Троје мудраца са Запада

Амбасадор Канаде Џајлс Норман, амбасадор Пољске Рафал Перл и амбасадор(ка) Уједињеног Краљевства Шан Маклеод

Према Светом писму, света три мудраца с истока пратила су звезду која их је непогрешиво водила на поклоњење тек рођеном Богочовеку. У данашњој Србији троје мудраца са Запада желе да се ми њима клањамо

Балтазара, Мехиора и Каспара у времену постисторије у Србији заменили су амбасадор Канаде Џајлс Норман, амбасадор Пољске Рафал Перл и амбасадор(ка) Уједињеног Краљевства Шан Маклеод. Више се не прати Витлејемска звезда која води до Спаситеља, него интереси Вашингтона који воде, чак и не само метафорички, пут Армагедона. Уместо тамјана, злата и смирне, мудраци са Запада са собом носе заповести које никаквог добра народу који их прима не могу донети. Уместо свега тога, ово троје мудраца нам доноси оно што би се у најбољем случају могло назвати „контрамудрошћу“ (сасвим у складу с геноновским објашњењем контраиницијације и „контралитија“ о чему смо писали у броју 728).
Шта нам то, заправо, ово троје мудраца препоручује у свом заједничком ауторском тексту за „Политику“ од 17. новембра 2022. објављеном под насловом „Мудрост, поверење и сећање“? Већ у првом пасусу своје „посланице“ они почињу да нам, што би се лепо народски рекло, „попују“: „Грађани од својих националних лидера очекују да управљају одговорно и у интересима државе. Надају се да ће лидери бити благословени мудрошћу и добрим расуђивањем, те да ће своја овлашћења спроводити вођени одговорношћу. Заузврат, лидери придобијају поверење људи којима владају.“ Само из овог пасуса је јасно да они под „мудрошћу“ заправо подразумевају „контрамудрост“, јер да се претпоставити да верују да се све горенаведено може применити на њихове лидере, којима они верују.

[restrict]

УНУКИНА ПРИЧА Канадски премијер Џастин Трудо је, није то претешка реч за њега, циркусант који је успео да својим безбројним гафовима помрачи чак и славу бившег америчког председника Џорџа Буша Млађег, због чега га већ и канадски медији описују као „човека који воли да се извињава“ (не на Тадићев начин). Много је злокобнија, међутим, прича са његовом заменицом, односно потпредседницом владе и бившом шефицом канадске дипломатије Кристијом Фриленд. Деда Фрилендове по мајчиној страни био је Мајкл Хомијак (Михайло Хомяк, Mykhailo Khomiak), Украјинац католик, нацистички сарадник који је током Другог светског рата био главни уредник листа „Кракивски висти“ (Краковске вести) који је током Холокауста правдао убијање Јевреја, Пољака и Руса. Хомијак то није радио из чисто идеолошких разлога (што би га унеколико и оправдало, колико год та идеологија била ђаволска) него и из опортунизма, јер је од тога имао велике материјалне користи, пошто је и стан и штампарију добио од нациста који су их претходно „ослободили“ од Јевреја. После рата Мајкл, односно Михајло се преко Бад Верисхофена у Баварској (где се Кристијина мајка Халина и родила у америчкој војној болници) као „избеглица“ докопао Канаде, где је наставио каријеру пропагандисте, овога пута пишући о совјетским покољима украјинских цивила.
Наравно, не можемо децу, или унучад кривити због злочина својих предака, осим када се они њима отворено поносе и хвале, што Кристија Фриленд и чини. „Мислим на своје деду и бабу Михајла и Александру Хомијак на Дан црних трака (Дан сећања на жртве нацизма и комунизма у Европској унији). Вечно су били захвални Канади што им је пружила уточиште и напорно радили да врате слободу и демократију у Украјину. Поносна сам што данас могу да им одам почаст“, написала је она на Твитеру 24. августа 2016. Ако је то лидер у којег Џајлс Норман има поверења и сматра „благословеним мудрошћу“, онда је јасно и како тај човек види слободу и демократију у Украјини. Врхунац те слободе и демократије је преименовање главне кијевске улице по Степану Бандери, а стрељање руских ратних заробљеника најнормалнија ствар. О качењу цивила за бандере у Херсону да не говоримо, то је традиција о којој власти у Кијеву овога пута нису баш толико вољне да се извештава, па из „новоослобођеног“ града избацују чак и новинаре Си-Ен-Ена.

БРИТАНСКО-ПОЉСКИ ТАНДЕМ Каквом је то „мудрошћу и добрим расуђивањем“ благословена власт у Лондону? У ствари, о којом од три владе и три премијера само у овој години треба да се бавимо? Ришијем Сунаком који храбри Владимира Зеленског да ће бити с њим „до краја“, односно да ће се борити против Русије до последње капи украјинске крви (ово је већ клише, али неизбежан). Благословен си мудрошћу када државу са којом мораш да склопиш мир, јер у супротном цео свет оде у пропаст, називаш „одметничком“? Излазак на крај с много слабијим „одметничким државама“ од Русије није од руке ишао ни Билу Клинтону, у чије време је тај термин популаризован, ни Џорџу Бушу Млађем, који му је дао нови елан, и сада ће доказано неефикасном стратегијом Сунак „ришити“ проблем у Украјини? При томе, не треба заборавити ни да смо и ми својевремено били на америчком списку „одметничких држава“. Или још горе, што НАТО управо чини, проглашавати Русију за „терористичку државу“. То је „мудрошћу најблагословенији“ пут ка миру, ту нема дилеме.
„Добро расуђивање“ је, можда, врлина Сунакове претходнице Лиз Трас, којој нећемо замерити трагично непознавање материје којом је још као шеф дипломатије Уједињеног Краљевства требало да се бави па је бркала мора, градове и покрајине. Али „добрим расуђивањем“ и „благословеношћу мудрошћу“ никако се не може сматрати идеја да са свог приватног телефона минут после саботаже на Северном току америчком државном секретару пошаљете поруку „Готово је“. Тиме се постиже да у целој операцији дизање у ваздух једног таквог инфраструктурног објекта уопште више није највећа глупост, пардон, „контрамудрост“ коју можете да урадите.
Кад смо већ код Северног тока, време је да се осврнемо и на шефа Рафала Перла Анджеја Дуду (Борис Џонсон ће опростити што смо његове бисере потпуно занемарили). Имаш историјско искуство с Русијом какво има Пољска, имаш историјско искуство с Великом Британијом какво има Пољска (храбрили их 1939. да ће „бити с њима до краја“ па их оставили на цедилу чим се запуцало и прстом нису мрдали све до априла и маја 1940. када је Хитлер напао и Норвешку, Бенелукс и Француску) и опет своју државу гураш на прву линију рата који би могао и да не буде твој, па си због тога „благословен мудрошћу“? Ту не мислимо само на јачање одбрамбеног капацитета земље, него и на агресивне акције попут учешћа у операцији Северни ток. Чак је и чувени Џефри Сакс уверен да иза саботаже гасовода стоје САД и Пољска. У интервјуу за „Блумберг“ је рекао: „Кладио бих се да је уништење гасовода Северни ток операција САД, можда САД и Пољске.“ „Џефе, зауставите се, то је врло јака изјава, како то мислите“, узвратио му је збуњени новинар, на шта је Сакс одговорио „апсолутно“ и наставио с доказивањем своје тезе: „Прво постоје директни радарски докази да су амерички војни хеликоптери који су обично стационирани у Гдањску надлетали тај простор. Имали смо и претње САД раније ове године да ће на овај, или онај начин ставити тачку на Северни ток. Ово није дозвољено говорити на Западу, али чињеница је да широм света, када разговарам са људима, они мисле да су то учиниле САД. Чак и наши новинари и медији ми приватно кажу ‚да, наравно‘ (да иза тога стоје САД).“ Да не помињемо премудрост иза подизања тензија око инцидента с ракетама на територији Пољске и најавама о активацији чувеног члана 5 Повеље НАТО-а, што је могло да доведе до трећег светског рата само да се „Поспани Џо“ није пробудио и с Балија им поручио да су претерали и мало спусте лопту.
И сада, благословени свом том мудрошћу, они нама поручују да „свако ко брине о будућности не само народа Украјине већ и Русије (значи и ми), мора да пошаље недвосмислену поруку (уведемо самоубилачке санкције и прогласимо их терористима) да је најбољи пут да се смање разарања и патње, да Кремљ моментално промени свој курс“. Ето…

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *