Dauning stop. Riši Sunak izvršio političko samoubistvo u Kijevu

Na pozadini rastućih poreza u Velikoj Britaniji, srednja klasa (odnosno osnova britanskog društva), piše Tajms, suočiće se sa pravim šokom. To, međutim, nije sprečilo premijera Rišija Sunaka da u Kijevu izjavi svoju želju da nastavi da povećava ionako gigantsku pomoć Ukrajini. Sklonost trećeg uzastopnog stanovnika Dauning strita 10 ka političkom samoubistvu (a sve zbog „kijevskog sindroma”) ne može a da ne privuče pažnju. Međutim, izgleda da britanski poreski obveznici razumeju motive „ludaka” na vlasti.

Prekrasan britanski trio

Prvo Boris Džonson, zatim Liz Tras, sada Riši Sunak – ovo “veličanstveno” britansko trojstvo sa manijakalnom tvrdoglavošću odbijalo je da se bavi problemima sopstvene zemlje, ubeđujući svoje birače da sada za celu Veliku Britaniju nikako nije glavna stvar sopstvena ekonomija, ili obrazovanje i medicinska zaštita. Pre svega, oni su zaista želeli i žele da imaju posla sa Moskvom. Ali ne sopstvenim rukama, naravno, već uz „posredništvo“ Kijeva.

Džonson i Tras su, čini se, svojim političkim fijaskom jasno pokazali Sunaku koliko je brzo britanska grana na kojoj su sedeli bila isečena. A novi premijer je isprva kao da je pokazivao znake instinkta za političko samoodržanje. Čak je pokušao da se distancira od Ukrajine. Ali na kraju ipak nije izdržao i slomio se.

Sunakova je patnja

Otišao je u Kijev i tada je „Ostap” stradao, kao i njegova dva prethodnika. Dan ranije, u ukrajinskoj prestonici, učinio je mnogo da uprati Džonsona i Tras i to u vrlo bliskoj budućnosti.

„Velika Britanija će nastaviti da pruža pomoć sve dok Ukrajina ne pronađe mir i bezbednost na koje može da računa. Ove godine smo pružili vojnu pomoć u vidu više od 3 milijarde funti i nastavićemo da pružamo pomoć dok vi vršite pritisak na ruske trupe“, rekao je Sunak u Kijevu uoči zajedničke konferencije za novinare sa Zelenskim.

London će pomoći Kijevu da se „zagreje” zimi

Štaviše, najavio je da se London pridružuje inicijativi za povećanje količine pomoći koja je Ukrajini potrebna da „preživi zimu“.

Šta Ukrajini trebaju? Prema rečima Sunaka, potrebno im je još 120 komada britanske vojne opreme, kao i pomoć u obuci vojnih lekara i inženjera. Prava stvar za zagrevanje na zimskoj hladnoći!

Još jedno važno pitanje: kako će London povećati pomoć Kijevu? Nekoliko dana pre Sunakove posete Ukrajini, ministar finansija Velike Britanije Džeremi Hant objavio je da je pronašao izvor finansiranja. On je najavio mere za smanjenje javne potrošnje Britancima i povećanje poreza za 55 milijardi funti. Odnosno, Zelenski će imati šta da moli od Londona.

Britanci šokirani Sunakovim timom

U međuvremenu, nakon što je pažljivo saslušao predloge tima Sunaka, jedan od najuticajnijih listova u Velikoj Britaniji, Tajms, obavestio je svoje čitaoce da će zemlja morati da podnese najveće poresko opterećenje od kraja Drugog svetskog rata. Istovremeno, Britanski institut za fiskalne studije (IFS) upozorio je da će se engleska srednja klasa suočiti sa „šokom“ zbog povećanja poreza.

Dve decenije stagnacije

„Plate padaju, a porezi rastu. Srednja klasa u Engleskoj je u šoku“, rekao je Pol Džonson, šef IFS-a.

Zemlja „žanje plodove dugoročnog nedostatka ekonomskog rasta, efekata starenja stanovništva i visokog nivoa prošlih zaduživanja nakon nekoliko godina stagnacije“, rekao je on.

Istovremeno, istraživački centar Resolution Foundation upozorio je Britance da se većina njih suočava sa stagnacijom plata u periodu od dve decenije.

Zar premijer, koji je donedavno bio ministar finansija, zaista ne razume sve ovo? On sve razume. I, ipak, nastavlja da seče granu na kojoj sedi. Da li je to neka vrsta zaraznog mentalnog poremećaja od kojeg boluju poslednja tri britanska premijera (a centar bolesti je u Dauning stritu 10), ili ih pokreće neka nepoznata sila?

Cela istina o pranju novca

Britanski čitaoci lista Dejli mejl uvereni su da znaju odgovor na ovo pitanje. Po njihovom mišljenju, britanska vlada, uz posredničke usluge Zelenskog, učestvuje u velikoj finansijskoj prevari – izdvajanja za „pomoć“ Ukrajini završavaju na računima vlastodržaca.

„Ja se, kao i mnogi Britanci, ne slažem sa onim što Sunak kaže. Znamo celu istinu o pranju novca“, rekao je korisnik pod nadimkom Ciebie.

„Kod kuće – smanjenje potrošnje i visoki porezi, dok se u Kijevu, u međuvremenu, peru milijarde, mi smo to već prošli. Drugi lider je stara šema“, dodao je Fil.

„Draga vlado, saznajte činjenice i prestanite da delite naš novac. Pošaljite nešto našim porodicama“, molili su Tomi i Pol.

„Da, hajde da povećamo poreze da bismo stalno slali milijarde u Ukrajinu“, rezimirao je Toto4.

Sunaku je ostalo 16 dana za antirekord

U međuvremenu, dan ranije, „žuti prsluci” su se ponovo pojavili na ulicama Pariza. Ponovo su počeli sukobi između demonstranata i policije, uz upotrebu suzavca i pendreka. Ponovo su počeli da hapse demonstrante koji su tražili socijalnu i poresku pravdu, veće plate i penzije, uzimajući u obzir visoku inflaciju, niže cene osnovnih dobara i energenata.

I ovoga puta (sudeći po raspoloženju na društvenim mrežama) očigledno je da nisu samo Francuzi spremni da se oblače u žuto. Danas je 28. dan Sunakovog premijerskog mandata. Ostalo je 16 dana da se obori antirekord Trasove za 45 dana.

Izvor: https://aif.ru/politics/world/dauning-stop_rishi_sunak_zanyalsya_v_kieve_politicheskim_samoubiystvom

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *