Прљави планови. Шта се зна о стварању радијационе бомбе у Украјини

О стварању „прљаве бомбе“ почело се разговарати и пре почетка СВО-а. Али сада има још више информација.

Украјина се спрема да развије и употреби „прљаву бомбу“ да дискредитује Русију. Ово су објавиле РИА Новости позивајући се на изворе. Тако, напомиње агенција, у Кијеву желе да покажу да руске власти користе оружје за масовно уништење.

Како се наводи, бомбу развијају Источни рударско-прерађивачки комбинат (Дњепропетровска област) и Кијевски институт за нуклеарна истраживања. Међутим, главне компоненте овог оружја морају доћи из Велике Британије.

Шта је “прљава бомба”?

То је уређај контаминацију радиоактивним зрачењем. За разлику од нуклеарне бомбе, која ослобађа моћну нуклеарну енергију, “прљава” се активира обичним експлозивом који “распршује” радиоактивне материјале, контаминирајући околину. Штета од прљаве бомбе је упоредива са последицама удеса у нуклеарним електранама. Као на пример, нуклеарни инцидент у електрани у Чернобилу.

Почетком октобра војни експерт Александар Артамонов поменуо је припрему таквог оружја. Према његовим речима, стварање таквог наоружања контролисали су стручњаци који говоре „само енглески“, што потврђује верзију британске умешаности.

„То је због чињенице да је Украјина првенствено пројекат МИ6 у смислу извођења војних операција“, рекао је Александар Артамонов за аиф.ру. – Стратешки, Украјину координира ЦИА, али, како кажу, на терену – МИ6. Постоји одређена подела између области одговорности. Компоненте бомбе су, према мојим сазнањима, заиста довезене прво у Черновци, где су добијена прва упутства и састављене јединице првог нивоа. Компоненте су довезене возом, а не ваздухом.

Према мишљењу експерта, да би се испровоцирала Русија, постоје два највероватнија сценарија. Реч је о експлозији „прљаве бомбе“ на територији Украјине или нападу на Русију да би се изазвао одговор. Како примећује Александар Артамонов, прва опција је највероватније.

„Према мојим изворима, једна од мета био је Ростов на Дону. Према њиховим плановима, после узвратног удара, ми ћемо се претворити у земљу парију, бићемо искључени из Савета безбедности УН и сви савези са Кином и Индијом биће нарушени“, каже експерт аиф.ру. – Међутим, напад на Ростов подразумева савладавање наших система ПВО. Осим тога, ако се то, не дај Боже, догоди, можда ћемо имати у рукама материјалне доказе за међународну истрагу, који ће показати да је све ово прљава провокација. Али ако детонирате „прљаву бомбу“ код куће, биће нам немогуће да прикупимо податке.

Није први покушај

Како напомиње војни експерт, информације о стварању оружја за масовно уништење у Украјини појавиле су се и пре почетка Специјалне војне операције.

„Не волим баш да говорим о себи, али сам на такву провокацију упозорио у емисији на каналу Звезда три недеље пре почетка специјалне војне операције“, каже Александар Артамонов за аиф.ру. – После тога се појавила информација да је на аеродрому Гостомел код Кијева, где су се искрцале наше трупе, такође откривен пројект стварања бомбе. Тада је акција била успешна и спречила је наставак рада на бомби. Нажалост, не без губитака са наше стране.

Како су на Интернету приметили популарни војни аналитичари, нови подаци о стварању „прљаве бомбе“ поклопили су се са завршетком нове акције прикупљања средстава за неименовано оружје, коју је организовао украјински ТВ водитељ и волонтер Сергеј Притула. „Збирка за освету је завршена“, написао је 11. октобра. Међутим, према експерту, то се тешко може односити на стварање оружја за масовно уништење.

„То је више као распиривање масовне хистерије. Припрема и реализација експлозије такве муниције није дело приватног финансирања“, рекао је Александар Артамонов.

Извор: https://aif.ru/politics/world/gryaznye_plany_chto_izvestno_o_sozdanii_radiacionnoy_bomby_na_ukraine

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *