Брижна нега култа америчког војног хероја

Филм „Топ ган Маверик”

Најкомерцијалнији филм протекле године „Топ ган Маверик” снимљен је пре ковид хистерије и пре актуелног рата Запада с Русијом у Украјини. Ипак, овај типично амерички милитантно-пропагандни памфлет савршено је уклопљен у све неопходности о питању подизања данашњег војног морала у Америци њиховим слободарским савезницима. Исто као што је и за први било веома важно да се изгради патриотско осећање посрнуле Америке у време председниковања филмског каубоја Роналда Регана, тако је и за актуелни наставак изузетно важно да се поново изгланца култ америчког војног хероја. Нису нашли ништа боље од времешног Тома Круза као суперпилота

Са преко милијарду и по долара зараде од светске биоскопске дистрибуције (зараде која наставља да се увећава јер је филм и даље на великим екранима, а тек започиње његово без сумње такође профитабилно присуство у каталозима стриминг сервиса) филм „Топ ган Маверик” је убедљиво најкомерцијалније филмско дело на свету протекле године. Други на тој листи, још један од бескрајних наставка о диносаурусима, заостаје скоро пола милијарде долара. Да не улазимо у то шта је тужније – што је наставак јефтине лимунаде о америчким пилотима херојима од пре три и по деценије по финансијским и, авај, „уметничким” мерилима најбољи филм године или што му је конкуренција у том смислу била између наставака Марвелових суперхероја и диносауруса. Биоскопи су, дакле, место за забаву слабоумних, незахтевних, неискусних, филмски потпуно погрешно образованих, за нову генерацију која се облачи у исцепану ђубре-одећу, храни се пластиком и хемикалијама из брзих ресторана брзе ђубре-хране, „чита” дајџест верзије ђубре-књига и такмичи се у доказивању своје глупости и лудости на платформама типа „Тик Ток”. За њих су и стрип-наставци и диносауруси, а посебно „Топ ган Маверик”, ремек-дела седме уметности. Јер не само да за боље не знају већ и не могу да знају. Огроман успех овог филма на најнегативнији могући начин доказује све поменуто, а сасвим непланирано, као неку врсту колатералне штете.

Политичко пропагандно средство

Уосталом, филм је почео биоскопску дистрибуцију на једном од најзначајнијих филмских фестивала – у Кану. То што је добио прилику да му се у личну карту упише и та ставка само је још један доказ поменутог суноврата свих критеријума у савременој филмској индустрији „Новог времена”. Иако долази из после три и по деценије, „Топ ган Маверик” је апсолутно прилагођен, наштелован до савршенства, свему што се вредним сматра данас. Његов огроман, кажу наводно неочекивани, успех има своје тајне, можда и случајности. Али је сигурно да је баш као и оригинални „Топ ган” створен и потурен свету као политичко пропагандно средство. Иако је снимљен (мада током времена и дорађиван) пре ковид хистерије и пре актуелног рата Запада с Русијом у Украјини, овај типично амерички милитантно-пропагандни памфлет је савршено уклопљен у све неопходности о питању подизања војног морала у Америци. Исто као што је и за први било веома важно да се изгради патриотско осећање посрнуле Америке у време председниковања филмског каубоја Роналда Регана, тако је и за актуелни наставак, без обзира што је сада у Белој кући излапели старац а не стари каубој, изузетно важно да се поново изгланца култ америчког војног хероја.
А ко је за такав подухват бољи него бунтовни (једно од значења његовог надимка Маверик) Том Круз, без обзира што нам се у лику херојског капетана суперавиона вратио као 60-годишњак. Чак се у филму од свог надређеног који га, разуме се, не подноси, помиње као реликт одавно прошлих времена („вредности”), што му, разуме се, нимало не смета да још једном херојски полети у мисију за своју земљу, али још више за свој тим и највише за слободу овог напаћеног неслободног света. И да, наравно, победи. „Будућност долази, али ти ниси у њој” – каже му адмирал изнервиран његовим непослушним поступцима, па и постојањем. У овој наводно стварној садашњости, међутим, баш је потребан такав лик. Пензионерски младић Круз, добро испегланог и фотошопованог лица и још увек спортске фигуре, препун лажних тестостерона, ратује са својим момцима у готово геј заносу (голишави играју амерички фудбал у плићаку идилично осунчаног океана) па и тиме испуњава делове агенде новог доброг у коме и мачо-реликти попут Маверика имају своје место када се обавља посао за нацију, демократију и слободу.
Добро, нема отворене мушке љубави, црни ликови су умерено распоређени у позадинској екипи, чак мањкају и за модерну понуду обавезни ликови феминистичко-лезбејске суперкучке-хероине (покушало се, напротив, са евоцирањем класичне романске главног белог јунака с белом женом), све је као некада и има и њега. Тома Круза! Био је једна од највећих холивудских звезда и у време првог филма, а још више данас, у време овог његовог наставка-растанка. Растанка од онога што се подразумевало под холивудским системом суперзвезда (Крузов млади партнер у филму је у међувремену, од када је сниман филм 2018, нестао као и хиљаде његових вршњака који су потрошна роба у актуелном антизвезданом Холивуду), али и растанка од превазиђених социјално-моралних вредности у међуљудским и сваким другим односима. Ово је заиста реликт, како је љутити надређени официр рекао нашем Маверику. Али реликт који је супериорно победио на свим фронтовима. На чувеном сајту „Ротен томатос”, који сакупља оцене-критике најутицајнијих филмских критичара већ четврт века, само је петнаест наслова досегло оцену сто посто, што је ознака за савршен филм. „Топ ган Маверик” има 99 одсто! Дакле, по мишљењу критике ово је скоро савршен филм (публика је, занимљиво, била оштрија – оцена је 96 посто), а по мишљењу Националног борда америчких критичара „Топ ган Маверик” је проглашен за најбољи филм 2022. године! Поменути „Ротен Томато” има и своје годишње награде и три кључне: најбољи филм, најбољи филм који је дистрибуиран у свету и најбољи акциони филм је, наравно, „Топ ган Маверик”. То ни изблиза није све. Протеклих месеци филм је успео да освоји преко 60 награда разних критичарских и еснафских удружења, а био је номинован за троструко више укључујући и три номинације за такозвани британски Оскар – награду БАФТА! Можда би могла и наша Филмска академија да се прикључи хистерији хвалоспева и прогласи га за филм године?

И новац и награде

Наравно, реч је о хистерији. Медији и маркетинг одраде свој део посла у подизању „свести народа” у жељеном правцу, па се свему томе придруже и повољне околности (први велики комерцијални филм у биоскопима после ковида у спрези с паралелном хистеријом око рата у Украјини), па недостатак правих холивудских јунака на тржишту, те нужда према целулоидном холивудском војном херојству (када већ нема оног у стварности), а онда и бизарна за данашње прилике одлука да се филм сними безмало без компјутерских ефеката, онако, „стварно”, с људима који се, рекоше, заиста налазе у авионима који стварно лете, те увек употребљива јуначка и истовремено дечачки (без обзира што је у узрасту декице) неодољива (комерцијална) појава Тома Круза кога прогласише и последњом истинском холивудском звездом, што све даје збир од милијарду и по зарађених долара и сва поменута признања приде. А биће их још. И пара и награда.
Свету је, дакле, био неопходан овакав филм. Посебно онима који још верују да су филмови забава, а да у Холивуду само размишљају о томе како ће нас све што боље забавити. „Топ ган Маверик” је најбоље средство да се оствари такав наум. Јефтиних порука, отрцаних емотивних набоја, стереотипног и инфантилног заплета, неуверљивих призора повремено на ивици пародије (да је декларисан као комедија, био би филм године и у тој категорији!), овај „најбољи филм године”, по оценама „струке” и неуке публике, иза свих мана и поред огромне зараде и похвала управо све те олако опроштене мањкавости претвара у неодољиве врлине и све укупно у средство за подметање пропагандних наума које нико, наравно, отворено не помиње (чак ће их и негирати ако се неко усуди да их примети). Остаје једино да срећни дочекамо победу овако моћно мотивисане америчке армије над свим непријатељима слободарског демократског Запада и да сви тријумфално сачекамо ту дивну будућност, са нама и њима и с њим у њој. Са увек потребним херојем Мавериком!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *