ОЧАЈНИЧКЕ ИЗЈАВЕ ИЗ ПРИШТИНЕ: “Упали смо у замку Србије, овакве грешке се кажњавају”

ПОТПРЕДСЕДНИЦА ДПК Вљора Читаку рекла је да је Влада тзв. Косова упала у замку Србије и уместо да разговара о коначном договору она игра по правилима председника Србије Александра Вучића.

– Нажалост, Влада (тзв.) Косова је упала у замку, уместо да се позабави коначним договором, ушла је у игру ​​коју је наметнуо Вучић, било за регистарске таблице, било за личне карте. Губили смо драгоцено време, изнервирали наше савезнике. Направили смо конфузију, нејасноће, без икакве потребе – навела је Читаку.

Оценила је да је Влада тзв. Косова пропустила златну прилику.

– У политици се аматерске грешке кажњавају. Бојим се да смо изгубили златну прилику да то питање закључимо кроз дијалог – рекла је она.

Према њеним речима, Курти нема жељу да влада.

– Имам утисак да премијер не воли владу. Овакав приступ није само у односу на Србију – наставила је она.

Она је рекла да је разлог Куртијево превелико идеолошко оптерећење.

 

2 коментара

  1. Славко Z

    КиМ је имала највећу аутономију у Европи. Почев од школе до универзитета имали су на албанском језику, језичку равноправност широм КиМ и у косовском парламенту органе власти из својих редова, равноправно са Србима. Побуну није дигла влада КиМ већ нарко кланови (Тачи – Харадинај) због ситуације око промета дрогом у условима санкција. Дакле радило се о класичном тероризму. Сазрело је да се успостави такво решење каво је већ виђено у свету. Косово би могло имати елементе аутономије Хонг Конга, Квебека, Гренланда, Јужног Тирола и Источне Белгије. Косовски Албанци би имали аутономију у сфери образовања, здравства, социјалне политике, културе, медија, спорта и заштите животне средине, а српски и албански језик били би равноправни на целој територији Косова и Метохије. Приштина би добила унутрашњи суверенитет, док би Београд одлучивао о економији и безбедности, дајући Албанцима право да формирају своју полицију. Претња албанских радикала ће бити неутралисана уколико НАТО трупе на Косову замене мировне снаге КФОР-а.

    4
    1
    • neadekvatna odbrana nacionalnih interesa

      Sve je tačno u uvodnom izlaganju. Šiptari-Albanci su imali najveća prava kao nacionalna manjina u Evropi (kao država u državi), sa Univerzitetom, fakultetima i svim institucijama, samo nije navedeno da su imali-sprovodili ideološki podsticaj radjanja-nataliteta za separatističke ciljeve da albaniziraju KiM, i vršili ranovrsne zulume nad Srbima “bez odgovornosti” da proteraju Srbe i otmu teritoriju. Taj cilj u izvesnoj meri se sprovodio i u Zapadnoj Makedoniji sa Skopljem i Kumanovom. Treba naglasiti da je velika politička greška što se šire priče da je Albancima data Autonomija KiM, U školama smo učili da su Autonomije date KiM i Vojvodini zbog velikog broja nacionalnih manjiha na tim prostorima – da zajednički na svom terenu imaju institucije za upravljanje i obezbedjivanje svojih nacionalnih prava.
      Konstatacija da pobunu nije digla vlada KiM već narko klanovi (Tači-Haradinaj…) deluje dezinformacijski. Povremene pobune su dizale Ideološko-separatističke organizacije uz podršku svih relevantnih-tajnih državnih i civilnih faktora (separatističe demonstracije 1968, 1971, 1981…). Šta je govorio Enver Hodža, predsednih Albanije, šezdesetih godina, Citiram: “Najmanje petoro dece u albanskim porodicama na Kosovu, ko ima manje – taj je neprijatelj Albanaca”. Sa kojim ciljem? Valjda je danas svima jasno šta se dešava na Kosovu!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *