ЕРМИТАЖ И «ГАСПРОМ ЊЕФТ» УЈЕДИЊУЈУ НАПОРЕ У ОСТВАРИВАЊУ ПРОЈЕКАТА ГЛАВНОГ РУСКОГ МУЗЕЈА У СРБИЈИ

Државни Ермитаж и руска компанија „Гаспром њефт“ склопили су споразум о сарадњи на развоју пројеката Ермитажа у Србији. Потпис на документу су ставили директор музеја Михаил Пиотровски и шеф компаније „Гаспром њефт” Александар Дјуков.

Партнерски програм за културу, науку и образовање предвиђен је на пет година. Он укључује, између осталог, подршку годишњој руско-српској археолошкој експедицији у аутономној покрајини Војводина, одржавање Дана Ермитажа у Београду, организовање изложби и научних конференција, као и пројекте за очување историјског наслеђа.

Државни Ермитаж је главни музеј Русије и једна од највећих ризница светске културе. Збирка Ермитаж обухвата око 3 милиона уметничких дела и историјских споменика, од каменог доба до наших дана. Музеј већ дуже времена сарађује са културним и научним организацијама Србије.

„Гаспром њефт” је највећи акционар енергетске групе „Нафтна индустрија Србије“. Пројекат компаније са водећим музејом Русије део је руско-српског програма „ЗАЈЕДНО!“ (рус. „Вместе!“) који обједињује социјалне иницијативе компаније „Гаспром њефт“ у Србији. Главни правци програма „ЗАЈЕДНО!“ су култура и очување заједничког историјског наслеђа.

Михаил Пиотровски, генерални директор Државног Ермитажа:

„Ермитаж већ неколико година узима учешће у руско-српској археолошкој експедицији. Важан правац заједничког рада постала је рестаурација. Захваљујући стручњацима из Ермитажа обрађене су стотине проналазака из археолошких ископавања, која су провеле српске колеге у протеклим годинама. У плану нам је одржавање Дана Ермитажа у Београду. То је посебан облик присуства музеја, када ми не приказујемо само изложбе, већ доносимо своја искуства – предавања, радионице, књиге, филмове, образовне програме. На неколико дана делић Ермитажа ће бити премештен у Србију.“

Александр Дјуков, председник Управног одбора компаније „Гаспром њефт“:

„Гаспром њефт“ је скоро 15 година један од највећих страних инвеститора у Србији. Свих ових година, заједно са нашим српским партнерима, не само да успешно послујемо, већ подржавамо културу и чувамо историјско наслеђе. Највећи социјални пројекат наше компаније је било учешће у изради мозаика невиђених размера једне од највећих саборних цркви и духовних симбола Србије – Храма Светог Саве. Наш следећи велики корак је подршка пројектима Ермитажа у Србији. Русија и Србија су веома снажно повезане на историјском, духовном и културном нивоу. А развој нових пројеката Ермитажа свакако ће бити од великог значаја за даље јачање односа међу нашим народима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *