Одговор терористима. Шта је Путин рекао на седници Савета безбедности РФ?

Владимир Путин је 10. октобра одржао састанак руског Савета безбедности. То је саопштено након терористичког напада на Кримски мост који су организовале украјинске специјалне службе. Председник Русије је у свом говору обратио пажњу на нападе на руску територију.

Аиф.ру наводи његове кључне тезе.

Напад на Кримски мост – терористички напад у организацији Кијева

„Експлозија 8. октобра је терористички акт, терористички напад чији је циљ уништење цивилне, критичне инфраструктуре Русије“, рекао је председник током свог говора. „Очигледно је и да су наручиоци, организатори и извршиоци терористичког акта украјинске специјалне службе. Кијевски режим већ дуго користи терористичке методе. То су убиства јавних личности, новинара, научника, како у Украјини, тако и у Русији. Реч је о терористичким нападима на градове Донбаса који трају више од осам година. То су акти атомског тероризма, мислим на ракетне и артиљеријске ударе на Запорожје НЕ.

Украјинске специјалне службе извеле су три терористичка напада на нуклеарну електрану Курск

Мета напада били су високонапонски водови електране. „Као резултат трећег таквог терористичког напада, три такве линије су оштећене одједном“, рекао је Путин. „Предузетим мерама штета је отклоњена у најкраћем могућем року, нису дозвољене озбиљне последице.

СБУ покушао да нападне Турски ток

Према речима председника, извршен је и низ других терористичких напада на електропривреду и инфраструктуру за транспорт гаса Русије. „Све то доказују објективни подаци, укључујући и исказе самих заточених извршилаца ових терористичких напада. Као што знате, представницима Русије није дозвољено да истражују узроке експлозија и уништења међународних система за пренос гаса који пролазе по дну Балтичког мора. Али сви смо добро свесни налогодавца овог злочина“, нагласио је Путин.

Зашто је Русија ујутру 10. октобра задала огроман ударац украјинској инфраструктури?

Према речима председника, кијевски режим се својим деловањем заправо ставио у ранг са међународним терористичким формацијама, са најодвратнијим групама. „Једноставно је немогуће оставити такве злочине без одговора“, рекао је Путин.

Због тога су 10. октобра ујутру извршени напади на енергетске, војне командне и комуникационе објекте Украјине. „Јутрос је, на предлог Министарства одбране и према плану руског Генералштаба, лансирано масовно ваздушно, морско и копнено високо прецизно оружје великог домета против енергетских, војних командних и комуникационих објеката Украјина“, рекао је шеф државе.

Ако се покушаји извођења терористичких аката на територији Руске Федерације наставе, одговори ће бити оштри и одговарати нивоу претњи, истакао је председник.

Извор: https://aif.ru/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *