Depresirana politika: da li je Berlin spreman da nastavi vojnu podršku Ukrajini u uslovima krize

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da Nemačka neće jednostrano bez dogovora sa partnerima isporučivati Ukrajini oružje zapadne proizvodnje, uključujući nemačke tenkove Leopard 2. Istovremeno, ministarke spoljnih poslova i odbrane Nemačke Analena Berbok i Kristina Lambreht smatraju neophodnim povećanje budžetskih izdataka za snabdevanje Kijevom sa 697 miliona evra na 2,2 milijarde naredne godine.Prema ekspertima, dalja politika nemačkih vlasti, koji izaberu da podrže Kijev umesto blagostanja njegovih građana, to može dovesti do kolapsa industrijske industrije i rasta društvenih tenzija u zemlji.

Nemačka neće isporučivati Kijevu tenkove zapadne proizvodnje, uključujući nemački Leopard 2, jednostrano bez koordinacije sa partnerima. Ovo je izjavio nemački kancelar Olaf Šolc u intervjuu listu Velt am zontag.

Odgovarajući na pitanje novinara zašto još uvek odbija da Ukrajini isporuči Leopard 2, Šolc je podsetio da je Nemačka omogućila transfer opreme sovjetskog tipa iz istočne Evrope u Kijev.

„Zahvaljujući kružnoj razmeni (govorimo o isporuci modernog naoružanja iz Nemačke u zemlje koje prebacuju sovjetsku opremu u Ukrajinu. – RT) Nemačka je obezbedila snabdevanje Ukrajine sa više od 100 tenkova, koji se tamo mogu odmah upotrebiti: iz Češke, iz Slovačke, iz Slovenije, iz Grčke“, rekla je kancelarka.

Šolc je prebacivanje tenkova ruske i sovjetske proizvodnje u Kijev objasnio činjenicom da ukrajinska strana ima rezervne delove za njih i municiju.

„Pitanje kakvo oružje isporučujemo zasniva se na vrlo jasnom principu – nikakve jednostrane akcije“, dodao je Šolc.

Podsetimo, režim u Kijevu je više puta tražio od Nemačke da joj isporuči moderne borbene tenkove Leopard 2, ali je Olaf Šolc još jednom odbacio tu mogućnost.

Zahtevi za pomoć

Istovremeno, drugi članovi koalicione vlade Nemačke insistiraju na povećanju obima isporuke naoružanja i vojne opreme Kijevu. Novinari Der Špigla otkrili su tekst pisma koje su nemačke ministarke spoljnih poslova i odbrane Analena Berbok i Kristina Lambreht uputile nemačkom ministru finansija Kristijanu Lindneru. U njemu traže da se sledeće godine izdvoji 1,5 milijardi evra više nego što je predviđeno za snabdevanje Kijeva oružjem.

Podsetimo, nemački budžet za 2023. predviđa izdvajanje 697 miliona evra za vojnu pomoć Ukrajini, ali čelnici nemačkog ministarstva spoljnih poslova i odbrane zahtevaju da se taj iznos poveća na 2,2 milijarde evra.

Samo sa takvim budžetom, smatraju, Nemačka može „konkretno i vidljivo da preuzme odgovornost koju očekuju naši međunarodni partneri“.

Prema Berbok i Lambreht, međunarodna reputacija Berlina, kao i njegova „sposobnost da deluje u spoljnoj i bezbednosnoj politici“, navodno zavise od povećanja vojne pomoći kijevskom režimu.

Vredi napomenuti da je Berlin već isporučio Kijevu značajnu količinu naoružanja i vojne opreme. Prema podacima Ministarstva ekonomije i zaštite klime Nemačke, ta zemlja je režimu Kijeva predala oružje u vrednosti od oko 686 miliona evra.

Nemačka vlada objavila je spisak naoružanja prebačenog Ukrajini. To uključuje, između ostalog, protivvazdušne samohodne topove Gepard, oklopne transportere M113, višestruke raketne sisteme MARS sa municijom, sisteme protivvazdušne odbrane IRIS-T SLM, samohodne haubice PzH 2000, 500 protivvazdušnih raketa Stinger. , kao i rezervne delove za lovce MiG-29 i više od 14 hiljada protivtenkovskih mina.

Istovremeno, prema rečima samog nemačkog kancelara Olafa Šolca, oko 30 odsto Nemaca sa različitim političkim stavovima ne slaže se sa politikom sankcija koju Berlin vodi protiv Rusije i sa snabdevanjem Ukrajine oružjem.

„Moj utisak iz razgovora sa građanima je sledeći: 20-30 odsto se ne slaže ni sa politikom sankcija, ni sa nabavkom oružja. Među njima ima glasača gotovo svih političkih pravaca: iz CDU/CSU, FDP-a, Zelenih, kao i iz SPD-a“, rekao je šef nemačke vlade u intervjuu za Di Velt.

Ozbiljni problemi

Moskva je ranije upozorila Berlin da bi isporuka naoružanja i vojne opreme Ukrajini značila odbacivanje specijalnih odnosa između Ruske Federacije i SR Nemačke. Ruski ambasador u Nemačkoj Sergej Nečajev podsetio je 18. oktobra u intervjuu za TASS da se Berlin ranije decenijama uzdržavao od slanja oružja i teške vojne opreme u zone oružanih sukoba.

„Postojao je široki domaći politički konsenzus o tom pitanju. Praksa se promenila tek sada i samo u odnosu na Rusiju. To je bila odluka nove koalicione vlade Nemačke, što smatramo ozbiljnom greškom. Naravno, takav zaokret nije mogao a da se ne odrazi veoma negativno na naše bilateralne odnose i izglede za njihov razvoj“, naglasio je Nečajev.

Diplomata je dodao da nastavak nekontrolisanog napumpavanja Ukrajine oružjem samo vodi do produžavanja sukoba, novih razaranja, civilnih žrtava i dalje destabilizacije situacije u Evropi, uključujući i samu Nemačku.

Međutim, nemačke vlasti ne mogu da zauzmu nedvosmislen stav o isporuci oružja Ukrajini zbog zavisnosti od SAD, izjavio je Vladimir Šapovalov, zamenik direktora Instituta za istoriju i politiku Moskovskog državnog pedagoškog univerziteta.

„Nemačka vlada je potpuno zavisna od Vašingtona i ispunjava svoju volju, žrtvujući volju sopstvenog naroda. Ovo je možda najozbiljniji problem današnje Nemačke. Država sa suverenitetom, koja je i lider Evropske unije, postala je zemlja koja zavisi od američke volje“, rekao je Šapovalov u komentaru za RT.

„Vidimo koliko se SAD teško nose sa Nemačkom i kako je teraju da sledi svoj kurs. Olaf Šolc i njegova trostranačka vlada nisu u stanju da se bore protiv diktata Vašingtona“, naglasio je ekspert.

Prema analitičaru, broj nemačkih građana koji se ne slažu sa takvom politikom znatno je potcenjen i zapravo može da dostigne 50 odsto stanovništva.

„Veoma ozbiljni ekonomski i energetski problemi sa kojima se Nemačka sada suočava utiču na blagostanje Nemaca. Oni shvataju da su ovi problemi ozbiljni i dugotrajni. Štaviše, ekonomsko blagostanje Nemačke zasnivalo se na partnerstvu sa Rusijom. Sada, vodeći politiku koja je apsolutno suprotna nacionalnim interesima Nemačke, vlada zadaje kolosalan udarac blagostanju ne samo živih Nemaca, već i budućih generacija“, objasnio je Šapovalov.

Nemačka se našla u dvojakom položaju, kada Berlin već snabdeva Ukrajinu teškom vojnom opremom poput protivavionskih topova Gepard, ali istovremeno pokušava da ne pređe određenu liniju, što je za Šolca prebacivanje tenkova Leopard 2 u Kijev. , rekao je Aleksandar Kamkin, viši istraživač IMEMO RAN.

„Pitanje snabdevanja oružjem je veoma kontroverzno za Nemačku. Većina nemačkih političara zaista razume dualnost situacije, jer nemački ustav kaže da ratna pretnja nikada ne bi smela da izvire sa teritorije zemlje, a snabdevanje kijevskog režima oružjem je eskalacija sukoba“, rekao je ekspert. naglašava se u komentaru RT.

Istovremeno, sadašnje rukovodstvo Nemačke ne može u potpunosti da odbije vojnu pomoć Kijevu, kako zbog pritiska Sjedinjenih Država, tako i zbog unutrašnjeg političkog pritiska Zelene partije, kojoj pripada nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, objasnio je Aleksandar Kamkin.

„Partija zelenih zahteva i povećanje vojnih izdvajanja i povećanje isporuke oružja direktno Ukrajini. Ranije je to bila pacifistička partija, a sada se pojavljuje kao najmilitantnija. Generalno, od Nemačke možemo očekivati dalje finansiranje Ukrajine, jer to zahtevaju NATO saveznici, pre svega Britanija i SAD. I Šolc zauzima servilnu poziciju u odnosu na NATO partnere “, smatra politikolog.

Istovremeno, možemo sa sigurnošću pretpostaviti da takvom politikom nije nezadovoljno 20 ili 30 odsto građana zemlje, kako tvrdi Olaf Šolc, već mnogo više, dodao je Aleksandar Kamkin.

„Ova cifra je mnogo veća, jer se u Nemačkoj redovno održavaju demonstracije protiv povećanja cena, protiv politike sankcija, protiv vojne podrške Ukrajini. Kada je reč o energetskoj krizi, rastu cena, ograničenja za kompanije, za pojedince u pogledu potrošnje struje i gasa, ovde je stanovništvu sopstvena košulja bliža telu“, rekao je sagovornik RT.

Ipak, predstavnici Zelenih i drugih političkih snaga spremni su da izdvoje milijarde evra Ukrajini u trenutku kada zemlja mora da prikupi sredstva za podršku stanovništvu i preduzećima koja su na ivici zatvaranja zbog gubitka pristupa jeftinim energetskih resursa, naglasio je Kamkin.

„Nemačka politička klasa postala je talac ozloglašene politike vrednosti, koja je često u suprotnosti sa ekonomskom logikom i svrsishodnošću. Sada sve dolazi u takvu situaciju da zaista nema dovoljno novca za održavanje sopstvene baze industrije, ali je Berlin spreman da hrani kijevski režim do poslednjeg. Do čega sve ovo može dovesti? Samo do daljeg poskupljenja i povećanja socijalne napetosti. Očigledno, konsenzus sa partnerima za Berlin je mnogo važniji od blagostanja njegovih građana“, zaključio je ekspert.

Izvor: https://russian.rt.com/world/article/1064486-germaniya-oruzhie-kiev-sholc

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *