ИЗЛОГ КЊИГЕ

Др Хусеин Абделбасир
КРАЉИЦЕ СТАРОГ ЕГИПТА
Чигоја

Ова књига настаје у веома битном тренутку. Ово је, наиме, први пут да се на арапском језику објављује књига о краљицама старог Египта. Уз то, аутор ове књиге је др Хусеин Абделбасир, директор Музеја антиквитета при Библиотеци Александрини. Он је, с једне стране, истакнути археолог, који је своју диплому високих студија у области староегипатских антиквитета стекао на универзитету Џонс Хопкинс у Сједињеним Америчким Државама, а, с друге, надарени писац. Песак Египта и даље крије многе тајне.Књига Краљице старог Египта: драма љубави и власти говори о најважнијим фараонкама, владаркама Египта. Жена је у старом Египту била господарица друштва у сваком смислу те речи. И тада, давно, добијале су оно што су неке жене стекле тек у савремено доба. Жене су имале важну улогу у очувању престола земље док им синови не достигну пунолетство. Тај систем се, међутим, примењивао у старом Египту, јер мајка свом сину, краљу детету, представља најоданију, највернију и најприврженију особу од свих. Уз то, она је члан краљевске породице по крви и обучена је да сноси све одговорности које су јој кроз историју дате, као и да штити свог младог сина док не порасте. Мајке, а не очеви или браћа, биле су те којима је припала велика улога регента када им муж изненадно оде на други свет.
Ово је јединствена монографија о сјајним женама. Прича о њиховим животима је прича о историји Египта.

Игор Ашманов, Наталија Касперска
ДИГИТАЛНА ХИГИЈЕНА
МГУ М. В. Ломоносов, Виша школа савремених социјалних наука, Катедра дигиталне социологије

Ова књига, из инсајдерског угла али и из специфичне, нама блиске православне перспективе, говори о бројним претњама које вребају из „дигиталне џунгле“ – о деструктивним групама, токсичним садржајима, сајбер малтретирању, дигиталној зависности и другим факторима који уништавају психу савременог човека. Ваља напоменути да аутори нису никакви јуродиви теоретичари завера или параноични технофоби, већ експерти који су на међународном плану постигли изузетне резултате у области информатике и сајбер безбедности, те су стога у јединственој позицији да демистификују бројне заблуде и општа места који важе у погледу (зло)употребе интернета. Они разврставају опасности од употребе мрежне технологије на две главне категорије: на сајбер ризике, у које спадају компјутерски вируси, тројанци, изложеност нежељеним рекламама, крађа личних података и лозинки, финансијске злоупотребе платних картица и електронског плаћања, и на информационе ризике, у које аутори убрајају зависност од комуникације на друштвеним мрежама, погоршање когнитивних способности, стварање блиц свести, увлачење у деструктивне и екстремистичке групе, изложеност пропаганди, хибридном ратовању и прекодирању свести.

Благоје Баковић
НИЈЕ ТО МОЈА ВОДА
Српска књижевна задруга

Поуздани лиричар, Благоје Баковић је у исто време песник-трибун – савест свога „рода и језика“, угрожених вредности традиције, па и самог идентитета. Певајући, он изражава лични и општи бол, лични и општи понос оним што не може нестати, а то су вера и поезија. Реторски и естрадно узнесено, у строфама као медаљонима, Благоје сведочи себе и своје време, а његова песма „силно, силно одјекује“ (П. Кочић).

Ричард Пауерс
ЗБУЊЕНОСТ
Дерета

Љубитељи Ричарда Пауерса знају да је еколошка деградација за овог аутора један од кључних књижевних мотива, али за разлику од „Шуме над шумама“, роман „Збуњеност“ нам о тој теми приповеда из једног сасвим новог, интимног угла – кроз призму дечака Робина и његовог оца Теа. Након што је у трагичној саобраћајној несрећи остао без супруге, астробиолог Тео се сам стара о овом необичном деветогодишњаку, природољупцу и борцу за угрожене животињске врсте, чија дијагноза варира од Аспергеровог синдрома преко опсесивно-компулзивног поремећаја до поремећаја пажње. Због Робинових неконтролисаних реакција и све жешћих излива беса, његов отац је под великим притиском школе и министарства да га подвргне терапији психоактивним лековима. Решен да то по сваку цену избегне, Тео ће укључити сина у експериментални програм тзв. дешифроване неуротерапије, где ће га учити емоционалној самоконтроли користећи снимљене отиске мозга његове покојне мајке, и саме некада велике заштитнице природе. Уз очаравајуће описе природе на нашем и другим световима, „Збуњеност“ представља најновији и најдирљивији Пауерсов роман до сада, нежну причу о дечаку који се залаже за нашу угрожену планету подједнако страствено као што бисмо и ми сами морали. Превод са енглеског: Милица Кецојевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *