IZLOG KNJIGE

Nikola Samardžić
DRUGI HLADNI RAT
Laguna

Prema rečima prof. dr Vlade Stankovića, ova knjiga donosi „svež i dubok analitički pogled na korenite promene koje su se odigrale u prethodne dve decenije na svetskoj političkoj sceni. Autor detaljno prati novi uspon Rusije i promenu balansa u odnosima sa moćnim svetskim silama, najpre sa Sjedinjenim Američkim Državama. Analizirajući odnose dva nekadašnja rivala iz Prvog hladnog rata, autor uspostavlja parametre Drugog, precizno objašnjavajući različite aspekte ovog rivalstva, nove načine nekad tihog, nekada otvorenijeg sukobljavanja u težnji za uticajem i dominacijom“. Prema navodima prof. dr Zorana Dragišića, „Nikola Samardžić dekonstruiše populističke narative koji u savremenim hibridnim dejstvima predstavljaju glavno oružje savremene Rusije. Zapadni svet, oličen u EU i SAD, svojim pak slabostima i nedoslednostima otvara prostor za delovanje Rusije i Kine, a glavne žrtve takvog delovanja su narodi koji žive na tzv. proksi teritorijama – Balkanu, Ukrajini i Bliskom istoku. Jezik i stil kojim je knjiga pisana čine je pristupačnom širokoj čitalačkoj publici i to je njena posebna vrednost“.

Dominik Fernandez
ITALIJOM IZVAN UTABANIH PUTEVA
Službeni glasnik

Šta ako se najlepše italijanske slike i skulpture ne nalaze u čuvenim muzejima, palatama i crkvama, već su izvan utabanih staza, rasute po zabačenim selima, izgnane u nepoznata ili retko posećivana mesta? Ta remek-dela o čijem se postojanju malo zna sakrivena su i u zabačenim seocima, ali i na neobičnim mestima – u banci, privatnoj kapeli, nepristupačnom klaustru, sakristiji – u velikim gradovima poput Napulja, Rima, Firence, Bolonje ili Venecije. U potragu za blagom krećemo sa juga Italije i penjemo se ka severu, prateći u stopu Dominika Fernandeza na jednom nesvakidašnjem pokloničkom putovanju. Od nepoznatog mozaika do ruševina tonare, preko zagonetnog stiha, najlepše slike u Rimu, prozirnosti mermera i tajne Kapele Sv. Luke, preplavljeni smo užitkom i senzualnošću kojima se iskazuje autorova ljubav prema Italiji. Dobro došli u srećno otkrivenu Italiju Dominika Fernandeza, poznavaoca i strastvenog ljubitelja Italije i njene kulture.

Salman Ruždi
ISTINA JE NA SVIM JEZICIMA SVETA
Vulkan izdavaštvo

Ujedinjujući radove napisane u periodu od 2003. i 2020. godine, ova knjiga beleži Ruždijev intelektualni angažman u periodu značajnih kulturnih promena. Pronicljivi i inspirativni eseji, kritike i govori koji se fokusiraju na njegov odnos prema pisanoj reči utemeljuju njegovo mesto kao jednog od najoriginalnijih mislilaca našeg vremena. Uvodeći čitaoca u širok spektar tema, on se udubljuje i u prirodu pripovedanja kao ljudske potrebe, a rezultat toga jeste višestruki omaž samoj književnosti. Ruždi ispituje šta za njega znače dela Šekspira, Servantesa, Beketa, Judore Velti, Tonija Morisona i mnogih drugih – bilo na književnom bilo ličnom planu. On duboko zadire u prirodu istine, uživajući u treptavoj prilagodljivosti jezika i pitanjima koja mogu objediniti umetnost i život, te iznova tematizuje migracije, multikulturalizam i cenzuru.

Ernest Deni
VELIKA SRBIJA
Prometej

U predgovoru ovog dela, objavljenog 1915. u jeku Prvog svetskog rata, profesor moderne i savremene istorije na Sorboni Ernest Deni nabraja pet pitanja, pomalo lakonski konstatujući da na „ta različita pitanja jedino istorija nudi odgovor“. „Koje su težnje i želje različitih naroda? Kako pomiriti suprotstavljene zahteve? U kojoj meri zahtevi ministarstava odgovaraju stvarnim potrebama država i iskrenim težnjama naroda? Na kojim osnovama i na kojim materijalnim, intelektualnim ili moralnim snagama se zasnivaju te težnje, koje su katkad više bučne nego ozbiljne? U kom stepenu su one osvojile dušu naroda?“
„Uzimajući Srbiju za primer“, kako ističe dr Stanislav Sretenović, „zapitaćemo se kojim su istorijskim argumentima Deni i njegove kolege nameravali da utiču na javno mnjenje i francuske političare tokom Prvog svetskog rata, i u kojoj su meri ti argumenti zaista doprineli stvaranju države Južnih Slovena, koju je u Beogradu 1. decembra 1918. godine proglasio regent Aleksandar Karađorđević. To pretpostavlja da se prethodno zapitamo o njihovom okruženju, poznavanju terena i gledištu iz kog su se zanimali za balkansku istoriju pre izbijanja Velikog rata.“

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *