Ко то мења споразум о ЗСО?

Нацрт статута ЗСО који је представила фондација Фридрих Еберт заснива се на Бриселском споразуму, тврди члан Европског института за мир, иако је, заправо, супротан његовим одредбама

Члан Европског института за мир (ЕИП) Сенад Шабовић, након презентације статута ЗСО немачке фондације Фридрих Еберт (ФЕС), рекао је да је нацрт базиран на Бриселском споразуму из 2013. и 2015. године и додао да је ЗСО правни ентитет, али да неће имати извршна овлашћења.

Међутим, постаје нејасно како то да су те две организације – фондација Фридрих Еберт и Европски институт за мир – без икаквих позива и овлашћења израдиле нацрт ЗСО, иако њихов ангажман није предвиђен ни једним постојећим споразумом. Чак покушавају да дају “ново” и правно неутемељено тумачење потписаних докумената.

Европске земље, под чијим је покровитељством закључен Бриселски споразум, сада не инсистирају на његовој примени, или то чине само декларативно. Штавише, исте те земље, под плаштом “добронамерног” невладиног сектора, заговарају погрешно тумачење Бриселског споразума, наравно на штету Србије. 

Ово би могло да зачуди само онога ко не зна да је ФЕС немачка организација блиско повезана са владајућом Социјалдемократском партијом Немачке, а да у одбору Европског института за мир седе представници Белгије, Финске, Шведске, Италије и других земаља чланица ЕУ, те да пројекте финансирају владе ових држава и Европска комисија. 

Иако је Шабовић навео да је циљ да се покрене јавна дебата на основу конкретног предлога, опасан је став поменутих (не)владиних организација да се може дискутовати о ономе што је недвосмислено наведено као обавеза у Бриселском споразуму. 

Према речима Шабовића, ЗСО ће имати велики број функција и сва тела предвиђена Бриселским споразумом, као и буџет. Међутим, како је истакао, неће имати извршна овлашћења. 

“Нема извршна овлашћења, у смислу да није трећи ниво власти, не може да преузме извршна овлашћења општина чланица, јер је то супротно пресуди Уставног суда ‘Косова’. Не знам да ли се по томе овај статут разликује од Бриселског споразума, јер по овом питању постоје различита мишљења”, рекао је Шабовић.

Моноетничка заједница?

Осим што пресуду Уставног суда тзв. Косова ставља изнад Бриселског споразума, Шабовић иде и корак даље. Он наглашава да ЗСО неће бити моноетничка творевина, већ мултиетничка, опет се позивајући на Уставни суд непостојеће државе Косово. 

Иако један од принципа на којима се базира ЗСО јесте да ће у односима према централним властима заједница промовисати интересе српске заједнице, Шабовић сада тврди сасвим супротно.

“ЗСО неће бити моноетничка, мора бити мултиетничка. ‘Уставни суд’ је пресудио да не може бити као ентитет у оквиру локалне власти, не може бити моноетничка. Ако су општине мултиетничке, Асоцијација не може бити моноетничка. То не значи да мора да се једнако бори за све заједнице. Ово јесте својеврстан ресурс за датих десет општина и зна се које је становништво у њима већина”, навео је Шабовић.

Фондација Фридрих Еберт представила је данас у Приштини Нацрт статута Заједнице српских општина, односно Асоцијације општина у којој је “заједница косовских Срба” већина, а према којем ће она бити правно лице основано у складу са уставом и правним системом тзв. Косова.

Иначе, немачка невладина организација преузела је на себе посао писања нацрта статута ЗСО, иако ангажовање невладиних организација није предвиђено ни Бриселским споразумом, потписаним пре више од десет година, ни Споразумом о Заједници српских општина из 2015. године. 

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *