Marat Sajčenko – Otvorene dveri za dušu Srbije

Naš sagovornik je Marat Sajčenko, ruski novinar, generalni direktor medijske laboratorije „Gigarama“, specijalizovane za izradu autorskih projekata, uz otkrivanje teme, priče ili događaja – preko uranjanja u napredne vizuelne formate, kao i kroz nelinearnu konstrukciju naracije. Povod za ovaj susret je izuzetan: projekat Laboratorije „Gigarama“ posvećen Hramu Svetog Save u Beogradu

Možete li da nam kažete nešto više o projektu „Duša Srbije“ – šta je to i koje su glavne ideje i ciljevi?
Potrudili smo se da otvorimo dveri Hrama Svetog Save za internet-publiku širom sveta – kao što su ove dveri, izrezbarene na mnogim jezicima sveta, otvorene za sve u prestonici Srbije, u Beogradu, na Vračaru. Naš internet-projekat „Duša Srbije“ predstavlja virtuelno uranjanje u prostor hrama, u fabule i značenja njegovog jedinstvenog mozaika, u veliku istoriju njegove gradnje. Osnovu projekta predstavlja foto-panorama s prikazom unutrašnjeg uređenja Hrama na 360 stepeni sa rekordnom detaljizacijom od 25 milijardi piksela. Ovo omogućava da se vidi bilo koji detalj veličine samo nekoliko centimetara na ogromnoj površini – više od 15.000 m2 – unutrašnjeg prostora. U komunikaciji sa duhovnicima, inženjerima, graditeljima, likovnim kritičarima, autorom mozaika, ruskim umetnikom Nikolajem Muhinom, pokušali smo da shvatimo istorijski, verski i umetnički značaj Hrama. Uz pomoć savremenih internet-alata dočarali smo to u jasnim formama, pogodnim za razumevanje. Naš projekat vam omogućava da slušate ili čitate istoriju mozaika, saznate više o značenju njegovih sižea, ili nakon otvaranja panorame, jednostavno posmatrate svaki element uvećan sto puta. Projekat postoji na srpskom, ruskom i engleskom jeziku.

Istakli ste da je „Duša Srbije“ svojevrsni izazov. Po čemu se ovaj projekat razlikuje od drugih projekata na kojima ste radili?
U prethodnim projektima često je pred nama bio zadatak da internet-publici prikažemo i objasnimo rezultat ljudskog rada, rada naših savremenika – na primer, imali smo projekte u kojima smo prikazivali moderne industrijske objekte ili novu urbanu infrastrukturu. Ali u projektu „Duša Srbije“ prvi put smo se sreli sa rezultatima rada više generacija velikog broja talentovanih i brižnih ljudi – duhovnika, arhitekata, umetnika, funkcionera, graditelja i inženjera. Kada smo videli Hram i susreli se sa skoro stogodišnjom istorijom njegove izgradnje, shvatili smo da se u ovom projektu ne bavimo samo monumentalnom gradnjom, već duhovnim i stvaralačkim podvigom čitavog srpskog naroda. To je izazvalo i posebno oduševljenje i posebnu odgovornost – postalo je očigledno da naš tim treba da u stvaranje veb-projekta o Hramu Svetog Save uloži ne samo trud već i deo duše.

Možete li da nam objasnite čime se bavi laboratorija „Gigarama“ na čijem se čelu nalazite. Koje najznačajnije projekte u portfoliju kompanije možete da nabrojite i čime se rukovodite prilikom izbora onlajn- -projekata?
Laboratorija „Gigarama“ stvara vizuelne interaktivne specijalne projekte na internetu. Jednostavnije rečeno, svaki naš projekat predstavlja veb-stranicu, otvorenu na ekranu računara ili pametnog telefona, na kojoj pokušavamo da gledaoca udubimo u temu naše priče. Ovo je zajednički cilj, ali načini ostvarivanja cilja su različiti za sve projekte: negde možemo prikazati konkretan događaj ili mesto, negde ispričati priču ili napraviti informativni servis. Nema standardnih rešenja za naše projekte – svaki put se suočavamo sa zadatkom da „osmislimo“ kako da jasno, ubedljivo i interesantno ispričamo o važnoj temi. I često se dešava da u cilju što boljeg otkrivanja teme osmišljavamo tehnološke metode za snimanje i demonstriranje materijala na veb-stranici od nule. Teško je izdvojiti bilo koji projekat, pošto je svaki projekat deo života čitavog našeg tima. Svi su objavljeni na našoj veb-stranici –  gigarama.ru. Ali ako govorimo o projektima koji su važni s tačke gledišta faza našeg kreativnog razvoja i visokog uvažavanja međunarodne stručne zajednice, onda su to: „Velika subota“ – VR-reportaža o silasku Blagodatnog ognja uoči Vaskrsa u Jerusalimu (https://gigarama.ru/holyfire/); „Vojska sećanja“ – naš dugogodišnji projekat, kada svake godine snimamo seriju od nekoliko desetina foto-panorama visoke rezolucije u Moskvi tokom narodne povorke Besmrtnog puka, na kojima su prikazana sva lica učesnika narodne akcije i portreti njihovih herojskih rođaka koji su se borili u Drugom svetskom ratu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *