Ovo je moj poslednji mandat, ja sam “vojnik države”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovarao na pitanja novinara posle obraćanja povodom plana “velike petorke” za Kosovo i Metohiju.

Govoreći o mogućoj ostavci kaže da ne misli da je bilo koji čovek isuviše važan za jednu državu, da su svi smrtni i da je ovo njemu poslednji mandat.

– Bude li potrebe da na bilo koji način sačuvam državu i kupim joj neko vreme – ne bih se libio. Sad nije taj trenutak, ali se ne bih libio – kazao je on.

Kaže i da je “vojnik države”, a da se plaši jer mu se čini da će stanje u Ukrajini biti još gore, da će se sukobi proširiti.

– To se neće smirivati. Samo će da se širi. Vidite da to više nije samo Rusija-Ukrajina, pa mala pomoć. Sad se to raširilo, uskoro će, plašim se, da se raširi i na neke druge teritorije. Naše je da to ne bude na našu teritoriju. U takvim uslovima ovakvi zahtevi će samo jače biti postavljani pred Srbiju – rekao je on.

Dodao je da će sve teći onako kako je rekao, dok ne dođemo do trenutka kada budemo morali da se izjasnimo.

“Svi smo videli verzije francusko-nemačkog plana. On više nije samo njihov, a o tome ćemo tek govoriti… Plašim se da niko nije želeo da govori o kontekstu, okolnostima i onome sa čim se zaista Srbija suočava”, rekao je Vučić na početku obraćanja.
Objašnjava da u tom predlogu “nije lako naći bilo šta čime bismo bilo oduševljeni, naprotiv”.
“Velika je nervoza zbog promena geopolitičkih okolonosti. Evropa je defakto u ratu. Nema tolerisanja bilo kakvog iskakanja u političkom smislu. Sa druge strane, žele da “u svom dvorištu”, a Zapadni Balkan i Srbija je “njihovo dvorište”, bude onako kako oni hoće. Postavlja se pitanje šta je još doprinelo situaciji da se izađe sa ovako oštrim pristupom i dozom hitnosti od strane evropskih zvaničnika. Posle izbijanja ukrajinsko-ruskog sukoba došlo je do problema za Srbiju. Najpre, jer smo na radaru svima jer nismo uveli sankcije Rusiji, a potom zbog incidenata koje je Kurti izazivao kako bi isporovocirao Srbiju da ona reaguje kako bi je proglasili krivom. Oni žele sukob kako bi se NATO uključio, a oni izbegli obavezu da formiraju ZSO”, kazao je.
Naveo je da su izaslanici zapadnih zemalja samo došli da predoče svoj plan, bez ikakve konsultacije.
Vučić je potom rekao da zemlji nema napretka u EU, ali ni na drugim poljima ako ne sarađuje u vezi sa novim pregovaračkim okvirom koji su prihvatile sve članice Evropske unije, a koji podrazumeva i prihvatanje članstva takozvanog Kosova u UN.
Govoreći o nedavnoj poseti predstavnika Evropske unije, tri najveće članice EU i predstavnika Stejt departmenta Vučić je rekao da su mu rekli da mora da prihvati plan.
 
„Rečeno je morate da prihvatite ovaj plan, a ako ga ne prihvatite, jer mi smatramo da mora da bude prihvaćen, ceo pregovarački okvir, suočićete se pod jedan – sa prekidom procesa evropskih integracija. Pod dva – suočićete sa zaustavljanjem i povlačenjem investicija i pod tri – sa svim sveobuhvatnim merama koje će naneti veliku štetu Republici Srbiji. I to mi je još tri puta ponovljeno“, rekao je Vučić.

“Više ne postoji racionalni pristup rešavanju problema”

Vučić je rekao da je došlo vreme kada više ne prolaze racionalni argumenti i da se oni drže samo svoje agende, a to je poraz Rusije.
 
„Brine me to što više ne postoji racionalni pristup rešavanju problema. Što god sam govorio, shvatio sam da je isteklo vreme za razum i da niko ne želi da me sluša. Oni imaju svoju agendu, to je poraz Rusije, i na toj agendi što se nađe biće sve počišćeno“, rekao je Vučić.

“Sledi velika borba za ZSO”

Naveo je da sledi velika borba za Zajednicu srpskih opština i da je siguran da će na kraju, pošto je, kako je naglasio, video odlučnost Amerikanaca, to u narednim mesecima biti završeno.
 
„Kada im kažem da mora prvo da ide ZSO, oni kažu, jeste ali vidite da to nije realno. Ne znate da li da se uhvatite za glavu i napustite prostoriju. Nikakvi objektivni i racionalni argumenti ne prolaze. Mi želimo kompromis, želimo dijalog, na svakom mestu, ali je problem u tome da jedna strana može da radi šta hoće i da za to može da bude nagrađena“, kazao je Vučić.

“Kada budu isporučeni konačni zahtevi, o tome će se izjasniti i narod i Narodna skupština…”

Naglasio je da će Srbija morati da se suoči sa onim što je preneto od „velike petorke“ i da se pokrene razgovor unutar društva.
„Neće odustati, to je bila veoma teška rasprava, u civilizovanim okvirima, ali izuzetno teška i napeta i ja sam shvatio da više niko ne želi da vas čuje. I znam da ćemo sa tim morati da se suočimo i zato moramo da pokrenemo razgovor unutar našeg društva. Bilo bi pitanje nedelje kada bi bio ukinut bezvizni režim sa EU i ne bi bilo više investicija“, rekao je Vučić.
Dodao je da će se, kada budu isporučeni konačni zahtevi, o tome izjasniti i narod i Narodna skupština i druge državne institucije.
„Pozvaćemo narednih dana sve predstavnike poslaničkih grupa i obavestiću ih o tome šta se sve traži. Pred nama je težak period i biće nam potrebno mnogo više truda i rada, da bismo to mogli na najbolji način da prevaziđemo. Mislim da je veoma važno da mi želimo mir u regionu, da mi pokažemo šta je to što očekujemo u budućnosti i da se za to borimo“, naveo je predsednik.

“Dogovorili smo taktičke poteze”

Vučić je saopštio da su na sednici Vlade dogovoreni taktički potezi.
“Dogovorili smo taktičke poteze,, ko će šta da preuzme na sebe, a u svakom slučaju sačuvaćemo građane Srbije – ako je izbor da na jednoj strani imamo sankcije, a nema gorih sankcija od povlačenja investicija, ili ćemo sa druge strane da prihvatamo sve odmah, što znači Kosovo u UN, ja sam za onaj put kompromisa koliko je moguće boriti se. Više se ne govori o međusobnom priznanju, što znači da smo ipak nešto postigli”, zaključio je.
Podsetimo, Vučić se u petak sastao sa visokom zapadnom delegacijom, a sastanak sa „velikom petorkom“ izaslanika sa Zapada, predsednik je opisao kao jedan od najtežih dana za Srbiju.

3 komentara

  1. Ti Vučiću dakle tražiš blanko poverenje da nam budeš mesija, a ne navodiš detalje ni zadnjih pregovora, istovremeno kad Amerikanac kaže da si popustio, da je ostvaren uspeh u pregovorima. Mi opet, pamtimo ono tvoje “spašavanje” u Briselu 2013 g. ali i brojna naknadna, i ne vidimo da smo nešto usrećeni svim tim. Ako je išta u našu korist, zašto je tako dugo bilo tajna za nas ? Jer smo glupi pa ne bi razumeli ? I tako, uvek ista tvoja praksa: pred svake “pregovore” do detalja nam kukaš kako ti je teško a onda kriješ potpisano kao zmija noge !
    Ali ko je još, bilo gde na Svetu usrećen na taj način ? Mi dobro znamo da oni koji nam vekovima probiše bubne opne galamom o demokratiji, svuda praktikuju da proizvedu jednog poglavicu naroda, sa kojim onda lakše uglavljuju poslove – i bojimo se !
    Od nesrećnih zadnjih ratova ovde, nemamo ni jedan primer gde su ti naši “partneri” stali na našu stranu. Praksa je uvek ista; koncentrišu se na jedan problem ( odustajanje od Krajine, od RS, hapšenje i isporučivanje Miloševića, pa Karadžića, pa Mladića, usput i brojnih “krivaca”, zatim ta navala na Kosovo . . . Ko nam garantuje da nakon Kosova neće da se ustreme na Rašku, RS, Vojvodinu ? Koliko će nam vredeti tvoje naknadno vajkanje da si želeo sve najbolje ali da zbog ovog ili onog detalja nije prošlo ? Izvini ali tako više ne može !

  2. !Jelena Jovičić

    Naravno, Toplice, da će, potom, navaliti na Rašku oblast, Vojvodinu, Republiku Srpsku!

    Odgledala sam celo obraćanje predsednika, i utisak je: kao i uvek, okruglo pa na ćoše! Ničeg konkretnog niti mrvice od onog šta je “petorki” ovog puta obećao.
    Povlačenje BEZVIZNOG režima je važno, većini ovog naroda, koliko i lanjski sneg, a prvo je to Vučić pomenuo.
    Evropski put NIJE ni na kraj pameti kao rešenje najvećem broju Srba. Ne daj nam Bože da se nađemo u društvu onih koji već propadaju, zasigurno, koji ni sebi ne mogu da pomognu, posebno pred nadiranjem pravde sa Istoka.
    Povlačenje investicija NISU najgore sankcije (ionako će se sami povući čim isisaju iz Srbije ono što su planirali, kao što se desilo i Irskoj, uostalom). A za sankcije su eksperti: imaju oni u arsenalu mnogo toga, što su pokazali Srbiji devedesetih godina prošlog veka. Kakav Milošević! On je bio poslednji dalekovidi patriota pred PLANIRANU propast Srbije, da bi Amerika sa NATO pešadijom – Šiptarima, došla iza leđa Rusiji koja je oduvek njen stvarni cilj (nemački Drang nach Osten). Posle njega više nije bilo lidera, već samo marioneta, koji sa Srbijom uradiše sve što su agresori tražili, a Vučić samo nastavio, jer ne bi ni dospeo ni održao se na tom visokom položaju da nije činio ono što se od njega zahtevalo. Jer, zna se: ko ne sluša, biva skraćen za glavu, kako to, svuda u svetu, čine svi mafiozi. Samo Vučić, inteligentan čovek, radi PERFIDNO sve ono što žele i hijene i “drugosrbijanci”.

    Stalno hoće da pokazuje našu opredeljenost za mir i stabilnost. Kome da pokazuje? Kao da oni to ne znaju! Hijene koje samo izvršavaju zadatke postavljene od Amerike koja bi da prisvoji sve svetske resurse, itekako znaju sve, ali oni “samo rade svoj posao” i ništa više.

    Pomenu Vučić kako je izabran najviše glasovima žena itd. ali kako? Na izborima BEZ CENZUSA!
    I kako je teško breme koje nosi – a nije morao, sam je to hteo…

    Pomenu i Vokera, ali ne i ko je, zapravo, kriv za njegovo prisustvo u Srbiji. Njega nam je nametnuo Jeljcin, slabić koji je oslabio Rusiju i bio dobar Americi dok je trajao.

    Ma šta da, pokorno, uradi Srbija, na KiM NIKAD Srbi neće živeti mirno; biće da će i ono malo Srba pobeći.

    ZSO je najobičnija farsa, beskorisna, ustvari, kao i svaka NVO osnovana po kosovskim zakonima. Zar će nam, po cenu takve tvorevine, konačno oteti KiM?

    “Pred nama ima mnogo drugih važnih stvari…” – ne vidim koja je druga važnija od ove, od koje zavisi OPSTANAK Srbije!

    Razgovori su bili “užasni”… Na njemu je “ogromna odlučnost” da brani Srbiju na najbolji način; on je “vojnik” države i sve će da radi za nju (po njegovoj proceni, pa kako ispadne).

    “Svi lažu”, a od lažova traži pomoć za rešavanje problema u Srbiji. Neverovatno!

    I tako, posle preopširnog uvoda – upoznavanja sa stanjem stvari (što mi svi odlično znamo) čime je potrošeno skoro sve vreme predviđeno za obraćanje narodu; posle nemuštog referisanja o ishodu razgovora, dođe vreme za pitanja novinara. Ni ovog puta, na konkretna pitanja samo tri novinara, nije dao konkretan i koncizan odgovor – grdio je neke tamo patriote što se skijaju tamo negde itd. I – doviđenja!

    Kad bi se u njegovom planu nazreli pokušaji KUPOVINE VREMENA DO POBEDE RUSIJE, sve bih mu oprostila. Ovako, vidim da će mahnita žurba “petorke” uroditi plodom, naravno, samo “petorki” i Kurtiju…

  3. normalizacija odnosa - da se vrate proterani Srbi i oteta privatna i državna imovina Srbi...

    … poslednji mandat… vojnik države – a Briselskim sporazumom oteto KiM, Kosovo će dobiti nezavisnost i članstvo u UN, Savet Evrope… itd.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *