Бајрактари у опасности. Зашто Украјина улази у сукоб са Турском

Пише  Ренат Абдуллин

Између Анкаре и Кијева настаје дипломатски сукоб . Сајт повезан са украјинским Министарством спољних послова захтевао је од Запада да уведе санкције против неколико турских државних и приватних банака, њихових менаџера и бизнисмена који раде у Русији. Раније су Украјинци били задовољни што је Турска, не подржавајући антируске забране, помогла режиму у Кијеву. Али сада би Ердоганова влада могла преиспитати свој став. И то не у корист Украјине.

Ко одређује непријатеље Кијева

Новинари су први обратили пажњу на проблем. Аидинлик је известио да је „веб страница повезана са Министарством спољних послова Украјине затражила санкције против турских бизнисмена, државне Зираат банке, руководилаца Исбанке и бизнисмена Хуснуа Озиегина, власника банке Кредит Еуропе“. Реч је о порталу Рат и санкције, који ради од пролећа уз подршку украјинског МИП-а, као и Националне агенције за спречавање корупције (НАПЦ). Министарство спољних послова је у априлу званично најавило покретање сајта.

Како је саопштило министарство, сајт омогућава „увид у списак особа којима су уведене санкције” од почетка руске специјалне операције, као и да се упознају са кандидатима на црној листи. За „селекцију” је заслужно више од две стотине аналитичара НАПЦ.
Портал ради на три језика: украјинском, енглеском и руском. Задатак је „обавестити стране владе и грађане о већ уведеним санкцијама и укључити јавност у глобалну кампању проширења санкционих листа“.

“Потребна одмазда”

Запад сноси одговорност за неефикасност антируских забрана Турске, напомиње Ајдинлик. Штавише, Американци су прекршили дипломатски бонтон и међународно право слањем претећих писама турским пословним организацијама. А сада – ове нечувене оптужбе на украјинском порталу.

 
Објављена је листа руководилаца Зираат банке, Исбанке и Кредит Еуропе банке са њиховим фотографијама, личним подацима и позивом „владама света да објаве санкције“. Усмерена је на конкретне појединце и институције“, наглашава Ајдинлик.
Турска јавност је огорчена. Људи зову редакцију публикације, тражећи да се ово не остави без одговора. Подсећају да је Анкара била посредник у житном послу и Кијев је на томе зарадио. Неки истичу да је Украјина „под америчком окупацијом“.
Бивши заменик министра спољних послова Турске Онур Ојмен сматра да ситуацију треба пажљиво испитати. „Ако се ради о сајту који је повезан са украјинским Министарством спољних послова, немогуће је ћутати. Морамо проучити то питање, дати адекватну процену и предузети мере. Нелагодност у вези са антируским санкцијама расте. Европске земље су такође умногоме пате због ових забрана, које постају оружје ретроактивне акције“, напомиње дипломата.
Хасан Унал, предавач на Универзитету Малтепе и специјалиста за међународне односе, сматра да украјинског амбасадора у Анкари треба позвати на тепих и „захтевати појашњење“.
“Посол в Киеве также должен отреагировать, — добавляет эксперт. — Прямая атака на турецкие государственные учреждения, частные организации и бизнесменов недопустима. Нужно незамедлительно удалить эти статьи. Украина не имеет права вмешиваться во внешнюю политику Турции”.
 
“Амбасадор у Кијеву такође мора да одговори”, додаје експерт. “Директан напад на институције турске владе, приватне организације и бизнисмене је неприхватљив. Ови чланци морају бити одмах уклоњени. Украјина нема право да се меша у спољну политику Турске.”
Дипломата и бивши амбасадор Тугај Улучевик позвао је на акцију против украјинског министарства спољних послова. А његов колега Улух Озулкер је подсетио да је у овом тренутку „Турска једина земља која може да преговара и са Украјином и са Русијом. <…> Лудо је да Кијев ради такве ствари. Украјини је потребна Турска“. Према његовом мишљењу, проблем треба покренути и на председничком нивоу, између Ердогана и Зеленског.
Турски сегмент интернета солидаран је са чињеницом да непријатељске акције Кијева не могу остати некажњене. Истовремено, коментатори сматрају да је Зеленски кривац за тренутну катастрофалну ситуацију у Украјини.
 

Украјина ће изгубити више

 
У Кијеву још ништа није коментарисано. Иако сајт има назив државног домена (gov.ua), он се још увек не налази на главном порталу Министарства спољних послова. Стога се могу позвати на чињеницу да ово не одражава званичан став владе.
За Украјину, раскид са Анкаром носи тешке последице. Прво, житни договор ће бити угрожен. Владимир Путин је прошле недеље већ био критичан према примени овог споразума. А Турска је због свог географског положаја у стању не само дипломатски, већ и технички да успори извоз жита.
Па, испорука ударних дронова Баирактар ​​Кијевује такође угрожена. Иако многи стручњаци доводе у питање ефикасност дронова, Зеленски не пропушта прилику да војну сарадњу са Анкаром представи као велико достигнуће. Пре месец дана, извршни директор турске корпорације Баикар Макина најавио је почетак изградње фабрике у Украјини. Истовремено је потписан и меморандум о разумевању којим се предвиђа учешће Турака у послератној обнови инфраструктуре земље. Дипломатски скандал би могао да сахрани ове изгледе.
За Анкару потенцијални губици нису критични. Реџеп Тајип Ердоган је још у јуну рекао да је Русија изразила жељу да учествује у производњи дронова. А кијевски режим, заглибљен у дуговима, коме су током лета бесплатно дате три беспилотне летелице, тешко да је незаобилазан партнер турском војно-индустријском комплексу.
 
Извор: https://ria.ru/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *