TUKU, KAMENUJU I PUCAJU NA NAŠ NAROD SVAKI DAN: Intenzivirani napadi na Srbe na Kosovu i Metohiji, naročito u mešovitim sredinama na severu

SERIJA napada na Srbe na Kosovu i Metohiji nastavljena je i protekle sedmice, a u četvrtak uveče u multietničkom naselju Suvi Do kamenovano je vozilo kojim je upravljao Saša Blažić.

Kako je saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Blažić srećom nije povređen, a na automobilu je pričinjena materijalna šteta. Kako je ispričao za medije Blažić, on je uspeo da pobegne i dođe do svoje zgrade u Suvom Dolu, ali je barem desetak kamenica pogodilo automobil.

– Blažić je vozio automobil sa registarskim oznakama Kragujevca, što nedvosmisleno ukazuje da je napadnut jer je Srbin – navela je Kancelarije za KiM i dodala da je primećen povećan broj incidenata u kojima su žrtve Srbi koji žive u multietničkim sredinama, posebno u Suvom Dolu.

U saopštenju se ističe i da to jasno ukazuje da kosovski policajci s juga, koji su bespravno raspoređeni u multietničkim sredinama na severu KiM, nisu tu da bi branili Albance, već da bi omogućili nesmetane napade na pripadnike našeg naroda. I dok Blažić ističe da kao bivši pripadnik kosovske policije nikada ni sa kim nije imao problema, iz Kancelarije za KiM opominju da je pre samo nekoliko dana u Suvom Dolu pretučen dečak Lazar M. (15), kojeg je nekoliko Albanaca oborilo i šutiralo na ulici, dok je u četvrtak nepoznati Albanac ispalio više hitaca u vazduh.

– To pokazuje da prisustvo pripadnika kosovske policije stimulativno i ohrabrujuće deluje na albanske ekstremiste – zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Lazar M. Foto privatna arhiva

Meštani u multietničkom naselju Suvi Do u severnoj Mitrovici ističu da se osećaju uplašeno i uznemireno jer su danima izloženi pritiscima i pretnjama od strane Albanaca. Dodaju da su incidenti učestali, a vinovnici ostaju uglavnom nekažnjeni, što je još jedan razlog da svakodnevno strahuju za svoju i bezbednost svih članova porodica.

 
 

 

ULAGANJE U OSTANAK I OPSTANAK

DEČANSKA vinica i manastir Zočište dobili su, zahvaljujući podsticajnim sredstvima i projektima, značajnu pomoć za osnaživanje svojih ekonomija, saopštila je Kancelarija za KiM.

Dečanskoj vinici u Velikoj Hoči uručena je pčelarska oprema, kao i košnice i rojevi, uz prekopotrebni viljuškar. Manastir Zočište dobio je voćarski traktor sa prikolicom.

– Svako ulaganje u Kosovo i Metohiju je ulaganje u naš ostanak i opstanak na ovim prostorima – istakao je zamenik direktora Kancelarije za KiM Veselin Kočanović.

D.Zečević, “Večernje novosti”

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *