је садашња генерација политичара никада није проучавала. У Финској је постала позната фраза премијерке Сане Марин у ТВ вестима: „Финска је ушла у рат с Русијом и победила.“
Сем младости, има ли ваша премијерка још неку добру особину?
Једина вредна ствар што има је младост. Немам коментар.
Нама се чини да је цела Скандинавија у милитаристичком заносу?
Нордијски милитаризам је сан Америке. На стварање те врсте милитаризма су својим дугогодишњим деловањем утицале и САД. Шведска је дуго била „мала Америка“, с веома блиским односима са САД, такође и у области шпијунаже. Фински политичари и обични људи имају потпуно погрешну слику о Сједињеним Државама. Дивимо се Америци, не желимо да знамо да је то монструм који има 750 војних база широм света и живи од тога што прождире земље у које иде да „помаже“. Не желимо да видимо резултате када су САД „помагале“ у Ираку, Авганистану, Југославији, Либији и другде. Лажемо сами себе да ће САД пожурити да нам помогну ако нам Русија запрети. Америка не жури! Она чак и не хода. Њен начин вођења ратова је да користи армије и територије других земаља. Ако икада дође до сукоба између НАТО/САД и Русије, Финска ће бити уништена. Ми смо у том случају спаљено бојно поље.
Шта је НАТО још добио од када је ваша земља ушла у савез?
НАТО је добио јаку војску. Дакле, ми плаћамо велике трошкове НАТО војске. Уз то плаћамо и нове ловце Ф-35 које смо купили за НАТО. Финска је све сиромашнија, али има неограничен новац за оружје. Добар посао! Продали смо независност и сами смо платили цену. С друге стране, Финска је дошла под нуклеарни кишобран. Наши политичари не схватају да постоје два кишобрана. Ни један ни други нас неће заштитити ако избије атомски рат.
Све се ово догађа кад ваш регион воде (или су доскора водиле) жене – Шведску (Магдалена Андерсон), Естонију (Каја Калас), Литванију (Ингрида Шимоните), а Урсула фон дер Лајен се припрема за шефа НАТО-а?
Деценијама се говори о томе да би се у свет вратио мир ако би жене дошле на власт. Како то сад изгледа? Ове шефице су, почев од Урсуле фон дер Лајен, много агресивнији од мужјака. Ако би петао залутао у овај кокошињац, одмах би био ликвидиран. Осећам да жене већ дуго имају чежњу и жудњу за моћи. То би могло да објасни актуелну ситуацију. Срећом, у „мојој кући“, у Финској, постоји жена Пирко Турпиенен, доказана у политици и као истакнути психолог, а која је страсно на страни мира. Чинимо шта можемо, али Финску не видимо као „најсрећнију земљу на свету“. Атмосфера цензуре и ратне претње је опресивна.

Прети ли нуклеарни рат?
Постоји стара изрека: „Могу да убију цео свет шест пута својим бомбама, али само први пут је лоше.“ Наше Удружење добрих комшија и његове веб-новине Naapuriseuran Sanomat су настали да бисмо се борили против ове мржње и самоубилачке атмосфере. Ваши читаоци могу да пронађу публикацију кликом на naapuriseura.fi и одабиром свог језика.
Главни медији не виде ситуацију као обични људи?
Потпуни преокрет се догодио у финским медијима 2014. године. До тада су новине и ТВ следиле нормалне новинарске принципе. После тога се читаво медијско поље претворило у произвођача радова западне пропаганде. Није погрешно рећи да је постао ефикасна машина за испирање мозга која је уплашила људе претњом Русије и гурала ка чланству у НАТО-у. Томе је заслужна и изборна победа деснице и екстремне деснице.
Шта се конкретно десило?
Држава је у земљи основала „Медијапул“ за кризну ситуацију. Иако није било кризе, Финска је у медијском смислу прешла у стање слично ратној цензури. Овај „пул“ је на сопственој веб-страници објавио да је једна од његових намена борба против анти-НАТО комуникације. „Четврта степеница власти у држави“ (медији) постали су степеница број један. Медији који су увек били „пси чувари“ дома постали су господар куће. Слобода говора је постала затвор речи.

УЛОГА NAAPURISEURAN SANOMAT-а

Ваше удружење у Финској оптужују да је „проруско“?

Објављујемо есеје, ми-шљења и вести који сада нису у мејнстрим медијима. Имамо сјајног дописника у Москви. Наша публикација није мегафон Кремља, али је добро да људи имају разноврсније информације од онога што нуде цензурисани медији. Финска је умешана у изолацију Русије. Успешно је тако изоловала саму себе и духовно и материјално.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *