Bajraktari u opasnosti. Zašto Ukrajina ulazi u sukob sa Turskom

Piše  Renat Abdullin

Između Ankare i Kijeva nastaje diplomatski sukob . Sajt povezan sa ukrajinskim Ministarstvom spoljnih poslova zahtevao je od Zapada da uvede sankcije protiv nekoliko turskih državnih i privatnih banaka, njihovih menadžera i biznismena koji rade u Rusiji. Ranije su Ukrajinci bili zadovoljni što je Turska, ne podržavajući antiruske zabrane, pomogla režimu u Kijevu. Ali sada bi Erdoganova vlada mogla preispitati svoj stav. I to ne u korist Ukrajine.

Ko određuje neprijatelje Kijeva

Novinari su prvi obratili pažnju na problem. Aidinlik je izvestio da je „veb stranica povezana sa Ministarstvom spoljnih poslova Ukrajine zatražila sankcije protiv turskih biznismena, državne Ziraat banke, rukovodilaca Isbanke i biznismena Husnua Oziegina, vlasnika banke Kredit Europe“. Reč je o portalu Rat i sankcije, koji radi od proleća uz podršku ukrajinskog MIP-a, kao i Nacionalne agencije za sprečavanje korupcije (NAPC). Ministarstvo spoljnih poslova je u aprilu zvanično najavilo pokretanje sajta.

Kako je saopštilo ministarstvo, sajt omogućava „uvid u spisak osoba kojima su uvedene sankcije” od početka ruske specijalne operacije, kao i da se upoznaju sa kandidatima na crnoj listi. Za „selekciju” je zaslužno više od dve stotine analitičara NAPC.
Portal radi na tri jezika: ukrajinskom, engleskom i ruskom. Zadatak je „obavestiti strane vlade i građane o već uvedenim sankcijama i uključiti javnost u globalnu kampanju proširenja sankcionih lista“.

“Potrebna odmazda”

Zapad snosi odgovornost za neefikasnost antiruskih zabrana Turske, napominje Ajdinlik. Štaviše, Amerikanci su prekršili diplomatski bonton i međunarodno pravo slanjem pretećih pisama turskim poslovnim organizacijama. A sada – ove nečuvene optužbe na ukrajinskom portalu.

 
Objavljena je lista rukovodilaca Ziraat banke, Isbanke i Kredit Europe banke sa njihovim fotografijama, ličnim podacima i pozivom „vladama sveta da objave sankcije“. Usmerena je na konkretne pojedince i institucije“, naglašava Ajdinlik.
Turska javnost je ogorčena. Ljudi zovu redakciju publikacije, tražeći da se ovo ne ostavi bez odgovora. Podsećaju da je Ankara bila posrednik u žitnom poslu i Kijev je na tome zaradio. Neki ističu da je Ukrajina „pod američkom okupacijom“.
Bivši zamenik ministra spoljnih poslova Turske Onur Ojmen smatra da situaciju treba pažljivo ispitati. „Ako se radi o sajtu koji je povezan sa ukrajinskim Ministarstvom spoljnih poslova, nemoguće je ćutati. Moramo proučiti to pitanje, dati adekvatnu procenu i preduzeti mere. Nelagodnost u vezi sa antiruskim sankcijama raste. Evropske zemlje su takođe umnogome pate zbog ovih zabrana, koje postaju oružje retroaktivne akcije“, napominje diplomata.
Hasan Unal, predavač na Univerzitetu Maltepe i specijalista za međunarodne odnose, smatra da ukrajinskog ambasadora u Ankari treba pozvati na tepih i „zahtevati pojašnjenje“.
“Posol v Kieve takže dolžen otreagirovatь, — dobavlяet эkspert. — Prяmaя ataka na tureckie gosudarstvennыe učreždeniя, častnыe organizacii i biznesmenov nedopustima. Nužno nezamedlitelьno udalitь эti statьi. Ukraina ne imeet prava vmešivatьsя vo vnešnюю politiku Turcii”.
 
“Ambasador u Kijevu takođe mora da odgovori”, dodaje ekspert. “Direktan napad na institucije turske vlade, privatne organizacije i biznismene je neprihvatljiv. Ovi članci moraju biti odmah uklonjeni. Ukrajina nema pravo da se meša u spoljnu politiku Turske.”
Diplomata i bivši ambasador Tugaj Ulučevik pozvao je na akciju protiv ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova. A njegov kolega Uluh Ozulker je podsetio da je u ovom trenutku „Turska jedina zemlja koja može da pregovara i sa Ukrajinom i sa Rusijom. <…> Ludo je da Kijev radi takve stvari. Ukrajini je potrebna Turska“. Prema njegovom mišljenju, problem treba pokrenuti i na predsedničkom nivou, između Erdogana i Zelenskog.
Turski segment interneta solidaran je sa činjenicom da neprijateljske akcije Kijeva ne mogu ostati nekažnjene. Istovremeno, komentatori smatraju da je Zelenski krivac za trenutnu katastrofalnu situaciju u Ukrajini.
 

Ukrajina će izgubiti više

 
U Kijevu još ništa nije komentarisano. Iako sajt ima naziv državnog domena (gov.ua), on se još uvek ne nalazi na glavnom portalu Ministarstva spoljnih poslova. Stoga se mogu pozvati na činjenicu da ovo ne odražava zvaničan stav vlade.
Za Ukrajinu, raskid sa Ankarom nosi teške posledice. Prvo, žitni dogovor će biti ugrožen. Vladimir Putin je prošle nedelje već bio kritičan prema primeni ovog sporazuma. A Turska je zbog svog geografskog položaja u stanju ne samo diplomatski, već i tehnički da uspori izvoz žita.
Pa, isporuka udarnih dronova Bairaktar ​​Kijevuje takođe ugrožena. Iako mnogi stručnjaci dovode u pitanje efikasnost dronova, Zelenski ne propušta priliku da vojnu saradnju sa Ankarom predstavi kao veliko dostignuće. Pre mesec dana, izvršni direktor turske korporacije Baikar Makina najavio je početak izgradnje fabrike u Ukrajini. Istovremeno je potpisan i memorandum o razumevanju kojim se predviđa učešće Turaka u posleratnoj obnovi infrastrukture zemlje. Diplomatski skandal bi mogao da sahrani ove izglede.
Za Ankaru potencijalni gubici nisu kritični. Redžep Tajip Erdogan je još u junu rekao da je Rusija izrazila želju da učestvuje u proizvodnji dronova. A kijevski režim, zaglibljen u dugovima, kome su tokom leta besplatno date tri bespilotne letelice, teško da je nezaobilazan partner turskom vojno-industrijskom kompleksu.
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *