OČAJNIČKE IZJAVE IZ PRIŠTINE: “Upali smo u zamku Srbije, ovakve greške se kažnjavaju”

POTPREDSEDNICA DPK Vljora Čitaku rekla je da je Vlada tzv. Kosova upala u zamku Srbije i umesto da razgovara o konačnom dogovoru ona igra po pravilima predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

– Nažalost, Vlada (tzv.) Kosova je upala u zamku, umesto da se pozabavi konačnim dogovorom, ušla je u igru ​​koju je nametnuo Vučić, bilo za registarske tablice, bilo za lične karte. Gubili smo dragoceno vreme, iznervirali naše saveznike. Napravili smo konfuziju, nejasnoće, bez ikakve potrebe – navela je Čitaku.

Ocenila je da je Vlada tzv. Kosova propustila zlatnu priliku.

– U politici se amaterske greške kažnjavaju. Bojim se da smo izgubili zlatnu priliku da to pitanje zaključimo kroz dijalog – rekla je ona.

Prema njenim rečima, Kurti nema želju da vlada.

– Imam utisak da premijer ne voli vladu. Ovakav pristup nije samo u odnosu na Srbiju – nastavila je ona.

Ona je rekla da je razlog Kurtijevo preveliko ideološko opterećenje.

 

2 komentara

  1. KiM je imala najveću autonomiju u Evropi. Počev od škole do univerziteta imali su na albanskom jeziku, jezičku ravnopravnost širom KiM i u kosovskom parlamentu organe vlasti iz svojih redova, ravnopravno sa Srbima. Pobunu nije digla vlada KiM već narko klanovi (Tači – Haradinaj) zbog situacije oko prometa drogom u uslovima sankcija. Dakle radilo se o klasičnom terorizmu. Sazrelo je da se uspostavi takvo rešenje kavo je već viđeno u svetu. Kosovo bi moglo imati elemente autonomije Hong Konga, Kvebeka, Grenlanda, Južnog Tirola i Istočne Belgije. Kosovski Albanci bi imali autonomiju u sferi obrazovanja, zdravstva, socijalne politike, kulture, medija, sporta i zaštite životne sredine, a srpski i albanski jezik bili bi ravnopravni na celoj teritoriji Kosova i Metohije. Priština bi dobila unutrašnji suverenitet, dok bi Beograd odlučivao o ekonomiji i bezbednosti, dajući Albancima pravo da formiraju svoju policiju. Pretnja albanskih radikala će biti neutralisana ukoliko NATO trupe na Kosovu zamene mirovne snage KFOR-a.

    4
    1
    • neadekvatna odbrana nacionalnih interesa

      Sve je tačno u uvodnom izlaganju. Šiptari-Albanci su imali najveća prava kao nacionalna manjina u Evropi (kao država u državi), sa Univerzitetom, fakultetima i svim institucijama, samo nije navedeno da su imali-sprovodili ideološki podsticaj radjanja-nataliteta za separatističke ciljeve da albaniziraju KiM, i vršili ranovrsne zulume nad Srbima “bez odgovornosti” da proteraju Srbe i otmu teritoriju. Taj cilj u izvesnoj meri se sprovodio i u Zapadnoj Makedoniji sa Skopljem i Kumanovom. Treba naglasiti da je velika politička greška što se šire priče da je Albancima data Autonomija KiM, U školama smo učili da su Autonomije date KiM i Vojvodini zbog velikog broja nacionalnih manjiha na tim prostorima – da zajednički na svom terenu imaju institucije za upravljanje i obezbedjivanje svojih nacionalnih prava.
      Konstatacija da pobunu nije digla vlada KiM već narko klanovi (Tači-Haradinaj…) deluje dezinformacijski. Povremene pobune su dizale Ideološko-separatističke organizacije uz podršku svih relevantnih-tajnih državnih i civilnih faktora (separatističe demonstracije 1968, 1971, 1981…). Šta je govorio Enver Hodža, predsednih Albanije, šezdesetih godina, Citiram: “Najmanje petoro dece u albanskim porodicama na Kosovu, ko ima manje – taj je neprijatelj Albanaca”. Sa kojim ciljem? Valjda je danas svima jasno šta se dešava na Kosovu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *