Odgovor teroristima. Šta je Putin rekao na sednici Saveta bezbednosti RF?

Vladimir Putin je 10. oktobra održao sastanak ruskog Saveta bezbednosti. To je saopšteno nakon terorističkog napada na Krimski most koji su organizovale ukrajinske specijalne službe. Predsednik Rusije je u svom govoru obratio pažnju na napade na rusku teritoriju.

Aif.ru navodi njegove ključne teze.

Napad na Krimski most – teroristički napad u organizaciji Kijeva

„Eksplozija 8. oktobra je teroristički akt, teroristički napad čiji je cilj uništenje civilne, kritične infrastrukture Rusije“, rekao je predsednik tokom svog govora. „Očigledno je i da su naručioci, organizatori i izvršioci terorističkog akta ukrajinske specijalne službe. Kijevski režim već dugo koristi terorističke metode. To su ubistva javnih ličnosti, novinara, naučnika, kako u Ukrajini, tako i u Rusiji. Reč je o terorističkim napadima na gradove Donbasa koji traju više od osam godina. To su akti atomskog terorizma, mislim na raketne i artiljerijske udare na Zaporožje NE.

Ukrajinske specijalne službe izvele su tri teroristička napada na nuklearnu elektranu Kursk

Meta napada bili su visokonaponski vodovi elektrane. „Kao rezultat trećeg takvog terorističkog napada, tri takve linije su oštećene odjednom“, rekao je Putin. „Preduzetim merama šteta je otklonjena u najkraćem mogućem roku, nisu dozvoljene ozbiljne posledice.

SBU pokušao da napadne Turski tok

Prema rečima predsednika, izvršen je i niz drugih terorističkih napada na elektroprivredu i infrastrukturu za transport gasa Rusije. „Sve to dokazuju objektivni podaci, uključujući i iskaze samih zatočenih izvršilaca ovih terorističkih napada. Kao što znate, predstavnicima Rusije nije dozvoljeno da istražuju uzroke eksplozija i uništenja međunarodnih sistema za prenos gasa koji prolaze po dnu Baltičkog mora. Ali svi smo dobro svesni nalogodavca ovog zločina“, naglasio je Putin.

Zašto je Rusija ujutru 10. oktobra zadala ogroman udarac ukrajinskoj infrastrukturi?

Prema rečima predsednika, kijevski režim se svojim delovanjem zapravo stavio u rang sa međunarodnim terorističkim formacijama, sa najodvratnijim grupama. „Jednostavno je nemoguće ostaviti takve zločine bez odgovora“, rekao je Putin.

Zbog toga su 10. oktobra ujutru izvršeni napadi na energetske, vojne komandne i komunikacione objekte Ukrajine. „Jutros je, na predlog Ministarstva odbrane i prema planu ruskog Generalštaba, lansirano masovno vazdušno, morsko i kopneno visoko precizno oružje velikog dometa protiv energetskih, vojnih komandnih i komunikacionih objekata Ukrajina“, rekao je šef države.

Ako se pokušaji izvođenja terorističkih akata na teritoriji Ruske Federacije nastave, odgovori će biti oštri i odgovarati nivou pretnji, istakao je predsednik.

Izvor: https://aif.ru/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *