Депресирана политика: да ли је Берлин спреман да настави војну подршку Украјини у условима кризе

Немачки канцелар Олаф Шолц рекао је да Немачка неће једнострано без договора са партнерима испоручивати Украјини оружје западне производње, укључујући немачке тенкове Леопард 2. Истовремено, министарке спољних послова и одбране Немачке Аналена Бербок и Кристина Ламбрехт сматрају неопходним повећање буџетских издатака за снабдевање Кијевом са 697 милиона евра на 2,2 милијарде наредне године.Према експертима, даља политика немачких власти, који изаберу да подрже Кијев уместо благостања његових грађана, то може довести до колапса индустријске индустрије и раста друштвених тензија у земљи.

Немачка неће испоручивати Кијеву тенкове западне производње, укључујући немачки Леопард 2, једнострано без координације са партнерима. Ово је изјавио немачки канцелар Олаф Шолц у интервјуу листу Велт ам зонтаг.

Одговарајући на питање новинара зашто још увек одбија да Украјини испоручи Леопард 2, Шолц је подсетио да је Немачка омогућила трансфер опреме совјетског типа из источне Европе у Кијев.

„Захваљујући кружној размени (говоримо о испоруци модерног наоружања из Немачке у земље које пребацују совјетску опрему у Украјину. – РТ) Немачка је обезбедила снабдевање Украјине са више од 100 тенкова, који се тамо могу одмах употребити: из Чешке, из Словачке, из Словеније, из Грчке“, рекла је канцеларка.

Шолц је пребацивање тенкова руске и совјетске производње у Кијев објаснио чињеницом да украјинска страна има резервне делове за њих и муницију.

„Питање какво оружје испоручујемо заснива се на врло јасном принципу – никакве једностране акције“, додао је Шолц.

Подсетимо, режим у Кијеву је више пута тражио од Немачке да јој испоручи модерне борбене тенкове Леопард 2, али је Олаф Шолц још једном одбацио ту могућност.

Захтеви за помоћ

Истовремено, други чланови коалиционе владе Немачке инсистирају на повећању обима испоруке наоружања и војне опреме Кијеву. Новинари Дер Шпигла открили су текст писма које су немачке министарке спољних послова и одбране Аналена Бербок и Кристина Ламбрехт упутиле немачком министру финансија Кристијану Линднеру. У њему траже да се следеће године издвоји 1,5 милијарди евра више него што је предвиђено за снабдевање Кијева оружјем.

Подсетимо, немачки буџет за 2023. предвиђа издвајање 697 милиона евра за војну помоћ Украјини, али челници немачког министарства спољних послова и одбране захтевају да се тај износ повећа на 2,2 милијарде евра.

Само са таквим буџетом, сматрају, Немачка може „конкретно и видљиво да преузме одговорност коју очекују наши међународни партнери“.

Према Бербок и Ламбрехт, међународна репутација Берлина, као и његова „способност да делује у спољној и безбедносној политици“, наводно зависе од повећања војне помоћи кијевском режиму.

Вреди напоменути да је Берлин већ испоручио Кијеву значајну количину наоружања и војне опреме. Према подацима Министарства економије и заштите климе Немачке, та земља је режиму Кијева предала оружје у вредности од око 686 милиона евра.

Немачка влада објавила је списак наоружања пребаченог Украјини. То укључује, између осталог, противваздушне самоходне топове Гепард, оклопне транспортере М113, вишеструке ракетне системе МАРС са муницијом, системе противваздушне одбране ИРИС-Т СЛМ, самоходне хаубице ПзХ 2000, 500 противваздушних ракета Стингер. , као и резервне делове за ловце МиГ-29 и више од 14 хиљада противтенковских мина.

Истовремено, према речима самог немачког канцелара Олафа Шолца, око 30 одсто Немаца са различитим политичким ставовима не слаже се са политиком санкција коју Берлин води против Русије и са снабдевањем Украјине оружјем.

„Мој утисак из разговора са грађанима је следећи: 20-30 одсто се не слаже ни са политиком санкција, ни са набавком оружја. Међу њима има гласача готово свих политичких праваца: из ЦДУ/ЦСУ, ФДП-а, Зелених, као и из СПД-а“, рекао је шеф немачке владе у интервјуу за Ди Велт.

Озбиљни проблеми

Москва је раније упозорила Берлин да би испорука наоружања и војне опреме Украјини значила одбацивање специјалних односа између Руске Федерације и СР Немачке. Руски амбасадор у Немачкој Сергеј Нечајев подсетио је 18. октобра у интервјуу за ТАСС да се Берлин раније деценијама уздржавао од слања оружја и тешке војне опреме у зоне оружаних сукоба.

„Постојао је широки домаћи политички консензус о том питању. Пракса се променила тек сада и само у односу на Русију. То је била одлука нове коалиционе владе Немачке, што сматрамо озбиљном грешком. Наравно, такав заокрет није могао а да се не одрази веома негативно на наше билатералне односе и изгледе за њихов развој“, нагласио је Нечајев.

Дипломата је додао да наставак неконтролисаног напумпавања Украјине оружјем само води до продужавања сукоба, нових разарања, цивилних жртава и даље дестабилизације ситуације у Европи, укључујући и саму Немачку.

Међутим, немачке власти не могу да заузму недвосмислен став о испоруци оружја Украјини због зависности од САД, изјавио је Владимир Шаповалов, заменик директора Института за историју и политику Московског државног педагошког универзитета.

„Немачка влада је потпуно зависна од Вашингтона и испуњава своју вољу, жртвујући вољу сопственог народа. Ово је можда најозбиљнији проблем данашње Немачке. Држава са суверенитетом, која је и лидер Европске уније, постала је земља која зависи од америчке воље“, рекао је Шаповалов у коментару за РТ.

„Видимо колико се САД тешко носе са Немачком и како је терају да следи свој курс. Олаф Шолц и његова тространачка влада нису у стању да се боре против диктата Вашингтона“, нагласио је експерт.

Према аналитичару, број немачких грађана који се не слажу са таквом политиком знатно је потцењен и заправо може да достигне 50 одсто становништва.

„Веома озбиљни економски и енергетски проблеми са којима се Немачка сада суочава утичу на благостање Немаца. Они схватају да су ови проблеми озбиљни и дуготрајни. Штавише, економско благостање Немачке заснивало се на партнерству са Русијом. Сада, водећи политику која је апсолутно супротна националним интересима Немачке, влада задаје колосалан ударац благостању не само живих Немаца, већ и будућих генерација“, објаснио је Шаповалов.

Немачка се нашла у двојаком положају, када Берлин већ снабдева Украјину тешком војном опремом попут противавионских топова Гепард, али истовремено покушава да не пређе одређену линију, што је за Шолца пребацивање тенкова Леопард 2 у Кијев. , рекао је Александар Камкин, виши истраживач ИМЕМО РАН.

„Питање снабдевања оружјем је веома контроверзно за Немачку. Већина немачких политичара заиста разуме дуалност ситуације, јер немачки устав каже да ратна претња никада не би смела да извире са територије земље, а снабдевање кијевског режима оружјем је ескалација сукоба“, рекао је експерт. наглашава се у коментару РТ.

Истовремено, садашње руководство Немачке не може у потпуности да одбије војну помоћ Кијеву, како због притиска Сједињених Држава, тако и због унутрашњег политичког притиска Зелене партије, којој припада немачка министарка спољних послова Аналена Бербок, објаснио је Александар Камкин.

„Партија зелених захтева и повећање војних издвајања и повећање испоруке оружја директно Украјини. Раније је то била пацифистичка партија, а сада се појављује као најмилитантнија. Генерално, од Немачке можемо очекивати даље финансирање Украјине, јер то захтевају НАТО савезници, пре свега Британија и САД. И Шолц заузима сервилну позицију у односу на НАТО партнере “, сматра политиколог.

Истовремено, можемо са сигурношћу претпоставити да таквом политиком није незадовољно 20 или 30 одсто грађана земље, како тврди Олаф Шолц, већ много више, додао је Александар Камкин.

„Ова цифра је много већа, јер се у Немачкој редовно одржавају демонстрације против повећања цена, против политике санкција, против војне подршке Украјини. Када је реч о енергетској кризи, расту цена, ограничења за компаније, за појединце у погледу потрошње струје и гаса, овде је становништву сопствена кошуља ближа телу“, рекао је саговорник РТ.

Ипак, представници Зелених и других политичких снага спремни су да издвоје милијарде евра Украјини у тренутку када земља мора да прикупи средства за подршку становништву и предузећима која су на ивици затварања због губитка приступа јефтиним енергетских ресурса, нагласио је Камкин.

„Немачка политичка класа постала је талац озлоглашене политике вредности, која је често у супротности са економском логиком и сврсисходношћу. Сада све долази у такву ситуацију да заиста нема довољно новца за одржавање сопствене базе индустрије, али је Берлин спреман да храни кијевски режим до последњег. До чега све ово може довести? Само до даљег поскупљења и повећања социјалне напетости. Очигледно, консензус са партнерима за Берлин је много важнији од благостања његових грађана“, закључио је експерт.

Извор: https://russian.rt.com/world/article/1064486-germaniya-oruzhie-kiev-sholc

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *