Деценија стабилног раста

Поруке са шестих Српских дана осигурања

У претходних десет година сви кључни показатељи пословања индустрије осигурања кретали су се узлазном путањом, изјавила је гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, отварајући шесте Српске дане осигурања. НБС је створила стабилне и предвидиве услове пословања, па се претходни период може назвати деценијом стабилног раста, нагласила је гувернер НБС.
„Износи капитала, укупна имовина, техничке резерве и премије животних осигурања више су него удвостручени у деценији за нама. То је подигло премију осигурања по глави становника са 77 на 149 евра“, нагласила је гувернер Јоргованка Табаковић.
Позитивна кретања и раст су, како каже гувернер НБС, настављени и у прва три квартала ове године, јер је очувана вредност инвестиционог портфолија и обезбеђена су средства техничких резерви за извршење обавеза по основу закључених уговора о осигурању.
„Укупна премија је за прва три тромесечја ове, у односу на исти период прошле године, увећана за 12,2% што је знатно више од просечне стопе која је у истом периоду остварена у предходних 10 година. Највећи раст остварен је код имовинских осигурања, добровољног здравственог осигурања, осигурања од одговорности због употребе моторних возила и осигурања помоћи на путу“, изјавила је Табаковићева.


Гувернер НБС каже и да је пандемија узрокована вирусом корона у први план ставила бригу о здрављу и значај улагања у финансијску сигурност. Индустрија осигурања је на правом путу и креирани су стабилни услови који треба да омогуће отпорност на системске ризике, тврди гувернер НБС. Говорећи о стабилности домаћег сектора осигурања, председница УО Удружења осигуравача Србије Ивана Соковић, потврдила је да је српско тржиште у години за нама успело да пређе милијарду евра фактурисане премије.
„Учешће премије осигурања у БДП износи два посто и по том показатељу смо на 62. месту светске ранг листе. То је охрабрујуће, али морамо још доста напора да уложимо како бисмо се приближили најразвијенијим тржиштима. Због тога је нужна сарадња државе, регулатора тржишта и осигуравајућих друштава“, нагласила је Соковићева.
Генерални секретар УОС Душко Јовановић наглашава да је осигурање, за разлику од других сектора, добро прошло током пандемијске кризе.
„Од милијарду евра у прошлој години, више од 600 милиона је исплаћено корисницима услуга кроз штете. Акумулирана средства, осигуравајућа друштва улажу у државне обвезнице, пословне банке и један мањи део у некретнине. Очекујемо да позитивна кретања буду настављена и да се настави раст индустрије осигурања. Наш циљ је да дођемо до нивоа на којем ће грађани бирати коју полису да купе, а не да ли да се осигурају, јер сви схватају значај осигурања“, изјавио је Јовановић.
Са шестих Српских дана осигурања поручено је и да је после пандемије изазване вирусом корона глобална инфлација највећи проблем с којим се суочава тржиште осигурања. Инфлација слаби куповну моћ корисника услуга осигурања па би требало очекивати пад тражње за том врстом полиса, закључено је на округлом столу који је био посвећен будућности животног осигурања. С друге стране, расту каматне стопе, што ће осигуравајућа друштва испратити па се очекује да животно осигурање са штедном компонентом добије на значају. Услов за раст тржишта животног осигурања су и порески подстицаји попут постојећих код добровољног здравственог осигурања.
Наше тржиште осигурања је нискоризично када је у питању прање новца и финансирање тероризма. Директор Управе за спречавање прања новца Жељко Радовановић рекао је да нема разлога за бригу, да код запослених у српској индустрији осигурања постоји висока свест о овим опасностима. „У тој области смо испред 90% чланица ЕУ“, поручио је Радовановић.


Индустрија осигурања игра виталну улогу у економији, а осигуравајућа друштва охрабрују јачање партнерства јавног и приватног сектора, рекао је затварајући конференцију председник ИО ДДОР осигурања Францеско Масци.
„То може променити игру у развоју привреде и напредног тржишта капитала, у циљу привлачења страних инвестиција и пружању подршке домаћим инвестицијама. Отварање нових радних места и стварање богатства од изузетне је важности и требало би да буде у срцу економске политике и пословних стратегија“, поручио је Масци.
Он је нагласио и да је пандемија тешко погодила животе свих грађана, али је и дефинитивно подигла свест грађана о значају осигурања, посебно здравствене заштите.
На шестим Српским данима осигурања говорило се и о утицају инфлације на тржиште осигурања, довољности премије осигурања у условима инфлације, употреби вештачке интелигенције у служби смањења несрећа на путевима, као и о најновијим трендовима и изазовима у сарадњи осигуравача и посредника. Српски дани осигурања су једна од највећих регионалних конференција која је у потпуности посвећена тржишту осигурања. Организатор је Удружење осигуравача Србије.

Шести Српски дани осигурања: више од 300 учесника из земље и иностранства, 3 округла стола са више од 10 учесника, 15 предавања

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *