Марат Сајченко – Отворене двери за душу Србије

Наш саговорник је Марат Сајченко, руски новинар, генерални директор медијске лабораторије „Гигарама“, специјализоване за израду ауторских пројеката, уз откривање теме, приче или догађаја – преко урањања у напредне визуелне формате, као и кроз нелинеарну конструкцију нарације. Повод за овај сусрет је изузетан: пројекат Лабораторије „Гигарама“ посвећен Храму Светог Саве у Београду

Можете ли да нам кажете нешто више о пројекту „Душа Србије“ – шта је то и које су главне идеје и циљеви?
Потрудили смо се да отворимо двери Храма Светог Саве за интернет-публику широм света – као што су ове двери, изрезбарене на многим језицима света, отворене за све у престоници Србије, у Београду, на Врачару. Наш интернет-пројекат „Душа Србије“ представља виртуелно урањање у простор храма, у фабуле и значења његовог јединственог мозаика, у велику историју његове градње. Основу пројекта представља фото-панорама с приказом унутрашњег уређења Храма на 360 степени са рекордном детаљизацијом од 25 милијарди пиксела. Ово омогућава да се види било који детаљ величине само неколико центиметара на огромној површини – више од 15.000 м2 – унутрашњег простора. У комуникацији са духовницима, инжењерима, градитељима, ликовним критичарима, аутором мозаика, руским уметником Николајем Мухином, покушали смо да схватимо историјски, верски и уметнички значај Храма. Уз помоћ савремених интернет-алата дочарали смо то у јасним формама, погодним за разумевање. Наш пројекат вам омогућава да слушате или читате историју мозаика, сазнате више о значењу његових сижеа, или након отварања панораме, једноставно посматрате сваки елемент увећан сто пута. Пројекат постоји на српском, руском и енглеском језику.

Истакли сте да је „Душа Србије“ својеврсни изазов. По чему се овај пројекат разликује од других пројеката на којима сте радили?
У претходним пројектима често је пред нама био задатак да интернет-публици прикажемо и објаснимо резултат људског рада, рада наших савременика – на пример, имали смо пројекте у којима смо приказивали модерне индустријске објекте или нову урбану инфраструктуру. Али у пројекту „Душа Србије“ први пут смо се срели са резултатима рада више генерација великог броја талентованих и брижних људи – духовника, архитеката, уметника, функционера, градитеља и инжењера. Када смо видели Храм и сусрели се са скоро стогодишњом историјом његове изградње, схватили смо да се у овом пројекту не бавимо само монументалном градњом, већ духовним и стваралачким подвигом читавог српског народа. То је изазвало и посебно одушевљење и посебну одговорност – постало је очигледно да наш тим треба да у стварање веб-пројекта о Храму Светог Саве уложи не само труд већ и део душе.

Можете ли да нам објасните чиме се бави лабораторија „Гигарама“ на чијем се челу налазите. Које најзначајније пројекте у портфолију компаније можете да набројите и чиме се руководите приликом избора онлајн- -пројеката?
Лабораторија „Гигарама“ ствара визуелне интерактивне специјалне пројекте на интернету. Једноставније речено, сваки наш пројекат представља веб-страницу, отворену на екрану рачунара или паметног телефона, на којој покушавамо да гледаоца удубимо у тему наше приче. Ово је заједнички циљ, али начини остваривања циља су различити за све пројекте: негде можемо приказати конкретан догађај или место, негде испричати причу или направити информативни сервис. Нема стандардних решења за наше пројекте – сваки пут се суочавамо са задатком да „осмислимо“ како да јасно, убедљиво и интересантно испричамо о важној теми. И често се дешава да у циљу што бољег откривања теме осмишљавамо технолошке методе за снимање и демонстрирање материјала на веб-страници од нуле. Тешко је издвојити било који пројекат, пошто је сваки пројекат део живота читавог нашег тима. Сви су објављени на нашој веб-страници –  gigarama.ru. Али ако говоримо о пројектима који су важни с тачке гледишта фаза нашег креативног развоја и високог уважавања међународне стручне заједнице, онда су то: „Велика субота“ – VR-репортажа о силаску Благодатног огња уочи Васкрса у Јерусалиму (https://gigarama.ru/holyfire/); „Војска сећања“ – наш дугогодишњи пројекат, када сваке године снимамо серију од неколико десетина фото-панорама високе резолуције у Москви током народне поворке Бесмртног пука, на којима су приказана сва лица учесника народне акције и портрети њихових херојских рођака који су се борили у Другом светском рату.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *