Савременици: Кристофер Хил, један од покровитеља „Олује“

Недавно смо сазнали да је актуелни амбасадор САД у Србији био један од оних који су августа 1995. одобрили „Олују“, да би нова НДХ протерала преко двеста хиљада Срба са њихових вековних огњишта

Да Србија одавно није колонија у класичном значењу те речи, већ, на известан начин, земља под окупацијом, говори и чињеница да америчка империја за своје представнике у Србији бира чиновнике управо међу онима који су, својим поступцима, потврђени непријатељи наше земље и народа.
Садашњи амерички амбасадор је један од НАТО актера против опстанка српског народа – што по „дифолту“, што по својој слободној вољи. Он није ништа мање србофоб него већ отишавши на суд Божји Мадлен Олбрајт и Ричард Холбрук.
Било је познато да је с Холбруком учествовао у ломљењу Српства око Дејтона 1995, да је био десна рука Олбрајтове у Рамбујеу, и да је, после свих америчких злочина према нама, дошао да нам намеће НАТО Прајд и да нас убеђује да треба да заборавимо НАТО бомбе 1999. Али однедавно смо сазнали да је Крис Хил био један од оних који су новим усташама августа 1995. одобрили „Олују“, да би нова НДХ протерала преко двеста хиљада Срба са њихових вековних огњишта.
Недавно се, на сајту „Васељенска“, појавио документ који јасно показује о чему је реч. Реч је о службеној белешци сачињеној након састанка припадника хрватске амбасаде са америчким изасланицима где је Хрватима дато зелено светло да се спроведе злочиначки подухват „Олуја“. Наиме, 31. јула 1995, само четири дана пред злочиначку операцију „Олуја“, одржан је тајни састанак хрватског амбасадора у САД Миомира Жужула, Петра Шарчевића и Синише Петровића с тадашњим државним секретаром Ричардом Холбруком, амбасадором Робертом Фрејзером и актуелним амбасадором у Србији Кристофером Хилом.
На поменутом састанку америчка страна наводи да су Американци веома задовољни успехом хрватске армије, као и специјалном операцијом упереном против цивилног становништва, пре свега етничког чишћења Срба са простора Западне Славоније, односно операције „Бљесак“ приликом које су Хрвати протерали више од 18.000 Срба из својих домова, приликом чега је 283 људи убијено и нестало, међу којима и 57 жена и деветоро деце.
Американци на састанку додају да је њихов савет поводом јачања савеза хрватске и муслиманске војске уродио плодом приликом ратних дејстава на подручју Бихаћа: „Амерички су представници неколико пута честитали на последњим војним успесима хрватских снага, изричито исказујући задовољство таквим развојем догађаја. Тиме се с једне стране отклања војна опасност за Бихаћ, а истовремено, они ситуацију задовољно проматрају у контексту јачања Федерације БиХ, коју сматрају ’својим чедом’“ – стоји у поменутом извештају.
Жужул у извештају даље наводи да је америчка страна дала зелено светло за војну акцију око Бихаћа и то не само у виду моралне подршке, а као закључак се наводи да је америчка страна задовољна развојем ситуације, подробним извештавањем Хрвата и да Хрвати не наседају на преговоре са Србима већ да проблем Срба у Српској Крајини реше војним путем.
Документ који је објавила „Васељенска“ коришћен је током суђења у Хагу, тамо где су Срби проглашени кривим за сва зла овога света.
Ово не смемо заборављати. Нарочито сада, када се НАТО империја суочава с тријумфом руске војске у посредничком рату у Украјини, што свет мења у правцу мултиполарности, када ће и Србија имати шансу да оствари своја природна, вековна, Богом дана права. Dum spiro, spero – „Док дишем, надам се“.

Један коментар

  1. Славко Z

    На жалост, јужније од Младеновца нико није чуо за Јасеновац. Нису чули ни за 60 ученица
    Земунске гимназије које су сурово уморене у логору Стара Градишка јер на плочи гимназије
    пише да су “жртве фашизма” – на душу им…! Иначе НДХ Ф. Туђмана имала је све симболе
    оне злочиначке сатрапије, А. Павелића: монету куну, чинове сатник, патник итд. улице
    са именима усташких злочинца напр Мила Будака који поручи Србима да ће 30% покатоли
    чити 30% протерати а 30% побити. Аболирали су све усташе из иностранства и вратили
    им имовину. Тако су злочинци још награђени и све то пред очима ЕУ (читај Немачке).

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *