Русија позива Америку да врати из иностранства нуклеарно оружје на своју територију

Руски амбасадор у Сједињеним Државама Анатолиј Антонов позвао је у петак Вашингтон да врати на своју територију нуклеарно оружје које је Вашингтон распоредио у иностранству.

У овом периоду напетости и повећаних ризика, нуклеарне државе имају посебну одговорност да спрече ескалацију. С тим у вези, још једном позивам Вашингтон да врати нуклеарно оружје стационирано у иностранству на своју територију, да ликвидира инфраструктуру за његово складиштење и одржавање које се налази у иностранству. Поред тога, треба прекинути праксу вежбања употребе такве муниције уз учешће војног особља ненуклеарних држава у оквиру „заједничких нуклеарних мисија“ НАТО-а, које је супротно основним принципима споразума о неширењу нуклеарног оружја“, рекао је дипломата у коментар који је послала амбасада у вези са текстом који је објавио лист “Политико у којем се наводи да су Сједињене Државе одлучиле да убрзају распоређивање модернизованих нуклеарних бомби Б61-12 у Европи.
„Представници администрације ову муницију традиционално називају тактичком и спекулишу да је руски арсенал оружја сличне класе вишеструко већи од америчког. Међутим, ћуте да се наше тактично нуклеарно оружје е налази у централизованим складиштима на територији Русије и не може представљати претњу за Сједињене Државе. Америчке ваздушне бомбе су распоређени у европским земљама са кратким временом летења до руских граница. Стога су Б61-12, упркос својој ограниченој снази, од стратешког значаја“, нагласио је Антонов,
„Штавише, Оружане снаге САД заједно са партнерима из НАТО-а редовно изводе вежбе употребе ове муниције. Тренутно се таква тестирања одвијају у оквиру маневара Steadfast Noon. Руководство северноатлантског блока тврди да догађај није усмерен против Русије. Поставља се питање: против кога је још алијанса, у чијој стратешкој концепцији се наша земља назива „најзначајнијом и најдиректнијом претњом безбедности“, против кога се обучава за употребу нуклеарног оружја?“, закључио је руски амбасадор.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *