Путин: Русија ће бити принуђена да реагује на оружје са осиромашеним уранијумом

 
Москва ће бити принуђена да реагује ако колективни Запад почне да користи оружје са нуклеарном компонентом, изјавио је председник Русије Владимир Путин после руско-кинеских преговора у Кремљу.
 
„Данас је објављено да је Велика Британија… најавила не само испоруку тенкова Украјини, већ и граната са осиромашеним уранијумом. Изгледа да је Запад заиста одлучио да се бори против Русије до последњег Украјинца, не речима, већ делом“, истакао је Путин.
 
„Али желим у вези са тим да напоменем да, уколико се све ово деси, онда ће Русија бити принуђена да у складу са тим реагује, мислим на чињеницу да колективни Запад већ почиње да користи оружје са нуклеарном компонентом“.
Путин је напоменуо да је вест о овој намери Велике Британије добио током преговора са Си Ђинпингом, са којим је, између осталог, разговарао и о питању могућности спровођења кинеског плана решавања ситуације у Украјини.
Заменица британског министра одбране Анабел Голди изјавила је раније да ће Лондон поред слања ескадриле борбених тенкова „челенџер 2“ у Украјину, такође послати муницију, укључујући оклопне гранате које садрже осиромашени уранијум.
Америчке трупе користиле су муницију са осиромашеним уранијумом током операције „Пустињска олуја“, бомбардовања Југославије и инвазије на Ирак 2003. године. Као што су приметили стручњаци, коришћење ове муниције може довести до онколошких болести.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *