Putin: Rusija će biti prinuđena da reaguje na oružje sa osiromašenim uranijumom

 
Moskva će biti prinuđena da reaguje ako kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin posle rusko-kineskih pregovora u Kremlju.
 
„Danas je objavljeno da je Velika Britanija… najavila ne samo isporuku tenkova Ukrajini, već i granata sa osiromašenim uranijumom. Izgleda da je Zapad zaista odlučio da se bori protiv Rusije do poslednjeg Ukrajinca, ne rečima, već delom“, istakao je Putin.
 
„Ali želim u vezi sa tim da napomenem da, ukoliko se sve ovo desi, onda će Rusija biti prinuđena da u skladu sa tim reaguje, mislim na činjenicu da kolektivni Zapad već počinje da koristi oružje sa nuklearnom komponentom“.
Putin je napomenuo da je vest o ovoj nameri Velike Britanije dobio tokom pregovora sa Si Đinpingom, sa kojim je, između ostalog, razgovarao i o pitanju mogućnosti sprovođenja kineskog plana rešavanja situacije u Ukrajini.
Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi izjavila je ranije da će London pored slanja eskadrile borbenih tenkova „čelendžer 2“ u Ukrajinu, takođe poslati municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.
Američke trupe koristile su municiju sa osiromašenim uranijumom tokom operacije „Pustinjska oluja“, bombardovanja Jugoslavije i invazije na Irak 2003. godine. Kao što su primetili stručnjaci, korišćenje ove municije može dovesti do onkoloških bolesti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *