„Гаспром њефт“ у Београду отворио је изложбу „Душа Србије“ о изради мозаика за храм Светог Саве

Компанија „Гаспром њефт“ је у Руском дому у Београду отворила изложбу „Душа Србије“ посвећену изради јединственог мозаика главног православног храма у Србији – храма Светог Саве. Свечаном отварању изложбе присуствовали су епископ Српске православне цркве, настојатељ храма Светог Саве, Стефан, заменик генералног директора „Гаспром њефта“ за комуникације Александар Дибаљ и Николај Мухин, академик Руске академије уметности, аутор мозаика.

Храм Светог Саве је највећи православни храм на Балкану и један од највећих у свету. Подигнут је у част Светог Саве (1175–1236), оснивача и првог архиепископа Српске православне цркве, на месту на коме су османске власти спалиле његови мошти 1594.г. Изградња храма је почела 1935. године, али је одложена због избијања Другог светског рата. Изградња храма је настављена 1989. године, а активна фаза изградње почела је тек 2004. године.

Влада Србије, Српска православна црква и „Гаспром њефт“ су 2014. године приступили реализацији крупног пројекта израде мозаика за храм Светог Саве. „Гаспром њефт“ је уложио 10 милиона евра у радове на изради мозаичке декорације главне куполе, олтарског простора и централног дела храма, а учествовао је и у свим фазама пројекта.

Најсложенији мозаици у храму Светог Саве спадају међу највеће у свету – њихова укупна површина износи више од 15 хиљада квадратних метара. Током 6 година, 70 руских и српских мајстора радило је на изради мозаика унутрашње декорације под руководством Николаја Мухина. Уметници су се инспирисали наjбољим примерима византиjске и средњовековне српске уметности. Мозаик je израђен у московским радионицама Руске академије уметности. Затим су велики фрагменти мозаичких сижеа допремљени у Београд. Укупна тежина целог мозаика премашила је 300 тона. Радови на изради унутрашње декорације у потпуности су завршени 2021. године, чиме је фактички завршена изградња храма Светог Саве.

Епископ ремезијански Стефан: „Храм Светог Саве није само наш понос, духовни и културни центар Београда, већ и право чудо архитектуре. Драго нам је што ће пројекат „Душа Србије“ омогућити да његову лепоту и грандиозност покажемо свима. Сигуран сам да пројекат неће оставити равнодушним ни наше парохијане ни госте града који ће захваљујући овом прелепом путовању кроз „Душу Србије“ моћи боље да упознају храм и историју његовог настанка.”

Александар Дибаљ, заменик генералног директора „Гаспром њефта“ за комуникације: „Више од 12 година, заједно са нашим српским партнерима, реализујемо пројекте из области културе и очувања историјског наслеђа. Израда мозаика за куполу храма Светог Саве била је наше најважније достигнуће у овом периоду. Поносни смо што смо учестовали у изградњи главног храма Србије који је постао симбол духовног јединства наших народа“.

Николај Мухин, академик Руске академије уметности, аутор пројекта унутрашње мозаичке декорације Храма Светог Саве:,,Цела православна Србија је чекала да се лепота Храм Светог Саве увелича унутрашњом декорацијом. Ово је постао пројекат мог живота. Никад се у историји хришћанства у овако кратком року нису завршавали слични проjекти. Обично су траjали столећима. Надамо се да ће Храм бити ускоро освештан и да ћете моћи да уживате у лепоти коjу смо заjедно створили за Србију и цели православни свет”.

 

„Гаспром њефт“ је један од највећих страних инвеститора у Србији. Компанија од 2009. године спроводи програм друштвених иницијатива “ЗАЈЕДНО!”, која обједињује културне, образовне, спортске и добротворне пројекте „Гаспром њефта“ у Србији. Поред израде мозаика за храм Светог Саве, „Гаспром њефт“ помаже у реконструкцији и рестаурацији историјских споменика, подржава културне пројекте, укључујући музички фестивал «Kustendorf CLASSIC» који се одржава заједно са познатим редитељем Емиром Кустурицом, истраживачке и образовне пројекте.

„Гаспром њефт“ је на изложби представио и виртуелну екскурзију кроз храм Светог Саве, израђену на основу дигиталних фотографија високе резолуције. Интерактивни дигитални пројекат www.svetogsave.com омогућиће вам да видите мозаик храма у опсегу од 360 степени и то увећаног 100 пута и са резолуцијом од преко 25 милијарди пиксела.

Изложба „Душа Србије“ трајаће од 16. септембра до 30. октобар 2022. године. Улаз је слободан.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *