Ово је мој последњи мандат, ја сам “војник државе”

Председник Србије Александар Вучић одговарао на питања новинара после обраћања поводом плана “велике петорке” за Косово и Метохију.

Говорећи о могућој оставци каже да не мисли да је било који човек исувише важан за једну државу, да су сви смртни и да је ово њему последњи мандат.

– Буде ли потребе да на било који начин сачувам државу и купим јој неко време – не бих се либио. Сад није тај тренутак, али се не бих либио – казао је он.

Каже и да је “војник државе”, а да се плаши јер му се чини да ће стање у Украјини бити још горе, да ће се сукоби проширити.

– То се неће смиривати. Само ће да се шири. Видите да то више није само Русија-Украјина, па мала помоћ. Сад се то раширило, ускоро ће, плашим се, да се рашири и на неке друге територије. Наше је да то не буде на нашу територију. У таквим условима овакви захтеви ће само јаче бити постављани пред Србију – рекао је он.

Додао је да ће све тећи онако како је рекао, док не дођемо до тренутка када будемо морали да се изјаснимо.

“Сви смо видели верзије француско-немачког плана. Он више није само њихов, а о томе ћемо тек говорити… Плашим се да нико није желео да говори о контексту, околностима и ономе са чим се заиста Србија суочава”, рекао је Вучић на почетку обраћања.
Објашњава да у том предлогу “није лако наћи било шта чиме бисмо било одушевљени, напротив”.
“Велика је нервоза због промена геополитичких околоности. Европа је дефакто у рату. Нема толерисања било каквог искакања у политичком смислу. Са друге стране, желе да “у свом дворишту”, а Западни Балкан и Србија је “њихово двориште”, буде онако како они хоће. Поставља се питање шта је још допринело ситуацији да се изађе са овако оштрим приступом и дозом хитности од стране европских званичника. После избијања украјинско-руског сукоба дошло је до проблема за Србију. Најпре, јер смо на радару свима јер нисмо увели санкције Русији, а потом због инцидената које је Курти изазивао како би испоровоцирао Србију да она реагује како би је прогласили кривом. Они желе сукоб како би се НАТО укључио, а они избегли обавезу да формирају ЗСО”, казао је.
Навео је да су изасланици западних земаља само дошли да предоче свој план, без икакве консултације.
Вучић је потом рекао да земљи нема напретка у ЕУ, али ни на другим пољима ако не сарађује у вези са новим преговарачким оквиром који су прихватиле све чланице Европске уније, а који подразумева и прихватање чланства такозваног Косова у УН.
Говорећи о недавној посети представника Европске уније, три највеће чланице ЕУ и представника Стејт департмента Вучић је рекао да су му рекли да мора да прихвати план.
 
„Речено је морате да прихватите овај план, а ако га не прихватите, јер ми сматрамо да мора да буде прихваћен, цео преговарачки оквир, суочићете се под један – са прекидом процеса европских интеграција. Под два – суочићете са заустављањем и повлачењем инвестиција и под три – са свим свеобухватним мерама које ће нанети велику штету Републици Србији. И то ми је још три пута поновљено“, рекао је Вучић.

“Више не постоји рационални приступ решавању проблема”

Вучић је рекао да је дошло време када више не пролазе рационални аргументи и да се они држе само своје агенде, а то је пораз Русије.
 
„Брине ме то што више не постоји рационални приступ решавању проблема. Што год сам говорио, схватио сам да је истекло време за разум и да нико не жели да ме слуша. Они имају своју агенду, то је пораз Русије, и на тој агенди што се нађе биће све почишћено“, рекао је Вучић.

“Следи велика борба за ЗСО”

Навео је да следи велика борба за Заједницу српских општина и да је сигуран да ће на крају, пошто је, како је нагласио, видео одлучност Американаца, то у наредним месецима бити завршено.
 
„Када им кажем да мора прво да иде ЗСО, они кажу, јесте али видите да то није реално. Не знате да ли да се ухватите за главу и напустите просторију. Никакви објективни и рационални аргументи не пролазе. Ми желимо компромис, желимо дијалог, на сваком месту, али је проблем у томе да једна страна може да ради шта хоће и да за то може да буде награђена“, казао је Вучић.

“Када буду испоручени коначни захтеви, о томе ће се изјаснити и народ и Народна скупштина…”

Нагласио је да ће Србија морати да се суочи са оним што је пренето од „велике петорке“ и да се покрене разговор унутар друштва.
„Неће одустати, то је била веома тешка расправа, у цивилизованим оквирима, али изузетно тешка и напета и ја сам схватио да више нико не жели да вас чује. И знам да ћемо са тим морати да се суочимо и зато морамо да покренемо разговор унутар нашег друштва. Било би питање недеље када би био укинут безвизни режим са ЕУ и не би било више инвестиција“, рекао је Вучић.
Додао је да ће се, када буду испоручени коначни захтеви, о томе изјаснити и народ и Народна скупштина и друге државне институције.
„Позваћемо наредних дана све представнике посланичких група и обавестићу их о томе шта се све тражи. Пред нама је тежак период и биће нам потребно много више труда и рада, да бисмо то могли на најбољи начин да превазиђемо. Мислим да је веома важно да ми желимо мир у региону, да ми покажемо шта је то што очекујемо у будућности и да се за то боримо“, навео је председник.

“Договорили смо тактичке потезе”

Вучић је саопштио да су на седници Владе договорени тактички потези.
“Договорили смо тактичке потезе,, ко ће шта да преузме на себе, а у сваком случају сачуваћемо грађане Србије – ако је избор да на једној страни имамо санкције, а нема горих санкција од повлачења инвестиција, или ћемо са друге стране да прихватамо све одмах, што значи Косово у УН, ја сам за онај пут компромиса колико је могуће борити се. Више се не говори о међусобном признању, што значи да смо ипак нешто постигли”, закључио је.
Подсетимо, Вучић се у петак састао са високом западном делегацијом, а састанак са „великом петорком“ изасланика са Запада, председник је описао као један од најтежих дана за Србију.

3 коментара

  1. Tоплица

    Ти Вучићу дакле тражиш бланко поверење да нам будеш месија, а не наводиш детаље ни задњих преговора, истовремено кад Американац каже да си попустио, да је остварен успех у преговорима. Ми опет, памтимо оно твоје “спашавање” у Бриселу 2013 г. али и бројна накнадна, и не видимо да смо нешто усрећени свим тим. Ако је ишта у нашу корист, зашто је тако дуго било тајна за нас ? Јер смо глупи па не би разумели ? И тако, увек иста твоја пракса: пред сваке “преговоре” до детаља нам кукаш како ти је тешко а онда кријеш потписано као змија ноге !
    Али ко је још, било где на Свету усрећен на тај начин ? Ми добро знамо да они који нам вековима пробише бубне опне галамом о демократији, свуда практикују да произведу једног поглавицу народа, са којим онда лакше углављују послове – и бојимо се !
    Од несрећних задњих ратова овде, немамо ни један пример где су ти наши “партнери” стали на нашу страну. Пракса је увек иста; концентришу се на један проблем ( одустајање од Крајине, од РС, хапшење и испоручивање Милошевића, па Караџића, па Младића, успут и бројних “криваца”, затим та навала на Косово . . . Ко нам гарантује да након Косова неће да се устреме на Рашку, РС, Војводину ? Колико ће нам вредети твоје накнадно вајкање да си желео све најбоље али да због овог или оног детаља није прошло ? Извини али тако више не може !

  2. !Јелена Јовичић

    Наравно, Топлице, да ће, потом, навалити на Рашку област, Војводину, Републику Српску!

    Одгледала сам цело обраћање председника, и утисак је: као и увек, округло па на ћоше! Ничег конкретног нити мрвице од оног шта је “петорки” овог пута обећао.
    Повлачење БЕЗВИЗНОГ режима је важно, већини овог народа, колико и лањски снег, а прво је то Вучић поменуо.
    Европски пут НИЈЕ ни на крај памети као решење највећем броју Срба. Не дај нам Боже да се нађемо у друштву оних који већ пропадају, засигурно, који ни себи не могу да помогну, посебно пред надирањем правде са Истока.
    Повлачење инвестиција НИСУ најгоре санкције (ионако ће се сами повући чим исисају из Србије оно што су планирали, као што се десило и Ирској, уосталом). А за санкције су експерти: имају они у арсеналу много тога, што су показали Србији деведесетих година прошлог века. Какав Милошевић! Он је био последњи далековиди патриота пред ПЛАНИРАНУ пропаст Србије, да би Америка са НАТО пешадијом – Шиптарима, дошла иза леђа Русији која је одувек њен стварни циљ (немачки Drang nach Osten). После њега више није било лидера, већ само марионета, који са Србијом урадише све што су агресори тражили, а Вучић само наставио, јер не би ни доспео ни одржао се на том високом положају да није чинио оно што се од њега захтевало. Јер, зна се: ко не слуша, бива скраћен за главу, како то, свуда у свету, чине сви мафиози. Само Вучић, интелигентан човек, ради ПЕРФИДНО све оно што желе и хијене и “другосрбијанци”.

    Стално хоће да показује нашу опредељеност за мир и стабилност. Коме да показује? Као да они то не знају! Хијене које само извршавају задатке постављене од Америке која би да присвоји све светске ресурсе, итекако знају све, али они “само раде свој посао” и ништа више.

    Помену Вучић како је изабран највише гласовима жена итд. али како? На изборима БЕЗ ЦЕНЗУСА!
    И како је тешко бреме које носи – а није морао, сам је то хтео…

    Помену и Вокера, али не и ко је, заправо, крив за његово присуство у Србији. Њега нам је наметнуо Јељцин, слабић који је ослабио Русију и био добар Америци док је трајао.

    Ма шта да, покорно, уради Србија, на КиМ НИКАД Срби неће живети мирно; биће да ће и оно мало Срба побећи.

    ЗСО је најобичнија фарса, бескорисна, уствари, као и свака НВО основана по косовским законима. Зар ће нам, по цену такве творевине, коначно отети КиМ?

    “Пред нама има много других важних ствари…” – не видим која је друга важнија од ове, од које зависи ОПСТАНАК Србије!

    Разговори су били “ужасни”… На њему је “огромна одлучност” да брани Србију на најбољи начин; он је “војник” државе и све ће да ради за њу (по његовој процени, па како испадне).

    “Сви лажу”, а од лажова тражи помоћ за решавање проблема у Србији. Невероватно!

    И тако, после преопширног увода – упознавања са стањем ствари (што ми сви одлично знамо) чиме је потрошено скоро све време предвиђено за обраћање народу; после немуштог реферисања о исходу разговора, дође време за питања новинара. Ни овог пута, на конкретна питања само три новинара, није дао конкретан и концизан одговор – грдио је неке тамо патриоте што се скијају тамо негде итд. И – довиђења!

    Кад би се у његовом плану назрели покушаји КУПОВИНЕ ВРЕМЕНА ДО ПОБЕДЕ РУСИЈЕ, све бих му опростила. Овако, видим да ће махнита журба “петорке” уродити плодом, наравно, само “петорки” и Куртију…

  3. normalizacija odnosa - da se vrate proterani Srbi i oteta privatna i državna imovina Srbi...

    … poslednji mandat… vojnik države – a Briselskim sporazumom oteto KiM, Kosovo će dobiti nezavisnost i članstvo u UN, Savet Evrope… itd.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *