Prljavi planovi. Šta se zna o stvaranju radijacione bombe u Ukrajini

O stvaranju „prljave bombe“ počelo se razgovarati i pre početka SVO-a. Ali sada ima još više informacija.

Ukrajina se sprema da razvije i upotrebi „prljavu bombu“ da diskredituje Rusiju. Ovo su objavile RIA Novosti pozivajući se na izvore. Tako, napominje agencija, u Kijevu žele da pokažu da ruske vlasti koriste oružje za masovno uništenje.

Kako se navodi, bombu razvijaju Istočni rudarsko-prerađivački kombinat (Dnjepropetrovska oblast) i Kijevski institut za nuklearna istraživanja. Međutim, glavne komponente ovog oružja moraju doći iz Velike Britanije.

Šta je “prljava bomba”?

To je uređaj kontaminaciju radioaktivnim zračenjem. Za razliku od nuklearne bombe, koja oslobađa moćnu nuklearnu energiju, “prljava” se aktivira običnim eksplozivom koji “raspršuje” radioaktivne materijale, kontaminirajući okolinu. Šteta od prljave bombe je uporediva sa posledicama udesa u nuklearnim elektranama. Kao na primer, nuklearni incident u elektrani u Černobilu.

Početkom oktobra vojni ekspert Aleksandar Artamonov pomenuo je pripremu takvog oružja. Prema njegovim rečima, stvaranje takvog naoružanja kontrolisali su stručnjaci koji govore „samo engleski“, što potvrđuje verziju britanske umešanosti.

„To je zbog činjenice da je Ukrajina prvenstveno projekat MI6 u smislu izvođenja vojnih operacija“, rekao je Aleksandar Artamonov za aif.ru. – Strateški, Ukrajinu koordinira CIA, ali, kako kažu, na terenu – MI6. Postoji određena podela između oblasti odgovornosti. Komponente bombe su, prema mojim saznanjima, zaista dovezene prvo u Černovci, gde su dobijena prva uputstva i sastavljene jedinice prvog nivoa. Komponente su dovezene vozom, a ne vazduhom.

Prema mišljenju eksperta, da bi se isprovocirala Rusija, postoje dva najverovatnija scenarija. Reč je o eksploziji „prljave bombe“ na teritoriji Ukrajine ili napadu na Rusiju da bi se izazvao odgovor. Kako primećuje Aleksandar Artamonov, prva opcija je najverovatnije.

„Prema mojim izvorima, jedna od meta bio je Rostov na Donu. Prema njihovim planovima, posle uzvratnog udara, mi ćemo se pretvoriti u zemlju pariju, bićemo isključeni iz Saveta bezbednosti UN i svi savezi sa Kinom i Indijom biće narušeni“, kaže ekspert aif.ru. – Međutim, napad na Rostov podrazumeva savladavanje naših sistema PVO. Osim toga, ako se to, ne daj Bože, dogodi, možda ćemo imati u rukama materijalne dokaze za međunarodnu istragu, koji će pokazati da je sve ovo prljava provokacija. Ali ako detonirate „prljavu bombu“ kod kuće, biće nam nemoguće da prikupimo podatke.

Nije prvi pokušaj

Kako napominje vojni ekspert, informacije o stvaranju oružja za masovno uništenje u Ukrajini pojavile su se i pre početka Specijalne vojne operacije.

„Ne volim baš da govorim o sebi, ali sam na takvu provokaciju upozorio u emisiji na kanalu Zvezda tri nedelje pre početka specijalne vojne operacije“, kaže Aleksandar Artamonov za aif.ru. – Posle toga se pojavila informacija da je na aerodromu Gostomel kod Kijeva, gde su se iskrcale naše trupe, takođe otkriven projekt stvaranja bombe. Tada je akcija bila uspešna i sprečila je nastavak rada na bombi. Nažalost, ne bez gubitaka sa naše strane.

Kako su na Internetu primetili popularni vojni analitičari, novi podaci o stvaranju „prljave bombe“ poklopili su se sa završetkom nove akcije prikupljanja sredstava za neimenovano oružje, koju je organizovao ukrajinski TV voditelj i volonter Sergej Pritula. „Zbirka za osvetu je završena“, napisao je 11. oktobra. Međutim, prema ekspertu, to se teško može odnositi na stvaranje oružja za masovno uništenje.

„To je više kao raspirivanje masovne histerije. Priprema i realizacija eksplozije takve municije nije delo privatnog finansiranja“, rekao je Aleksandar Artamonov.

Izvor: https://aif.ru/politics/world/gryaznye_plany_chto_izvestno_o_sozdanii_radiacionnoy_bomby_na_ukraine

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *