ERMITAŽ I «GASPROM NJEFT» UJEDINJUJU NAPORE U OSTVARIVANJU PROJEKATA GLAVNOG RUSKOG MUZEJA U SRBIJI

Državni Ermitaž i ruska kompanija „Gasprom njeft“ sklopili su sporazum o saradnji na razvoju projekata Ermitaža u Srbiji. Potpis na dokumentu su stavili direktor muzeja Mihail Piotrovski i šef kompanije „Gasprom njeft” Aleksandar Djukov.

Partnerski program za kulturu, nauku i obrazovanje predviđen je na pet godina. On uključuje, između ostalog, podršku godišnjoj rusko-srpskoj arheološkoj ekspediciji u autonomnoj pokrajini Vojvodina, održavanje Dana Ermitaža u Beogradu, organizovanje izložbi i naučnih konferencija, kao i projekte za očuvanje istorijskog nasleđa.

Državni Ermitaž je glavni muzej Rusije i jedna od najvećih riznica svetske kulture. Zbirka Ermitaž obuhvata oko 3 miliona umetničkih dela i istorijskih spomenika, od kamenog doba do naših dana. Muzej već duže vremena sarađuje sa kulturnim i naučnim organizacijama Srbije.

„Gasprom njeft” je najveći akcionar energetske grupe „Naftna industrija Srbije“. Projekat kompanije sa vodećim muzejom Rusije deo je rusko-srpskog programa „ZAJEDNO!“ (rus. „Vmeste!“) koji objedinjuje socijalne inicijative kompanije „Gasprom njeft“ u Srbiji. Glavni pravci programa „ZAJEDNO!“ su kultura i očuvanje zajedničkog istorijskog nasleđa.

Mihail Piotrovski, generalni direktor Državnog Ermitaža:

„Ermitaž već nekoliko godina uzima učešće u rusko-srpskoj arheološkoj ekspediciji. Važan pravac zajedničkog rada postala je restauracija. Zahvaljujući stručnjacima iz Ermitaža obrađene su stotine pronalazaka iz arheoloških iskopavanja, koja su provele srpske kolege u proteklim godinama. U planu nam je održavanje Dana Ermitaža u Beogradu. To je poseban oblik prisustva muzeja, kada mi ne prikazujemo samo izložbe, već donosimo svoja iskustva – predavanja, radionice, knjige, filmove, obrazovne programe. Na nekoliko dana delić Ermitaža će biti premešten u Srbiju.“

Aleksandr Djukov, predsednik Upravnog odbora kompanije „Gasprom njeft“:

„Gasprom njeft“ je skoro 15 godina jedan od najvećih stranih investitora u Srbiji. Svih ovih godina, zajedno sa našim srpskim partnerima, ne samo da uspešno poslujemo, već podržavamo kulturu i čuvamo istorijsko nasleđe. Najveći socijalni projekat naše kompanije je bilo učešće u izradi mozaika neviđenih razmera jedne od najvećih sabornih crkvi i duhovnih simbola Srbije – Hrama Svetog Save. Naš sledeći veliki korak je podrška projektima Ermitaža u Srbiji. Rusija i Srbija su veoma snažno povezane na istorijskom, duhovnom i kulturnom nivou. A razvoj novih projekata Ermitaža svakako će biti od velikog značaja za dalje jačanje odnosa među našim narodima.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *