“Дојче веле”: Немачка индустрија веома зависи од Кине

Велики немачки концерни попут “Фолксвагена” или БАСФ-а у свом пословању веома зависе од Кине, али је студија Института немачке привреде показала да “зависност немачких грана индустрије од Кине” варира.

Тако на пример, у случају хемијске компаније “Ковестро”, Кина има нарочито велики удео у промету од око 20 одсто. Када је реч о произвођачу аутомобила “Фолксвагену”, Кина има више од трећине удела. Удео Кине у технолошкој компанији “Аикстрон” је још већи, а више од половине своје продаје овај снабдевач индустрије полупроводницима остварује на Тајвану и Кини, пише “Дојче веле”.

Међутим, када се посматра немачка индустрија у целини, зависност од Кине је много мања, израчунали су економисти института из Келна.

Наводно, само око 6,6 одсто свих иностраних испорука робе и робе за индустрију у 2020. дошло је из Кине. Ако се узму у обзир све испоруке унутар земље, “удео Кине у свим домаћим и иностраним испорукама у просеку је 2,2 одсто када је у питању индустрија”, преноси “Дојче веле” закључке експерата.

Јапанска индустрија, с друге стране, много више зависи од Кине него немачка, тврде експерти Института немачке привреде. Удео Кине у свим иностраним испорукама робе и добара источноазијским суседима је скоро 20 одсто. Русија (са 16,5 одсто), САД (са 13,9 одсто) и Чешка (са 11,8 одсто) такође имају двоцифрен кинески удео међу једанаест индустријски развијених земаља које се овде разматрају, пишу аутори студије Института за немачку економију.

“Све у свему, Кина је важна као добављач и купац примарних добара и услуга за немачку индустрију, али не у посебно великој мери”, закључили су они.

Студија експерата уследила је након медијских извештаја да је немачко министарство економије наводно саставило стратегију којим се уређује пословање компанија са Кином која је главни трговински партнер Берлина још од 2016. године.

Због прекида сарадње са Русијом Немачка неће моћи да опстане без сарадње са Пекингом, што је показала и посета канцелара Олафа Шолца Кини са циљем наставка привредне сарадње две земље.

Директор Међународне агенције за енергију (ИЕА) Фатих Бирол страхује да би Европа, након што се окренула од Русије, могла да почне да зависи од других земаља.

“Вођена је погрешна енергетска политика када је у питању стратешки важан извор енергије као што је гас”, рекао је Бирол алудирајући на Русију. “Ако сада погледамо обновљиве изворе енергије, видимо сличну ситуацију: око 70 посто свих батерија за електричне аутомобиле произведено је у Кини.”

Бирол је листу “Ханделсблат” рекао да Европа сада “мора да пронађе нове добављаче и сама уђе у експлоатацију важних сировина”.

Немачка је изузетно зависна од Кине када је реч о ретким металима: две трећине ових метала донедавно је долазило из Кине.

“За неке од њих је удео у увозу из Кине био и знатно већи”, наводи се извештају Немачког савезног завода за статистику. Чак 94,4 посто ретких метала као што су скандијум и итриј увезено је из Кине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *