Јуриј Подољака: Резерве Оружаних снага Украјине су на измаку, њихови губици су до хиљаду људи дневно

Разговарао Андреј Павлов

Бројни телеграм канали јавили су да у области Харкова јединице Оружаних снага Украјине покушавају да напредују уз артиљеријску подршку. Истовремено, војно-цивилна администрација Харковске области је саопштила да изјавама о офанзиви не треба веровати. Шеф ДНР Денис Пушилин рекао је да украјинске трупе покушавају да заузму положаје у селу Кодема Артемовског округа Републике. Према његовим речима, непријатељ покушава да се врати у село које су савезничке снаге заузеле у августу, али су сви напади одбијени. Према речима званичног представника руског Министарства одбране Игора Конашенкова, руска војска одбија покушаје Оружаних снага Украјине да покрену контраофанзиву на правцу Николајев-Кривој Рог.

О томе какву активност украјинске трупе показују у северозападном правцу и како се одбијају напади у Херсонској области, аиф.ру је разговарао са блогером Јуријем Подољаком.

Андреј Павлов, аиф.ру: – Јуриј, шта се зна о активностима Оружаних снага Украјине у северозападном правцу, шта се тамо сада дешава?

Јуриј Подољака: – Украјинске трупе делују у правцу града Балаклије из северозападног правца. Воде се артиљеријске борбе, окршаји. Према информацијама мештана, колоне украјинских трупа у огромном броју марширају у северозападном правцу и ту се воде озбиљне борбе. У исто време сам добио поруку да наше трупе већ напредују ка северу Харкова, да су под контролу преузеле насеље Шестерња. Тамо се очекује веома моћна надолазећа битка, слична Херсону. Мислим да ће ово бити још једна велика битка која ће одредити даљи ток специјалне операције.

– Који су циљеви Оружаних снага Украјине?

– Задатак Оружаних снага Украјине је да ометају ослобађање Донбаса. Тада могу да нападну у правцу Балаклеје и Изјума. Чак и ако заузму планину Кременну код Изјума, не дозвољавају нам да ударимо са обе стране и штипамо словенско-краматорску агломерацију.

-Зашто је планина важна?

– Сто метара је виши од целе територије, са њега се све види, поготово што га са три стране покрива река. Биће веома тешко извући их одатле.

– Да ли сам добро разумео да се користи западно оружје?

– Да, тамо су виђени пољски тенкови, ради пољска артиљерија. Постоје и совјетски, али западни системи већ функционишу у много чему. У сваком случају, западни артиљеријски системи преовлађују по количини испаљене муниције, отприлике 60% до 40%.

– Односно, Оружане снаге Украјине су активне и на јужном правцу и на северозападу. Имају ли снаге за то?

– Па, данас је оперативна пауза на херсонском правцу, данас не нападају, као што су напали раније. Тамо су губици (Оружаних снага Украјине – прим. аут.) веома велики, до десет хиљада људи укупно. Ово је за украјинску војску, која има око 300 хиљада људи, веома велики једнократни губитак у једном правцу. Мислим да ту још има снага, покушаће да нападну, али не видим изгледе да остваре неке значајније резултате. А у области ​​Изјума… мислим да нећемо као резултат овога заузети Харков, али се надам да ће резултат бити исти као у херсонском правцу – искрварићемо непријатеља, одузети му главне резерве које је спремао четири месеца, након чега ћемо, надам се, наставити напредовање и нећемо препустити иницијативу непријатељу.

– Односно, Оружане снаге Украјине могу да изгубе најобученији кадар?

– Оружане снаге Украјине су сада припремиле своје стратешке резерве. И пребачее су на фронт. А главни задатак Оружаних снага Украјине је да офанзивом осујети нашу операцију у Донбасу. За то су створили резерве.

– Да ли и напади имају само војне или политичке циљеве?

– Па, рат је исто политика, само другим средствима. Не може се рећи да су циљеви само војни. Наравно, то су политички циљеви.

– Само што многи кажу да је активност Оружаних снага Украјине „везана” за састанак у Рамштајну (очекује се да ће 8. септембра у ваздухопловној бази Рамштајн у Немачкој бити одржан састанак министара одбране НАТО-а, на којем ће разговарати између осталог и о сврсисходности доделе војне помоћи Украјини у претходним контигентима) .

– Укључујући и њега. Наравно, желе да „за Рамштајн” добију какав-такав резултат – да европске земље које већ осећају проблеме са санкцијама (а тамо сваког дана десетине хиљада људи иду на бројне скупове, а онда ће бити још више) не заустављају војну помоћ. Треба да покажу неку врсту „победе“. Европљани губе наду да се војно нешто може завршити у корист Украјине.

– А без ове војне помоћи Оружане снаге Украјине немају перспективе?

„Без ове војне помоћи, украјинска војска би одавно пропала.

Да ли је ова активност Оружаних снага била предвиђена?

– Наравно. Много људи је причало о томе, а ја сам причао о томе. Правац и намера су јасни. И генерално, до сада се све одвија по сценарију који је прочитан пре много недеља. Мислим да је руска војна команда све добро видела и припремила.

– Да ли је руска војска сада ангажована у активној одбрани?

– Не свуда. Напредујемо у Донбасу. Било је свежих вести о томе да је у Угледарском правцу код Новоселке – пробој или не , али су заузели два веома важна насеља. Ако је ово почетак моћне операције, онда се као резултат тога може појавити нови котао за СБУ западно од Доњецка, или ће непријатељ напустити своје положаје и побећи.

Активна одбрана је веома важна активност. На Херсонском правцу смо снажним ракетним и артиљеријским ударима проредили непријатељске положаје. Пре тога задали смо неколико удараца у правцу Николајева. Све је ишло у нашу корист. А на харковском правцу наше трупе и артиљерија су очистили све што се тамо накупило. Покушали су да изврше диверзиони удар северно од Харкова, али нису успели, јер су наше ракете и артиљерија разбили јединице које су напредовале ка линији напада.

– Постоји утисак да су Оружане снаге Украјине нека врста „слојевитог колача“. Постоје обучене јединице, а постоје мобилисани и неискусни добровољци. Ово је истина?

– Да, по завршетку фазе на северу Украјине, украјинска команда је, схвативши куда све иде, почела да дели мобилисане на два дела – они који су били мање или више обучени, који су могли да овладају савременим наоружањем, бирани су у савремено јединице. А у бици Северодоњецк, Кијев је тамо бацио необучене јединице. Многи су погинули, многи су били заробљени. Убацили су такозвано „топовско месо“ да би купили време за обуку јединица које могу да буду активне.

– А шта ће бити када понестане украјинских резерви? Или ће њихови западни партнери рећи „доста је“?

– Па, они имају проблема један на један. Овде ми често пишу у коментарима: „Ставиће милион, мобилисати други“. Одговарам: „Купите мозак пре него што напишете глупости“. Прво, неће добити милион. Поређења ради, чак је и наш Совјетски Савез 1941. године мобилисао 6% становништва у три таласа. И то упркос демографији када народ није бежао из земље, када није било милиона људи који су радили у Европи, у Русији, било где. То се није десило и тада смо мобилисали 6% становништва. Украјина је већ мобилисала 2% преосталог становништва. Ово је много, не мобилишу више од три, а ово је још двеста хиљада људи. И не најбоље. Сада месечни губици Оружаних снага Украјине крајем августа и почетком септембра (ненадокнадиви, то су и погинули, и затвореници, и они који не могу да се врате на дужност, плус дезертери) – око хиљаду људи дневно .

Све нам иде добро, све је у реду. Непријатељ је тај који треба нешто да уради – и његове резерве понестају. Време ради за нас.

Извор: https://aif.ru/politics/world/yuriy_podolyaka_u_vsu_vydyhayutsya_rezervy_ih_poteri_do_tysyachi_chelovek_v_den

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *