Даунинг стоп. Риши Сунак извршио политичко самоубиство у Кијеву

На позадини растућих пореза у Великој Британији, средња класа (односно основа британског друштва), пише Тајмс, суочиће се са правим шоком. То, међутим, није спречило премијера Ришија Сунака да у Кијеву изјави своју жељу да настави да повећава ионако гигантску помоћ Украјини. Склоност трећег узастопног становника Даунинг стрита 10 ка политичком самоубиству (а све због „кијевског синдрома”) не може а да не привуче пажњу. Међутим, изгледа да британски порески обвезници разумеју мотиве „лудака” на власти.

Прекрасан британски трио

Прво Борис Џонсон, затим Лиз Трас, сада Риши Сунак – ово “величанствено” британско тројство са манијакалном тврдоглавошћу одбијало је да се бави проблемима сопствене земље, убеђујући своје бираче да сада за целу Велику Британију никако није главна ствар сопствена економија, или образовање и медицинска заштита. Пре свега, они су заиста желели и желе да имају посла са Москвом. Али не сопственим рукама, наравно, већ уз „посредништво“ Кијева.

Џонсон и Трас су, чини се, својим политичким фијаском јасно показали Сунаку колико је брзо британска грана на којој су седели била исечена. А нови премијер је испрва као да је показивао знаке инстинкта за политичко самоодржање. Чак је покушао да се дистанцира од Украјине. Али на крају ипак није издржао и сломио се.

Сунакова је патња

Отишао је у Кијев и тада је „Остап” страдао, као и његова два претходника. Дан раније, у украјинској престоници, учинио је много да упрати Џонсона и Трас и то у врло блиској будућности.

„Велика Британија ће наставити да пружа помоћ све док Украјина не пронађе мир и безбедност на које може да рачуна. Ове године смо пружили војну помоћ у виду више од 3 милијарде фунти и наставићемо да пружамо помоћ док ви вршите притисак на руске трупе“, рекао је Сунак у Кијеву уочи заједничке конференције за новинаре са Зеленским.

Лондон ће помоћи Кијеву да се „загреје” зими

Штавише, најавио је да се Лондон придружује иницијативи за повећање количине помоћи која је Украјини потребна да „преживи зиму“.

Шта Украјини требају? Према речима Сунака, потребно им је још 120 комада британске војне опреме, као и помоћ у обуци војних лекара и инжењера. Права ствар за загревање на зимској хладноћи!

Још једно важно питање: како ће Лондон повећати помоћ Кијеву? Неколико дана пре Сунакове посете Украјини, министар финансија Велике Британије Џереми Хант објавио је да је пронашао извор финансирања. Он је најавио мере за смањење јавне потрошње Британцима и повећање пореза за 55 милијарди фунти. Односно, Зеленски ће имати шта да моли од Лондона.

Британци шокирани Сунаковим тимом

У међувремену, након што је пажљиво саслушао предлоге тима Сунака, један од најутицајнијих листова у Великој Британији, Тајмс, обавестио је своје читаоце да ће земља морати да поднесе највеће пореско оптерећење од краја Другог светског рата. Истовремено, Британски институт за фискалне студије (ИФС) упозорио је да ће се енглеска средња класа суочити са „шоком“ због повећања пореза.

Две деценије стагнације

„Плате падају, а порези расту. Средња класа у Енглеској је у шоку“, рекао је Пол Џонсон, шеф ИФС-а.

Земља „жање плодове дугорочног недостатка економског раста, ефеката старења становништва и високог нивоа прошлих задуживања након неколико година стагнације“, рекао је он.

Истовремено, истраживачки центар Resolution Foundation упозорио је Британце да се већина њих суочава са стагнацијом плата у периоду од две деценије.

Зар премијер, који је донедавно био министар финансија, заиста не разуме све ово? Он све разуме. И, ипак, наставља да сече грану на којој седи. Да ли је то нека врста заразног менталног поремећаја од којег болују последња три британска премијера (а центар болести је у Даунинг стриту 10), или их покреће нека непозната сила?

Цела истина о прању новца

Британски читаоци листа Дејли мејл уверени су да знају одговор на ово питање. По њиховом мишљењу, британска влада, уз посредничке услуге Зеленског, учествује у великој финансијској превари – издвајања за „помоћ“ Украјини завршавају на рачунима властодржаца.

„Ја се, као и многи Британци, не слажем са оним што Сунак каже. Знамо целу истину о прању новца“, рекао је корисник под надимком Ciebie.

„Код куће – смањење потрошње и високи порези, док се у Кијеву, у међувремену, перу милијарде, ми смо то већ прошли. Други лидер је стара шема“, додао је Фил.

„Драга владо, сазнајте чињенице и престаните да делите наш новац. Пошаљите нешто нашим породицама“, молили су Томи и Пол.

„Да, хајде да повећамо порезе да бисмо стално слали милијарде у Украјину“, резимирао је Тото4.

Сунаку је остало 16 дана за антирекорд

У међувремену, дан раније, „жути прслуци” су се поново појавили на улицама Париза. Поново су почели сукоби између демонстраната и полиције, уз употребу сузавца и пендрека. Поново су почели да хапсе демонстранте који су тражили социјалну и пореску правду, веће плате и пензије, узимајући у обзир високу инфлацију, ниже цене основних добара и енергената.

И овога пута (судећи по расположењу на друштвеним мрежама) очигледно је да нису само Французи спремни да се облаче у жуто. Данас је 28. дан Сунаковог премијерског мандата. Остало је 16 дана да се обори антирекорд Трасове за 45 дана.

Извор: https://aif.ru/politics/world/dauning-stop_rishi_sunak_zanyalsya_v_kieve_politicheskim_samoubiystvom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *