“Dojče vele”: Nemačka industrija veoma zavisi od Kine

Veliki nemački koncerni poput “Folksvagena” ili BASF-a u svom poslovanju veoma zavise od Kine, ali je studija Instituta nemačke privrede pokazala da “zavisnost nemačkih grana industrije od Kine” varira.

Tako na primer, u slučaju hemijske kompanije “Kovestro”, Kina ima naročito veliki udeo u prometu od oko 20 odsto. Kada je reč o proizvođaču automobila “Folksvagenu”, Kina ima više od trećine udela. Udeo Kine u tehnološkoj kompaniji “Aikstron” je još veći, a više od polovine svoje prodaje ovaj snabdevač industrije poluprovodnicima ostvaruje na Tajvanu i Kini, piše “Dojče vele”.

Međutim, kada se posmatra nemačka industrija u celini, zavisnost od Kine je mnogo manja, izračunali su ekonomisti instituta iz Kelna.

Navodno, samo oko 6,6 odsto svih inostranih isporuka robe i robe za industriju u 2020. došlo je iz Kine. Ako se uzmu u obzir sve isporuke unutar zemlje, “udeo Kine u svim domaćim i inostranim isporukama u proseku je 2,2 odsto kada je u pitanju industrija”, prenosi “Dojče vele” zaključke eksperata.

Japanska industrija, s druge strane, mnogo više zavisi od Kine nego nemačka, tvrde eksperti Instituta nemačke privrede. Udeo Kine u svim inostranim isporukama robe i dobara istočnoazijskim susedima je skoro 20 odsto. Rusija (sa 16,5 odsto), SAD (sa 13,9 odsto) i Češka (sa 11,8 odsto) takođe imaju dvocifren kineski udeo među jedanaest industrijski razvijenih zemalja koje se ovde razmatraju, pišu autori studije Instituta za nemačku ekonomiju.

“Sve u svemu, Kina je važna kao dobavljač i kupac primarnih dobara i usluga za nemačku industriju, ali ne u posebno velikoj meri”, zaključili su oni.

Studija eksperata usledila je nakon medijskih izveštaja da je nemačko ministarstvo ekonomije navodno sastavilo strategiju kojim se uređuje poslovanje kompanija sa Kinom koja je glavni trgovinski partner Berlina još od 2016. godine.

Zbog prekida saradnje sa Rusijom Nemačka neće moći da opstane bez saradnje sa Pekingom, što je pokazala i poseta kancelara Olafa Šolca Kini sa ciljem nastavka privredne saradnje dve zemlje.

Direktor Međunarodne agencije za energiju (IEA) Fatih Birol strahuje da bi Evropa, nakon što se okrenula od Rusije, mogla da počne da zavisi od drugih zemalja.

“Vođena je pogrešna energetska politika kada je u pitanju strateški važan izvor energije kao što je gas”, rekao je Birol aludirajući na Rusiju. “Ako sada pogledamo obnovljive izvore energije, vidimo sličnu situaciju: oko 70 posto svih baterija za električne automobile proizvedeno je u Kini.”

Birol je listu “Handelsblat” rekao da Evropa sada “mora da pronađe nove dobavljače i sama uđe u eksploataciju važnih sirovina”.

Nemačka je izuzetno zavisna od Kine kada je reč o retkim metalima: dve trećine ovih metala donedavno je dolazilo iz Kine.

“Za neke od njih je udeo u uvozu iz Kine bio i znatno veći”, navodi se izveštaju Nemačkog saveznog zavoda za statistiku. Čak 94,4 posto retkih metala kao što su skandijum i itrij uvezeno je iz Kine.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *